Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9.3

Култов

Винаги, когато свърши даден дългогодишен сериал, си правя сметка колко време съм му отделил и логично си задавам въпроса „Заслужаваше ли си?“. Няма как при мен отговорът на този въпрос да е отрицателен. По простата причина, че ако стигна до такъв момент, в който даденият сериал да ми дотегне ужасно много, просто го спирам, без никакво значение колко години съм му отделил. Точно със Supernatural съм в такъв момент, междинен, и всичко е на кантар. Но тук, при „Синовете“, всяка една минута от тези 90+ епизоди си заслужаваше. Всяка емоция, предизвикана от случващото се на екрана, беше истинска и неподправена и той ще остане като един от най-човешките и емоционални сериали, които съм гледал. Изобщо цялата обстановка носеше този реализъм, което е едно от най-силните качества на сериала. Липсваше нереалният екшън, липсваха безсмислените и излишни сцени, всичко протичаше с подходящо темпо от началото до края, като по никакъв начин не дотяга и доскучава.

Разбира се, актьорската игра и изграждането на образите е най-голямото постижение на сценаристите и актьорите. Пътят, който извървяха главните герои, беше завладяващ и най-важното – изключително добре направен, изпълнен с обрати и интересни решения на сценаристите. Веднага биваш зарибен и гледаш с интерес. Кейти Сийгъл е истинско актьорско чудовище! Брилянтна, истинска, гадна… кучка! Толкова велик образ създава тя за нас. След края на предния сезон беше ясно, че ще я навести онзи с косата, но все пак от първия епизод на новия сезон постоянно се чудиш кога ще дойде този момент. Сценаристите ни показаха прекрасна сцена, с която беше поставен края на влиянието на Джема върху клуба. Красота! Сцените с Боби в този сезон бяха отвъд емоционалните и истински съжалявам, че го сполетя тази съдба. Рон Пърлман не отстъпва по нищо – прекрасно изграден образ, който рядко се вижда в подобни сериали. Той беше сред антигероите, но някак си събираше и малко любов от зрителите. Финалът за него отново беше хубаво направен. Изграждането и градацията на образите е нещо, което липсва в другите проекти, докато тук не виждам как би могло да се случи по-добре. Джакс (Чарли Хънам) в първия сезон и Джакс в последния имат огромна, неизмерима разлика. Младият актьор направи пробива точно с този сериал и се надявам все по-често да го наблюдаваме. Всички поддържащи герои (Ънсър, Чибс, Тиг, Хепи, Хейл, Неро и много, много още, които заслужават адмирации) допринесоха с каквото можаха, за да имаме един краен и завършен проект.

Още от самото начало се знаеше, че това са финалните епизоди. Не очаквах толкова силни епизоди; не очаквах след всеки епизод да съм като гръмнат и определено не очаквах да измрат половината действащи лица. Не ме разбирайте погрешно, не се оплаквам. Сцените с Ънсър, Джема и Боби бяха прекрасни и носеха огромен емоционален заряд. Дори Джус си замина (както и Мерилин Менсън му каза) по подобаващ начин. Малко сценаристи биха си позволили да се разделят с главни действащи лица. Виждали сме сериали, в които за 5-6 сезона се сменят/убиват 2-3 героя. Тук сценаристите действаха със замах и точно тези сцени бяха изключително емоционални. Още е пред очите ми сцената с Опи… За мен това беше най-силният момент от всички епизоди. Други ключови моменти си бяха тези с дългоочакваната (и заслужена) смърт на Клей. Отново носеща изненадващ момент. Дори сцените, в които не толкова главни герои ги сполетява най-лошото, се получаваха добре и трогваха зрителите. Примери за това бол – Хейл, няколкото проспекти, които умират, Дона, Илай, агент Стал и още десетки други, за които бяха създадени хубави сцени.

Финалът беше леко предсказуем, но реално това се случи от предния епизод (12-ти), след срещата на президентите. Финалните кадри, гарнирани с прекрасната песен… Мечтан финал, който… свършиха ми прилагателните, но е брилянтно комплектован и с него се получи мечтаното сбогуване с нещо, което следя от 7 години някъде и нещо, което е неземно любимо. Не знам, може да ви се стори странно или смешно, но наистина отдавам внимание на такива неща. Носят ми една емоция, която не може да се опише. Някак си самото увличане и самото отделяне на времето за мен е нещо специално. Никога не съм следял нещо, просто за да си губя времето. Няма такова нещо и няма и да има. Не гледам сериали само за идеята, гледам неща, които ми доставят удоволствие и които си заслужава да им отделиш внимание. Хубавият (велик) финал е като доброто начало на нов проект и зарибяването по него. Убеден съм, че истинските фенове ме разбират много добре.

Споменах за финалната песен. Да, музиката беше на високо ниво и пасваше по чуден начин. Десетки са песните, които съм си намерил след даден епизод.

Накрая ще кажа, че въпреки завършения и прекрасен финал – мамка му, ще ми липсва, истински ще ми липсва. FX ме спечелиха за вечен фен. Този сериал е най-точното олицетворение на оригинален и кадърно направен проект. Дано видим повече такива истории, представени ни по толкова хубав и пленителен начин.

 

*А коя беше девойката с одеалото ще остане една от малкото мистерии в сериала.

 1. beIN SPORTS

  Ima si has super slabata I typa programna shema na BG shit TV da ne go vyrti do vtrysvane

 2. Александър

  Emily Putner is the wife of Gary Putner and the mother of Brooke Putner. She was killed in a car crash that was caused by John Teller.

 3. Николай Генов

  клошарката с оделоата олицетворява Смъртта. Пролича си с думите „It’s time“. Изобщо имаше страшно много символика в последния епизод и за пореден път си пролича гения на Сътър. Всички беше изпипано брилятно.

  За мен това си остава може би най-любимият сериал, защото те кара наистина да опознаеш героите и да преживяваш с тях и донякъде да разбираш през какво преминават.

  Много неща могат да се напишат, но едва ли е необходимо.

  „A good father and good outlaw can’t live in the same person“ simple as that

 4. Christian Katrev

  Слаб сезон.

  Слаб епизод.

  Яки последни 7 минути.

  Супер смешен финален диалог.

  Супер тъжни финални кадри.
  Jesus!

  Това е моето „хайку“ по случай финала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − one =