Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

6.5

С потенциал

Отначало искам да вметна, че съм фен на старите филми за Батман и най-вече на новите. Трилогията на Кристофър Нолан е нещо убийствено интересно и представя по брилянтен начин познатия герой. Когато научих, че ще правят този сериал, първоначалната ми реакция беше, че ще се провали. Не толкова, че няма да е направено добре, а просто, че тези предистории са някак си…  обременени от самата главна идея. Ясно ми е, че това не е филм за Батман, това е сериал, посветен на образа на комисар Джим Гордън в ранните му години като обикновен детектив. Не мисля, че има какво толкова интересно да видим от неговия образ. Да, харесва ми образа, който създадоха различните актьори в различните филми, но не мисля, че би си заслужавало да му се посвети цял сериал. Това мислех тогава, сега съм една идея по-малко критичен. И то не заради това, че съм впечатлен от пилотния епизод, а просто защото съм леко заинтригуван.

Епизодът директно започва с всеизвестната сцена, в която след театрално представление Томас и Марта Уейн биват убити в затънтена уличка пред очите на малкия Брус. Напълно логично начало са избрали сценаристите. След което се запознаваме с младия Гордън и неговия партньор Харви Бълок, които започват да разследват случая. И следващото логично продължение е запознаването ни с уличната система на Готам. Появяват се редица образи като например Фиш Мууни – лейтенант в редиците на свирепия мафиот Фалконе, която изпъква в този пилотен епизод. Виждаме също и Осуалд Кобълпот (по-известен като Пигвина във вселената на Батман), чийто избора за актьор е брилянтен. Страшно добре изигран от Робин Лорд Тейлър. И още сумати имена и геройчета, които изпълват епизода. Ясно ми е, че се опитват да запалят вниманието на феновете, но някак си ми стоеше претъпкан този епизод. Все пак видяхме добри неща – дали обстановката на града, дали нелошия избор на актьори, дали музиката… Все добри попадения, будещи интерес.

Актьорският състав е доста „шарен“ – Бен Макензи влиза в ролята на Гордън, Доналд Лоуг е Харви Бълок, Робин Лорд Тейлър е Пингвина, Джейда Пинкет Смит е Фиш Мууни и т.н. Приятната изненада е Шон Пъртуи (Алфред Пениуърт), който първоначално ме учуди с австралийския си акцент, но с неговите четири реплики в епизода ме спечели. Точно така си представях човека, който ще отгледа бъдещия герой. Интересен образ, определено. Разбира се, няма как да липсва и тоталната грешка в кастинга. Тя е Ричард Кинд (кмета на Готам)… По-дразнещ и по-неподходящ актьор за тази роля няма. Много, много голяма грешка на продуцентите. Надявам се на малко сцени, в които той участва.

Дали си фен на комикси, дали не си, дали се кефиш на Батман, дали на друг герой… тотално никакво значение няма относно това дали да загледаш този нов сериал. Смисъл, че пилотният епизод загатва един свят, който би бил интересен както на най-големите фенове на комиксите, които са запознати с всичко, така и на хора, които знаят само Батман и никой друг. Явно ще има познатите образи, но ще има и различни неща от комиксите и това е хубаво. Стига да бъде направено качествено. От този пилотен епизод нещата са на кантар – да, не беше скучно и безинтересно, но и не беше нещо, което да отличиш и да кажеш „Е, това си заслужава!“. Ще видим натам, но все още в мен си се таи онова мнение, че няма да просъществува това сериалче. С кеф искам да ме оборят и ще му отделям време за гледане.

 1. DALMS

  Уви точно с началото на епизода се разминаха тотално с филма. Защото във филма убиеца на родителите му се вижда кой е, а тук е показан някакъв закачулен тип, който тепърва ще започват да търсят, че да могат да си осмислят сериала. Като оставим това на страна, сериалът е жесток просто. Щом след като изгледах епизода ми се догледа и филма … 🙂 Надявам се да развият подържащите герои/злодеи които показаха.

  • RealFan

   За нещастие сериалчето отиде в графа – Test. Малък шанс има да го следя. Отказах се с 2 епизода.

   • mitko

    На мен още от първия епизод не ми хареса… прехвален…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =