Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.6

Ето, че след цели две прекратявания на този сериал, все пак получихме финални 6 епизода, с които да си кажем сбогом с Линдън и Холдър. Да, още от самото начало ми беше ясно, че не е оригинална продукция, а просто американски вариант на европейски проект. Но така стана, че първо загледах този и страшно много ми допадна. Всичко вървеше плавно, интересно и интригуващо.

Още от първите епизоди ни сблъскаха с изчезването на девойката и оттам та до края на втори сезон нещата бяха динамични и страшно добре направени. Заслугата е на оригиналните сценаристи, но (да се има предвид, че не съм гледал оригиналния датски сериал) в тази американска версия видяхме едни ужасно талантливи актьори, които изграждат страхотни образи. Мирей Енос направи чудовищна роля и ни представи една жена детектив, която до момента (поне аз) не бях виждал да ни е представяна в телевизионен проект. Дори изобщо не приемам това като телевизионна продукция. Това си беше един филм, разделен на малки части. Изключвам последните 6 серии, които не бяха на нивото на предните. 3 сезона да нямаш слаб епизод и да държиш в напрежение зрителите… Какво по-хубаво да видиш в сериал? Няма как да не се отбележи и обстановката на град Сиатъл – непрестанния дъжд, мрачните дни и това подкрепено с една хубава музика. Кеф, та голям кеф.

Сценаристите заслужават похвали за работата си и за измислянето на тази пленителна история. Точно пишейки за нови неща в телевизионния ефир и, разбира се, продължавайки да гледам новите сезони на стари сериали, се замислих колко малко сериали разчитат на една история, която да ни бъде представена в даден брой епизоди. Повечето разчитат на различни случаи/истории и в дадения епизод ни подхвърлят малка част от главната идея. В това отношение истински ще ми липсва The Killing. Тук всичко беше систематизирано и държеше вниманието до край.

И все пак финалните 6 епизода не бяха това, което очаквах. Дали заради скучния случай, дали заради това, че си личеше, че нещата ще свършат… Не знам, но на някои от епизодите буквално задремваш на момента. А говорим само за шест. Най-хубавото нещо от тези епизоди беше актьорската игра на Енос и Джоел Кинаман (детектив Холдър). Достигнаха своя връх с тези образи. Много, много въздействащо.

Целият сериал си заслужава времето, което ще му отделите. Всяка минутка.

Линдън, Холдър, сбогом!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − five =