Може да видите предните части тук, тук, тук, тук, тук и тук.

Murder in the First (нов, завършен, нямам представа за втори сезон) – Една история, едни герои, 10 епизода. Кратко, точно и ясно. Някак си сериалът започна с не толкова силен старт, но набираше скорост и будеше интерес, определено. Харесаха ми актьорите, сценарият беше на ниво. Нищо тотално велико и запомнящо се, но над средното ниво. Това набиране на скорост катастрофира в последния епизод и финалът беше доста… никакъв, толкова претупан и елементарен. Не ми е попадала информация дали изобщо е плануван втори сезон, или пък е прекратен, но финалът беше доста, доста прост (във всяко едно отношение на думата).

The Last Ship (нов, подновен) – Тук може да видите едно мнение. Тотално несъгласен съм. Да, началото си беше мудно и реално в този първи епизод не се случи кой знае какво. Но пък впоследствие в тези 10 епизода ни беше представена една идея, която изобщо не беше зле. Дори напротив – станахме свидетели на логични и реални действия на героите, а не малоумни и лишени от грам смисъл. Точно заради втория тип спрях да гледам The Walking Dead и с мъка се опитвам да избутам новия сезон на Falling Skies (и то само защото се разбра, че следващите епизоди ще са финални и затова просто да го догледам). Както и да е, готини, занимателни, интересни епизодчета. Лятно разпускащо сериалче. Финалът им се получи (въпреки че беше предсказуем, доста при това) и с кеф бих зачакал за втория сезон.

Falling Skies (4-ти сезон, подновен) – Още от средата на предния ми стана ненормално тежко да го следя. Ужасно скучно и изпълнено с тотално безсмислени действия и решения на главните герои. Точно и поради тази причина спрях да гледам The Walking Dead. Бях се наканил този сезон да ми бъде последен още след 2-3 епизода. Посъбудиха интереса и имаше нелоши епизоди, но, разбира се, отново имаше толкова скучни епизоди, че не беше истина. Все пак финалните бяха що-годе добри и им се получи интересен край на сезона. Пък и като прибавим, че обявиха, че петият сезон ще е последен, още повече ме амбицираха да го изгледам до край. И така, по нищо не се различваше този сезон – от 12 епизода към 3-4 заслужаващи гледането, към 4-5 тотално глупави, а пък останалите абсолютно безразлични.

Defiance (2-ри сезон, подновен) – Много ми хареса първия сезон и бях надъхан за този. Увлекателно и заплетено, изобщо много приятни 13 епизода. И като цяло почти няма момент, в който да ти дотегне и да ти доскучае, което си е рядкост за цял сезон, дори и той да е само 13 епизода. Завъртяха нещата, някои от които бяха много добре направени, други не толкова, но се получава сносна поредица и с кеф бих загледал и новия сезон.

Tyrant (нов, подновен) – Тук може да видите впечатленията ми от пилотния епизод. Сега като прочитам написаното, след 10-те епизода, реално стана така, както си мислех. Получи се нелош сериал, който си имаше слаби страни, но си имаше и силни, беше занимателен и почти неангажиращ, въпреки че темите, които засяга, са доста сериозни. Единственият ми съвет, ако някой се амбицира да го загледа, е: абстрахирайте се от ужасното решение всички да говорят на английски, въпреки че сме в Близкия Изток. И то дори имаш актьорски състав, който знае езика, но ти решаваш да е на английски… Ужасяващ акцент имаха някои актьори и това дразни доста, докато свикнеш. И реално се губи ефектът от обстановката и сериалът нищо не печели с това решение, даже напротив. Но американска му работа, явно зрителите ептен ще го отсвирят, ако е на оригиналния език. Актьорът, който изигра Джамел, е страхотен!

Masterchef (5-ти сезон, подновен) – Другото реалити име сред тези, които следя. Ако го сравнявам, например, с Hell’s Kitchen (който в момента започна 13-ти сезон!), нещата тук са точно определени без почти никакви изненади. Някак си по шаблон са и това в един момент малко дотяга. Да, и в „Кухнята“ са едни правила и разнообразието не е толкова голямо, но се получават изненади. По-забавно е, по-интригуващо. Но това настрана, беше си готин сезон. Участниците бяха страшни пичове и наистина можеха да готвят, видя се с прекрасните ястия. Хубав финал се получи, интрига до последно, приятни 19 епизода.

Extant (нов, подновен за 2-ри сезон) – Тук може да видите впечатлението на колегата. Напълно подкрепям мнението и общо взето целият сезон е такъв. Да, първоначално те грабва нелошата визия и визуалните ефекти, но само с тях няма как да се получи. През цялото време си повтарях „Сега ще стане интересно… Ей сега…“ и то взе, че свърши. Такъв тип сериал е, за съжаление. Някак си не можаха да разгърнат историята и най-слабото нещо си беше сценарият, който на моменти изглеждаше, че се пише епизод за епизод. Разбира се, нещото, с което аз се сблъсках и което до последно ми беше тегаво – това беше Горан Вишнич. Още от ER („Спешно отделение“) се убедих, че този актьор е един от най-бездарните и дразнещи в историята на телевизията. Но все пак го търпях и до края почти вече не му обръщах внимание. И така, слаб сценарий, откровено тъпи епизоди, на моменти и сериал, който тотално ще забравя и няма нито за момент да се сещам за него. Бих гледал новия сезон, но според мен е малко вероятно.

The Killing (4-ти сезон, завършен) – И все пак финалните 6 епизода не бяха това, което очаквах. Дали заради скучния случай, дали заради това, че си личеше, че нещата ще свършат… Не знам, но на някои от епизодите буквално задремваш на момента. А говорим само за шест. Най-хубавото нещо от тези епизоди беше актьорската игра на Енос и Джоел Кинаман (детектив Холдър). Достигнаха своя връх с тези образи. Много, много въздействащо. Тук може да видите и общото ми мнение за целия сериал.

Rush (нов, прекратен) – Поредното ново лятно сериалче, което изпълни предназначението си, та даже отгоре. Тук може да видите впечатленията ми от пилотния епизод. Нищо не се промени до края – страшно симпатични актьори, убийствено свеж хумор (и то не е баш да те кара да се смееш, а просто да те забавлява), интересни случаи и прекрасно изграждане на образа Уилям Ръш, което в такъв сериал невинаги присъства – това цялостно изграждане на образ, карайки те да го обичаш, да го мразиш, да те дразни и т.н. В повечето продукции залагат на това как герояt реагира на дадена ситуация без да изградят един общ образ и в края на сезона да си кажеш „Баси пича!“ или „Мразя го“. Препоръчвам го на всеки, който иска да гледа нещо леко, увлекателно и отпускащо. Пълна глупост е да подновиш Satisfaction, който започна силно, но след това се превърна в потресаваща глупост, а да не дадеш шанс на това свежо нещо. Повторение или не, няма как да не го кажа – тъпи американци!

Under the Dome (2-ри сезон, подновен за трети) – И в първия сезон имаше безумни неща, но тук вече достигнаха долното ниво. Сценаристите толкова жестоко се оплетоха, че ще им трябва сезон и половина да пооправят нещата, ама нищо чудно да не просъществува толкова дълго този сериал. Супер нелогичните и глупави неща от страна на главните актьори, безумни решения на сценаристите да вкарат нов персонаж, който единствено дразни и с нищо не помага за развитието. Истинска, брутална дупка беше този сезон. Максимум още 1-2 епизода да му дам шанс. Дано уволнят поне половината сценаристи и видим нещо интересно.

The Strain (нов, подновен) – Хо хо, стигаме и до хита на лятото. Бях чувал за книгата на Гилермо Дел Торо, но не бях запознат с историята. Веднага започваш да осъзнаваш за какво иде реч, но по никакъв начин историята не е представена банално (както повечето вампирски филми и сериали), даже напротив – дори и да не си чувал какво е вампир, нещата ти се представят по брилянтен и интересен начин. Ако може да откроя някои заглавия от последната година, това влиза директно в топ 5. Всеки един от тези 13 епизода ми беше интересен, всеки един беше направен така, че да поддържа интрига, интерес и желание за още и още. Не на последно място, разбира се, трябва да се отбележат и ефектите и като цяло вида на животинките. Малко са тези телевизионни проекти, които са постигали такъв вид на своята продукция както The Strain. Личи си, че майстор като Дел Торо има пръст в това. Актьорите се справяха чудно и (колкото и учудващо да е, дори и за мен) нямаше нито един персонаж, който да ми дойде в повече и не на място. Не си спомням от кога такова нещо не се беше случвало. Нямам грам търпение за още епизоди.

The Bridge (2-ри сезон, прекратен) – След първия силен сезон бях скептично настроен. Най-малкото, според мен, след 11-ти епизод на първия сезон всичко трябваше да свърши. Но съм страшно доволен, че успяха да ме изненадат. Много, много приятен сезон. Завъртяха нещата и се получи нелоша история и развиха всичко. Да, нещата се завъртяха към корупцията и мистерията малко се позагуби, но беше хубаво. Актьорите са готини и симпатични и си вършат добре работата. С кеф бих гледал още епизоди.

Intruders (нов, нямам представа каква е съдбата му) – 8 епизода и една истински оригинална основна идея, представена ни по увлекателен и интересен начин. В много филми и сериали сме виждали представяне на идеята за „живота след смъртта“ и някои проекти се справяха в това, други не. Тук виждаме интерпретацията на създателите – едно тяло и повече от една душа в него. Всичко, което трябва, е „отключване“. Действието е бавно, но с всеки епизод получаваме частица от историята и след тези 8 всичко е някак си пълно и ясно. Ако не сте го заглеждали, пробвайте. Нищо чудно да ви увлече. Мен ме грабна.

Разбира се, както във всеки тв сезон, така и тук, имаше продукции, на които издържах само пилотния епизод или пък няколко епизода, но не цял сезон. Ето, например, The Leftovers, Fargo, Satisfaction и Salem им дадох шанс повече от пилотен епизод (съответно 4-ти епизод, 3-ти, 4-ти и 6-ти), но колкото и да исках да се получи, просто не ставаше. Не ми харесаха и си казахме довиждане. Наскоро и с Legends не се получиха нещата. Колкото и да харесвам Шон Бийн, този проект изобщо не можа да ме грабне. Всеки сезон си има и своите тотални провали –  Mixology (Firstlook), Surviving Jack (Firstlook) , Matador (Firstlook), About a Boy (Firstlook), Bad Teacher  (Firstlook)  и Taxi Brooklyn (Firstlook).

И така, официално слагам точката за изминалия сезон (+ летните заглавия). Надявам се да ви е било интересно и очаквам да прочетете и новите части. За новия сезон (както всеки) имам своите очаквания. Надявам се да станем свидетели на интересни нови заглавия и дано старите направят силни сезони. Този сезон ще си кажем сбогом със неземно любимия Sons of Anarchy и The Mentalist. Ще видим дали Gotham, Forever, The Flash и другите нови сериали ще оставят ясна диря или пък просто ще бъдат безславно забравени. Все интересни неща ни очакват.

*Впечатленията ми за 4-тия сезон на Hell on Wheels ще прочетете в първата част за новия сезон.

 1. Анонимен

  Прочетох статията. Виждам, че гледаш много сериали. Искам да те попитам кой сериали си изгледал от първият сезон до последният сезон и са ти харесали. Аз лично съм гледал от първия до последният сезон Breaking Bad, Prison Break, Lost и СSI Miami.

  • мичида

   Харесвам Breaking Bad. Friends и The Walking Dead заедно с Lost и Prison Break са ми любимите сериали. CSI:Miami съм гледал 10 сезон и ми хареса..

  • Павел Динчов

   Честно казано, на едната ръка се броят дългогодишните сериали, които съм зарязал и не съм догледал. Трябва да се е случило нещо немислимо и да ме отказало – примерно Smallville навремето зарязах на 6-ти сезон някъде; The Big Bang Theory зарязах на 4-ти и т.н. Изгледал съм страшно много цели сериали – на прима виста се сещам за Breaking Bad (голям фен съм, истински качествен сериал), Eureka, Prison Break (подсети ме), Raising Hope, Stargate, Battlestar Galactica, LOST, The Killing, Friends и т.н. Много са, няма как да ти изброя всички. Както на много места писах – за мен „24“ е над всичко, което съм изгледал. Тази година предстои едно от тежките сбогувания – Sons of Anarchy – велик сериал, който следя вече 7 години и новите епизоди сцепват брутално много! Много велико. Очаквайте Lastlook след финала 🙂 И така 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 10 =