cbs

Серията от статии за „Големите 5“ (ABC, CBS, NBC, FOX, The CW) и как те се справят в първите напрегнати седмици на този така чакан сезон 2014-2015 продължава със CBS, а за ABC четете тук.

The Big Bang Theory
Може би това, че CBS премести TBBT в понеделник, беше добър ход. Въпреки че сериалът загуби няколко десети от рейтинга си, все пак помогна на новите сериали на CBS да спечелят зрители и да се наложат в слота си. Сезонът стартира с 18 млн пред екраните и 5.4 млн в 18-49, а през следващите няколко седмици рейтингът му падна до 4,6 млн, което въпреки че е сериозен спад, изобщо не може да доближи TBBT към възможността да бъде прекратен. Да не забравяме все пак, че сериалът е подновен до сезон 2016-17 много преди неговото начало.

Scorpion
Scorpion стартира на 22 септември със задоволителния рейтинг от 3,2 млн в 18-49 и привлече почти 14 млн зрители пред екраните. За месец и половина шоуто загуби почти 4 млн зрители, 1 млн от които в 18-49. Въпреки че за момента рейтингите са задоволителни, не се знае колко ще паднат те като се има предвид, че сериалът вече няма сериозната подкрепа на TBBT. За момента Scorpion клони към подновяване, но само времето ще покаже.

NCIS: Los Angeles
Нещата обаче не са толкова розови при NCIS: LA. След като пет сезона се излъчваше след NCIS, сега NCIS:LA за първи път беше поместен в понеделник вечерите. Чрез този ход от CBS се опитаха да укрепят т.нар. “death slot” – понеделник 22 часа, но очевидно тази тяхна идея не беше възнаградена с особен успех. Премиерата на сезона бе проследена от 1,9 млн в 18-49, което беше спад от 37% в сравнение с премиерата на сезон 5, а въпреки че през следващите няколко седмици рейтингите не паднаха много, съдбата на сериала все още е под въпрос. От премиерата на сезон 5 досега, NCIS:LA е загубил 40% от зрителите си и 30% от зрителите в 18-49. Може би NCIS екипът ще се раздели с един от сериалите си, следвайки съдбата на децата на CSI (Miami, New York)?

NCIS
Въпреки сериозния спад в рейтингите през миналия сезон, NCIS все още е най–гледаното шоу в ефира на CBS. Има ли смисъл да говорим изобщо за прекратяване, когато продукция събира пред екраните по 18 млн всяка седмица?

NCIS: New Orleans
През новия сезон семейството на NCIS стана още по–голямо, благодарение на новия сериал NCIS: NO. При NCIS: NO нещата са подобни, каквито бяха с NCIS:LA през предишния сезон. Сериалът стартира с рейтинг от 2,5 и 17 млн пред екраните, а въпреки че минаха 5 седмици от премиерата, този рейтинг все още е горе-долу в подобен интервал. Подновяването е сигурно.

Person of Interest
Въпреки че POI вече втора година се излъчва във вторник вечерите, аз все още съм привърженик на идеята, че това беше доста голям гаф от страна на CBS, а рейтингите доказват твърдението ми. Макар че сериалът се радва на доста сериозна гледаемост (10 млн на епизод), рейтингите му в 18-49 не са особено добри. Сезонът стартира с рейтинг от 1,8 млн, което бе спад от 22% в сравнение с премиерата на сезон 3, а до този момент сериалът е загубил 16% от аудиторията си в 18-49. Въпреки спада, за момента подновяването на сериала е много вероятно. Пък и изглежда е любимец на шефовете в CBS.

Criminal Minds
Criminal Minds се излъчва за десети пореден сезон, но рейтингите продължават да са достатъчно високи, за да му се порадваме още. Премиерата на десети сезон беше проследена от почти 12 млн зрители, 2,7 от които част от целевата група 18-49. През следващите седмици рейтингите спаднаха малко, но все пак подновяването за нов сезон е сигурно.

Stalker
Stalker е поредното ново криминално предложение на CBS за новия сезон. Премиерата на сериала бе проследена от 9 млн зрители (2 млн 18-49). През следващите седмици обаче рейтингите на сериала паднаха до 1,5 млн и въпреки че CBS поръча пълен сезон, съдбата на новото криминале е все още под въпрос.

Hawaii Five-0
Макар че през сезон 2013-14 H50 се справяше добре в часа си на излъчване и привличаше над 10 млн зрители всеки епизод, сега нещата не са толкова прости. Премиерата на сезона бе проследена от 9 млн зрители, което бе спад в сравнение с премиерата на сезон 4, а рейтингите на сериала паднаха до 1,2 в 18-49. Сега, няколко седмици след премиерата на сезон 5, нещата стоят по подобен начин (последният излъчен епизод е проследен от 8,92 млн души (1,1 млн 18-49), а прекратяването на сериала е много вероятно. Гледайте като за последно.

Madam Secretary
Madam Secretary направи премиерата си на 20 септември, като успя да привлече пред телевизионните екрани почти 15 млн зрители, превръщайки се в една от най–гледаните премиери на CBS за сезона. Въпреки огромната гледаемост обаче, едва 2 млн зрители в 18-49 проследиха новата драма. През следващите няколко седмици рейтингите се задържаха около 1,5–1,7млн в 18-49, но гледаемостта на сериала продължи да е изключително висока и да се задържа в интервала 11-12 млн. За момента съдбата на шоуто е под въпрос.

The Good Wife
TGW никога не е имал особено високи рейтинги, но винаги е успявал да мине “между капките” и (благодарение на арсенала си от Емита) да получи поредното подновяване. Премиерата на шестия сезон на сериала привлече пред телевизионните екрани 11 млн зрители, 1,4 млн част от групата 18-49. През следващите няколко седмици рейтингите продължиха да се задържат, но пък подновяването на сериала е все още под въпрос.

CSI
Съдбата на CSI обаче е под сериозен въпрос. ”Криминалният ветеран” на CBS изглежда в момента е в сериозна беда след преместването му в неделя вечерите. Премиерата на сезона бе проследена от 9,4 млн зрители, но едва 1,4 млн от тях бяха част от целевата група 18-49, което е спад от 30% в сравнение с премиерата на сезон 14. През следващите няколко недели CSI се задържа със същия рейтинг, но все пак CBS намали поръчката на сезона от 22 на 18 епизода, което е явен знак, че нещата за CSI не са никак розови. Може би една легенда си отива след петнадесет години в ефир?

 1. mencheto

  Не съм съгласен за Hawaii Five-0. Погледнете в wiki рейтингите на сезон 3 и ще видите, че рейтингите са по-зле от сегашните. Не мисля, че ще го прекратят (стискам палци да не го прекратят), защото това ми е любимия сериал. Това, разбира се е лично мое мнение.

  • inferno

   Разликата между предишният и сегашният сезон е огромна. Искам само да ти напомня, че предишния сезон CBS нямаше нито една подновена нова драма, а сега, както можеш да видиш, всички премиерни драми се справят ОК. От друга страна Hawaii Five – 0 в момента е най – ниско рейтинговия сериал на CBS. Шансът за нов сезон е минимален,имайки се напредвид, че в момента CBS има множество шоута, с които да замени h50

   • mencheto

    Благодаря за отговора и искрено се надявам това да не е последнияt сезон на Hawaii Five-0 или поне да го подновят за още един – последен сезон, защото така като оставят сериалите с недовършен край направо побеснявам 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =