Ascension

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

6.5

FIRSTLOOK: ASCENSION

Телевизия: Syfy

Премиера: 15 декември

Актьори: Триша Хелфър (Battlestar Galactica), Джил Белоус (Vegas, FlashForward), Брандън Бел (Hollywood Heights), Брайън Ван Холт (Cougar Town, The Bridge)

Публика: 1.76 млн зрители

 

Ситуацията с новите научно-фантастични сериали тази година не е розова – единственият по-„твърд” такъв е Extant, който притежава изключителна сила – може направо да ви убие от скука. Подновеният за нов, последен сезон, Falling Skies е нефокусиран и излишно разводнен, а Defiance – приятно наивен и крайно незлоблив. В тази липса на конкурентна среда се появява осанката на космическия кораб „Ascension”, чиято ясна цел е да запълни вакуума в сърцата на сай-фай маниаците. Дали успява обаче? Поне според пилотния епизод, на този въпрос не може да се отговори еднозначно.

През 1963 г. правителството на САЩ изстрелва в строга секретност космическия кораб „Ascension”. На борда му се намират няколкостотин души, обречени на едновековно пътешествие с цел да заселят нова планета. Историята в епизода започва през 2014 г. или 51 години след стартирането на мисията. Единственият познат свят на пътниците е изкуствено изграденият на кораба – те знаят, че са се родили и че ще умрат там в името на една уж висша цел – спасението на човечеството. Логично „Ascension” е творение на 60-те, такава е и средата зад обвивката му – магнетофонни ленти, черно бели филми, къси поли, плочи, библиотека със стари книги, никакви по-високи технологии – въобще напълно замрял и ретро свят. Населението е разделено на слоеве, като най-грубо те са „горното” и „долното” нива. На пръв поглед усещането не е толкова клаустрофобично като на кораба Battlestar Galactica (сравненията с този сериал са неизбежни), но мнозина си задават въпроси относно безсмислието на своето съществуване в преследването на една химера… На 51-вата година идва краят на детството за всички на кораба. Убито е младо момиче с пистолет, какъвто не би трябвало въобще да съществува на борда. Това събитие ще започне да разплита и едновременно да оплита отношения – било то личностни, било то социални. Повече от ясно е, че убийството ще взриви привидно идиличната среда и може би ще застраши мисията – невинността е погубена и всеки трябва да заплати цената.

Къде са извънземните, умиращите звезди и метеоритните бури ще попитат някои. Еми, няма ги или поне засега. Защото Ascension се очертава по-скоро като социално психологическа драма с елементи на фантастика, отколкото като твърда научна фантастика. Процесите в едно общество, подложено на такъв експеримент и имащо такава нерадостна съдба, винаги могат да бъдат доста интересни. Пропуснах да спомена за актьорите – ок са, без да блестят, но и без да дразнят. Почитателите на сексапилни блондинки ще се наслаждават на Триша Хелфър, а за женската част също има наслада за очите – явно избраните за пасажери на този кораб са били добре селектирани навремето.

Научно фантастично ли е? Сравнително не. Интересно ли е? Сравнително да. Ще гледам и следващия епизод – всичко зависи доколко сценаристите са успели да разтеглят границите на ограничения свят, който самите те са създали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 15 =