Constantine

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

1

Бягайте като демон от заклинание!

FIRSTLOOK: CONSTANTINE

Телевизия: NBC

Премиера: 24 октомври

Актьори: Мат Райън (Criminal Minds: Suspect Behavior, Collision), Луси Грифитс (True Blood), Харолд Периньо (Lost)

Сценаристи: Даниел Серон (The Mentalist), Дейвид С. Гойер (The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Batman Begins, Man Of Steel).

Ето го поредния сериал по комикс – новата мания, обхванала Америка. След Arrow и съвсем пресните The Flash и Gotham, получаваме нова порция от телевизионните превъплъщения на комиксов герой – този път става въпрос за Джон Константин от комикса Hellblazer на DC Comics.

За какво иде реч? Джон (Мат Райън) е детектив, афиширащ себе си като спец по тъмни изкуства, който освен огромни познания по хм… демонология, има смелостта и уменията да се изправи срещу злите сили. Миналото му е обвито в неизвестност, освен факта, че е виновен за смъртта на момиче, чиято душа ще се опитва да спаси оттук нататък. Освен, както споменахме, че е информиран и смел, той е циничен и подобно на един също така комиксов детектив от миналото (за който няма комикс, а трябва!) Коломбо, носи постоянно шлифер. По някое време на сцената се появява и дъщерята (Луси Грифитс) на негов близък приятел, която той спасява и която се оказва, че разполага със свръхестествени способности – да вижда това, което ние простосмъртните не виждаме – блуждаещи сенки и духове, търсещи изход…

Един приятел охарактеризира подобен род филми с доста удачното „ужас за душата”. Тоест – тук ужас няма, доколкото забелените очи на демоните са ужасни или мърдащо тяло в чувал може да ви изплаши до смърт. И след като се уточнихме, че вероятността този сериал да ви поуплаши е минимална, остава поне историята да е оригинална или поне интересно поднесена. И тук стигаме до клишетата – не можем да отречем на създателите, че в това отношение са се постарали и справили повече от добре. Казахме ли за забелените демонски очи, тъмно минало, угризения за невинни жертви и млада девойка, която не знае, че притежава супер сили? Това е само началото – добавяме забиващи се в стените летящи фигури, ровене в стари книги, спиране на тока на цял град (ха-ха!) във важен момент или пък разговори с ангели, които свиват крилете си и молят човек за помощ при условие, че могат да спират времето? Има и още, но нека не ги споменаваме всички, вие ще ги откриете сами. Това не би било чак такъв проблем, ако все пак историята следваше някаква логика или имаше по-интересни моменти. Защото ако е интересно да бълваш заклинания на латински на … електрически кабел (наистина?) или пък е оригинално образът на Дявола да е все едно изваден от детски куклен театър – добре, сигурно проблемът е в мен. Но ви съветвам, ако сте гледали Supernatural, Grimm и дори Legion – и най-слабите им серии ще ви се сторят върха на изкуството в сравнение с Constantine.

Може би в тази тирада пропуснах да кажа, че главният герой притежава харизма, колкото на смачкано псе (това може да е хитър ход!), но това ми се струва най-малкия проблем. Ако не сте гледали никой от изброените сериали или въобще филми на такава тематика – пробвайте на ваша отговорност, но има опасност този сериал сериозно да накърни интелекта ви.

  1. Venceslav Cenov

    И аз не бих дал толкова ниска оценка още на първия епизод. Серияла започва добре, а и героинята на Луси Грифитс, няма да участва в серияла. Героинята и е написана и включена в епизода само, ката въвеждаш персонаж. Да покаже гледната точка на зрителя и да го въведе в тази вселена. От 2 епизод в главната роля ще е актрисата Анхелика Селая (Zed ), която показаха в края на епизода.

  2. Павел Динчов

    Не бих дал толкова ниска оценка, но все пак съм съгласен с написаното. Учудващо главния герой не ме дразни толкова и не ми седи толкова накадърен, но цялостната идея е страшно малоумна. Нямам представа какви са комиксите, но и при филма и сега тук – тъпа история. И адски личи колко слаби ефекти има. Страшно евтино изглежда на моменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + two =