Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.3

Предимно за жени на определена възраст

ФАКТИТЕ

Телевизия: CBS

Премиера: 21 септември

Артисти: Теа Леони (The Naked Truth), Кийт Карадайн (Dexter, Fargo), Желико Иванек (The Event, Damages), Себастиан Арселус (House of Cards)

Сценарист: Barbara Hall (Homeland)

Зрители: 14.28 млн.

ОТВЪД ФАКТИТЕ

Главната героиня Елизабет Маккорд (Теа Леони) е оттеглил се агент на ЦРУ, сега университетски преподавател, живее в уютна къща с интелигентен и хубав съпруг, двете си деца, и дори имат ферма за отглеждане на коне. Идилията се нарушава, когато при нея се появява бившият ѝ работодател, сега президент (Кийт Карадайн) на САЩ, който я кани на поста на държавен секретар – на мястото на трагично загиналата в самолетен инцидент предишна такава. Елизабет естествено приема и се премества със семейството си във Вашингтон и това дава началото на поредната американска политическа драма. В кабинета на президента тя се сблъсква с твърдоглавия шеф на администрацията (както винаги Желико Иванек е блестящ), предприема непопулярни международни ходове, ползвайки контактите си от ЦРУ или пък проявява гъвкавост в преговори, впечатлявайки и собствения си екип…

Приликите с реални лица (например Хилъри Клинтън) или други сериали (The Good Wife) са неизбежни, както и сравненията, които ще последват, но това надали е притеснявало продуцентите му. На пръв поглед притеснения не би трябвало и да има. Артистите са добре подбрани, а моментите, в които на екрана са Желико Иванек и Кийт Карадайн, са и най-интересните в пилотния епизод. Самата Теа Леони се справя повече от прилично, превъплъщаваща се в ролята на умна, находчива и силна жена. „Жена с мисия”.

Въобще откъм екип нещата работят чудесно. Притесненията за продуцентите трябва да идват от сценария, който е болезнено банален. Знаем, че Елизабет е силна жена и че ще среща трудности да съвместява личния си живот с работата си. Очакваме и бъдещите ѝ конфликти с шефа на администрацията. Няма как, винаги в такива сериали имаме сблъсък на професионалисти. Очакваме дори скандали с президента и фрази от типа: „Остави ме да работя и нали ти ми казваше да мисля извън стереотипите?” Няма начин в Белия дом да минем без предател, чиято самоличност ще ни стане известна на по-късен етап. Прибавяме и положението в Близкия Изток и малките късове щастие, които Елизабет ще дарява на американците чрез своята работа. Предполагам, че към края на всяка серия ще има момент, в който ще виждаме прегръщащи се хора – така, както имаше в пилотния. Други притеснения трябва да има и заради конкретните режисьорски решения, по-точно в липсващите по-интересни такива. Спомнете си само някои „плътни” сцени от Овалния кабинет в House Of Cards или пък напрежението, когато се решаваха външнополитически казуси в Homeland? Разликата в класите тук е повече от очевидна, но дори и да не правим такива сравнения – на моменти едва се преборих с налегналата ме скука. За баналните решения и евентуални очаквани завръзки вече ви споменах…

Все пак, ако ви се гледа неангажиращ сериал за силна жена, която преодолява трудностите, взима съдбоносни решения и оцелява в мъжки свят на насилие и подмолни игри – пробвайте го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =