6 сериала, които показаха съществен напредък през 2014

Внимавайте за спойлери!

Както „мъдрият пророк“ Хана Монтана казва: „Всички правят грешки, всички имат такива дни“. И ако има някой, който със сигурност знае нещо по въпроса, това определено е герой, изигран от Майли Сайръс, нали? Както и да е, но това е една от причината, поради която сме готови да простим на нашите любими ТВ сериали, когато се убедим, че могат да поправят стореното. А и сме достатъчно разумни, за да признаем, че всеки един сериал има нужда от малко време, за да се справи с по-належащите си проблемни сфери. Справяйки се точно с трудните моменти е част от живота (защо иначе ще има цяла тв продукция относно това?).

В крайна сметка е редно да признаем напредъка през 2014. Ето шестте сериала, които постигнаха съществен такъв:

Agents of S.H.I.E.L.D.
Миналата година първият голям тв проект на Marvel не успя да оправдае иначе твърде завишените очаквания. През по-голямата част от първия си сезон сериалът представляваше слаб примес от процедурна драма тип CSI и ненужни романтични отношения, което оказа негативно влияние на наложителната връзка публика-герой. Но след препратката към Captain America, вкарването на Ник Фюри (в ролята фамозния Самюъл Джаксън) и предателството от страна на Грант Уард, S.H.I.E.L.D. се превърна във вълнуващо приключение, заслужаващо си гледането седмица след седмица. Към това успешно можем да добавим и скорошното разкритие за Скай, няколкото нови герои, хумор и енергия. Остава само да разберем адреса на продуцентите на сериала, за да им изпратим комбинирана извинителна/благодарствена картичка.

Homeland
Когато Никалъс Броуди умря в края на третия сезон на Homeland, който също така се нареди сред „първите 5 тв разочарования за 2013“, мнозина смятаха, че сериалът, подобно на главния си герой, е умрял. Всъщност, драмата на Showtime старателно вървеше към дъното още от финала на втория си сезон, когато доскорошният „задължителен за гледане“ проект се превърна в нелепа бъркотия. Въпреки това, към лятото на тази година нямаше значение откъде тръгват проблемите за Homeland, защото това не променяше факта, че на четвъртия му сезон се налага да се справи с трудната задача да преоткрие цялостната идея. Докато със сигурност премина през не леки изпитания по новия си път (въображаеми пистолети и халюцинации с Броуди), втората половина на сезон 4 бе най-добрата за залавящия терористи Homeland след раздялата с Броуди. Липсата на забранена любов отвори място за спиращи дъха престрелки в Близкия изток, което като цяло е най-справедливата замяна, която можем да поискаме. И възходът на Питър Куин в главната мъжка роля на Homeland беше дългоочакван. Все пак отсъствието на Броуди не означава, че Homeland не може да продължи да съществува като екшън терористичната драма, каквото е.

New Girl
След трети сезон, който повечето зрители биха описали като „завидно слаб“, първата му половина пък се намести на първо място сред тв разочарованията на 2013, но въпреки това New Girl успя да отскочи от дъното с четвъртия си сезон с по-добри и последователни истории, включващи буквално всеки герой на сериала. Връзката между Ник и Джес може да не е била единствената причина, поради която сериалът имаше вкус на тоалетна вода в продължение на известно време, но е трудно да се отрече факта, че двамата герои са много по-привлекателни, когато са просто съквартиранти, говорещи глупости един за друг. Отделно, Коуч най-накрая започна да се вписва, Уинстън най-накрая има някаква посока в живота си, след като реши да се пробва като ченге, а Шмид отново е любвеобилен, а не задник. И Cиси … е, тя все още е Сиси, но поне е доста красива.

Selfie
Когато за първи път чухме за Selfie, откровено се замислихме дали да не хакнем интернет и да станем рибари край бреговете на Канада. Това заглавие… пф… Но след това проследихме пилотния епизод и решихме, че нещо в сюжета на сериала си заслужава, а и понеже в Канада би ни било студено. Жалко е, че ABC прекрати комедията точно когато тя бе намерила себе си и можеше да ни покаже много повече от това, което се вижда на пръв поглед. Сякаш ABC не са се вслушали в нито един от съветите, които Хенри даваше на Елиза.

The Vampire Diaries
Телевизионните историци биха определили петия сезон на „Вампирите“ като най-тъмната година за сериала. Сезон 5 ни показа смъртта на Катрин, една от най-добрите героини в драмата, но също така ще остане като най-непоследователния, без посока и скучен. Подобно на другите, петият също пострада от изтощителния синдром „любовен триъгълник“, поради което скорошното решение на сценаристите да ударят спирачките на любовния живот на Елена в сезон 6 е добре дошла промяна. Тази промяна също така възроди драмата ветеран и позволи на сериала да се фокусира върху други герои и взаимоотношения, като Бони и Деймън, Стефан и Каролайн, и подновената братска връзка между братята Салваторе.

The Walking Dead
TWD може да е хит със завидна аудитория, но в продължение на няколко сезона популярността му определено не беше свързана с качеството. В някои моменти сериалът изглеждаше безцелен, празен, повтарящ се и дори откровено слаб, а само от време на време се виждаше проблясък на съвършенство, който запазваше нашите надежди живи, че в крайна сметка наистина може да реализира потенциала си. Но след като се сбогувахме с Губернатора в края на първата половина на сезон 4, драмата тръгна в нова посока, която, оказа се, бе по-добър избор. Развитието на героите, а не разбиването на черепи, се оказа цел от първостепенна важност за The Walking Dead. Дори герои, които доскоро имаха сравнително малко екранно време, като Бет и Керъл, получиха възможност да бъдат забелязани. А пък първата половина на пети сезон успя да балансира успешно между нашата кръвожадност и желанието ни да опознаем оцеляващите. Финалът на полусезона може да бъде определен като калпав, но това, което бе излъчено преди него, издига The Walking Dead измежду тв продукциите с най-голям напредък през 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 6 =