Измина повече от месец от началото на новия тв сезон 2014-2015 в САЩ. Това е причината, поради която започваме серия от статии за „Големите 5“ (ABC, CBS, NBC, FOX, The CW) и как те се справят в първите напрегнати седмици на този така чакан сезон.

Castle
Castle стартира седмия си сезон на 29 септември с рейтинг, еквивалентен на рейтинга за премиерата на сезон 6 – 2,2 млн в целевата група 18-49. В следващите две седмици сериалът падна с 0,3 рейтинг точки и епизодите бяха проследени от 1,9 млн души в 18-49. Като се има предвид, че за момента сериалът задържа рейтинги, подобни на предишния телевизионен сезон, най–вероятно шоуто ще бъде подновено. Тук обаче идва и един друг въпрос – “Колко още сезона остават на Castle?” А на този въпрос не съм сигурен, че мога да отговоря категорично. Истината е, че сериалът е един от най–дълго излъчваните в ефира на АВС, но все пак има възможност да му се порадваме поне за още 1-2 сезона (а може би дори и повече).

Selfie
Не с подобен късмет обаче може да се похвали новото предложение на АВС – Selfie. Сериалът стартира на 30 септември с рейтинг от 1,6 млн зрители и около 5,5 млн души пред екраните. Може би, ако тези рейтинги се бяха запазили, шоуто би имало възможност да получи заветния втори сезон. Още във втората седмица обаче рейтингите паднаха до 1,1 млн в 18-49 и 3,8 млн зрители пред екраните. Като се има предвид, че миналия вторник рейтингът стигна дъното с 1 млн в 18-49 и 3,4 млн пред екраните, прекратяването е повече от сигурно.

Manhattan Love Story
Съдбата на MLS е подобна на тази на Selfie. Шоуто стартира на 30 септември с рейтинг от 1,5 млн зрители в 18-49 и 4,7 млн зрители пред екраните. Още във втората седмица обаче сериалът падна до 0,9 млн зрители в 18-49, а миналия вторник едва 2,7 млн зрители гледаха епизод 3 на сериала. Има ли нужда да го казвам, или сами ще се сетите каква ще е съдбата на Manhattan Love Story?

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D
Помните ли как през септември 2013 SHIELD стартира с над 4 млн зрители в 18-49? Е, сезон 2 не стартира толкова добре. Премиерата на сезона беше проследена от 2 млн в 18-49, а в следващите рейтинги сериалът падна до 1,6 млн. За момента шоуто клони към подновяване, но ако рейтингите продължат да падат, е много вероятно ЩИТ да напусне ефира на АВС.

Forever
Няма да ви излъжа, ако кажа, че лично аз бях изненадан от двудневната премиера на Forever. Очаквах, че сериалът ще има прилични рейтинги след DWTS, но не и във вторник от 22. Все пак, Forever стартира на 22 септември с рейтинг от 1.7 млн в 18-49, а на следващия ден рейтингите дори се повишиха до 1,8 млн в 18-49. Въпреки първоначалния интерес обаче рейтингът на сериала през втората седмица падна до 1,4 млн, а сега, по–малко от месец след премиерата си, шоуто успя да загуби 33% от аудиторията си и близо 4 млн от зрителите си. За момента всичко клони към прекратяване.

The Middle
The Middle винаги се е справял добре в слота си и това продължава да е факт. Премиерата на новия шести сезон отбеляза 2.2 млн в 18-49, което бе спад от 0.3 млн в сравнение с премиерата на сезон 5, но все пак The Middle си остава едно от най–гледаните шоута на АВС и подновяването е сигурно.

The Goldbergs
През изминалия телевизионен сезон The Goldbergs клонеше към прекратяване и все пак азбучната телевизия реши да даде шанс на шоуто и го поднови за втори сезон. През новия сезон обаче АВС даде на шоуто изключително добър слот на излъчване между The Middle и Modern Family и рейтингите определено се повишиха. Гледаемостта на шоуто от началото на сезон 2 до момента се е повишила с 36%, а шоуто определено ще получи трети сезон.

Modern Family
Modern Family определено отбеляза понижение в рейтинга си през сезон 5, но още е шоу No1 на азбучната телевизия. За прекратяване не може да става и дума, но все пак вероятно комедията ще продължи да отбелязва спадове.

Black–ish
Black-ish стартира на 26 септември след премиерата на Modern Family и успя да запази голяма част от аудиторията на сериал No1 на ABC. Въпреки че очаквах сериалът да не се справи добре, за момента нещата са ОК. Премиерата бе проследена от 3.3 млн зрители в 18-49, а в следващите няколко седмици падна до 2,5 млн в 18-49. Въпреки че сериалът стремглаво пада надолу, за момента нещата се развиват добре. Въпросът е обаче дали Black-ish ще падне още, или все пак ще се задържи около 2.3-2.5. Макар че за момента сериалът клони към подновяване, не се знае колко дълго ще бъде така.

Nashville
Nashville никога не е бил хит и все пак АВС продължава да го задържа сезон след сезон. Сериалът стартира третия си сезон с рейтинг от 1,4, а през следващите седмици се въртеше в интервала 1,6-1,3 млн. За момента сериалът е под въпрос, но вероятност за подновяване определено има.

Grey’s Anatomy
От този сезон Grey’s Anatomy смени часа си на излъчване, след като в продължение на 8 сезона се излъчваше в четвъртък от 21:00 часа. Сериалът определено е един от най–големите хитове в историята на АВС и въпреки че през септември навлезе в 11-ия си сезон, той продължава да е един от най–гледаните сериали в ефира. Премиерата на сезона бе проследена от 3.1 млн зрители в 18-49 и въпреки че шоуто падна до 2.4 в последните две седмици, все още е с рейтинг над средния за АВС и подновяването е сигурно.

Scandal
Scandal смени часа си на излъчване през новия сезон, но това не го спря по пътя му към успеха. Премиерата на сезона отбеляза най–високия рейтинг на шоуто от 3.8 млн. в 18-49, а въпреки по–ранното излъчване, шоуто на Шонда Раймс още е No1 в часа си на излъчване.

How to Get away with Murder
Всички знаехме, че HTGAWM ще бъде хит и все пак рейтингът, който отбелеза пилотният епизод, изненада дори и най–големите оптимисти. С рейтинга си от 3.9 млн в 18-49 и 14 млн зрители пред телевизионните екрани, шоуто се превърна в най–гледаната програма на АВС в премиерната седмица. През следващите седмици рейтингите паднаха до 2.9 млн, но шоуто с участието на Вайола Дейвис със сигурност ще получи втори сезон.

Once Upon a Time
Четвъртият сезон на OUAT определено изненадва в рейтингово отношение. Премиерата на сезона отбеляза рейтинг от 3.5 в 18-49, а това бе най–високият рейтинг на OUAT от близо 2 години. В следващите няколко седмици рейтингът на шоуто падна с около 0.7-0.8 в 18-49, но все пак няма нужда от притеснение и петият сезон е сигурен.

Resurrection
Не толкова добре обаче се развива Resurrection. Въпреки че премиерата на сезон 2 бе проследена от 2.2 млн в 18-49, което беше спад от 42% в сравнение с премиерата на сезон 1, все пак шоуто се справи горе–долу добре. Не така обаче продължиха нещата. През втората седмица на излъчването си Resurrection загуби 0.2 млн от аудиторията си, а след премиерата на The Walking Dead шоуто падна до нови низини. Третият епизод от сезон 2 бе проследен от едва 1.5 млн в 18-49, а четвъртият от 1.4 млн. За момента нещата са под въпрос, но ако шоуто продължи да пада, едва ли ще види трети сезон.

Revenge
Още през сезон 3 АВС беше на път да разкара Revenge от програмата си, но все пак шоуто получи шанс и бе подновено за четвърти сезон. Премиерата на сезон 4 бе проследена от 1.3 млн в 18-49, което бе спад от над 40% спрямо премиерата на сезон 3 миналата есен. През следващите седмици сериалът се запази около тези рейтинги и за момента бъдещето му е под голям въпрос. Въпреки че всичко клони към прекратяване, сапунената опера още има (макар и минимален) шанс да получи финален пети сезон и да завърши подобаващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =