Поредната година е зад нас. Обичайните обобщаващи статии са налице. Тук смятам да обърна внимание на почти всичко запомнящо се през тази година. Ще ме прощавате, ако забравя нещо, все пак годината беше дълга и бая неща се случиха.

Като за начало мисля, че е подходящо да се обърне внимание на новите сезони на старите сериали. Всеки от нас гледа десетки активни сериали и всеки си знае – в понеделник гледам това, във вторник онова. Като цяло годината не беше толкова силна в тези нови сезони. Не знам каква е причината, но аз лично съм разочарован от поне половината, да не кажа повечето. Някак си очаквах доста повече, имайки предвид как завършиха предния сезон. За по-подробна информация може да разгледате серията от статии „ТВ сезон 2013-2014“. Но бих отличил като най-големите падения в нов сезон на стар сериал – тези на Supernatural и The Following.

Братята Уинчестър преживяха катастрофален нов сезон. Да, повечето фенове веднага биха ме контрирали, че от поне 3 сезона сериалът загуби от силата си и върви към дъното. Съгласен съм, но с този сезон те достигнаха началото на дъното и започваха да копаят в него. Истински ме е яд, защото следя този сериал почти 10 години и набързо се превърна в любим сериал. Дори и с началото на 10-ти сезон преди 2 месеца нещата не изглеждаха розови, дори напротив – вече влизат стабилно в дъното и вече изобщо не съм оптимистично настроен за бъдещето на сериала, за мое огромно съжаление.

Първият сезон на The Following беше добър, дори доста добър. Имаше си своите безсмислени решения на героите и неадекватни реакции, но сценарият беше на ниво. В този втори сезон всичко пропадна и се заложи на ненужна агресия и безкрайни кланета. После защо през седмица казват, че американец думнал десет човека и заклал пет. Смяната на главния сценарист си пролича много, много ясно. Надявам се, че нещо може да се промени, защото Кевин Бейкън е страшен пич и искам да го наблюдавам още.

В общите статии поотделно може да видите и за другите сериали, които следя. Разбира се, както имаше слаби сезони, така имаше и силни сезони на стари сериали, които остават в сянката на големите имена. Примери за това са Person of Interest, Grimm, Hannibal (с новия сезон се достигна едно доста велико ниво, гарнирано с феноменален край), Perception, Sherlock, Arrow, Survivor (28-ми сезон), New Girl и т.н.

Логично след старите сериали е време да обърнем внимание и на новите проекти, които видяха бял свят през 2014 година. Отново ще започна с провалите – True Detective, Helix Intelligence и Extant. Примерите, които давам са за сериали, които за мен са дупки в телевизионния ефир и които съм изгледал до край.

Голяма част от света се възхити от „Детективите“, но за мен това беше един от най-прехвалените и безумни проекти в историята на телевизията. И не, не казвам, че е пълен боклук без никакви положителни качества, казвам, че беше толкова неземно прехвален, че чак не беше истина. 10 епизода, в които почти нищо не се случи и бяхме свидетели единствено и само на безкрайни диалози, които (признавам) на моменти се връзваха, но в други бяха меко казано дразнещи и ненужни. Не държа на непрестанен холивудски екшън и разкриване на даден случай за 20 минути, но очаквам действието да се движи подобаващо, а не в един момент скоростта му да падне до толкова, че не просто спира, а имаш чувството, че тръгва наобратно. За мен това беше най-големият провал за 2014г.

Отново биха въстанали феновете на сериала, но според мен другият провал е Helix. От години не бях наблюдавал сериал, който оставя впечатление, че всичко се пише епизод за епизод. Сценаристите се оплитаха жестоко и им трябваше поне един-два епизода след това да замажат нещата и отново се омотаваха. Идеята от части е интересна, но реализацията беше до болка стандартна и, разбира се, както става в повечето случаи, изважда късмет и бива подновен. Съжалявам, че е подновен по простата причина, че е заел мястото на някой, който повече е заслужавал. Да, ще гледам новия сезон, поне епизод ще му дам шанс, дано измислят нещо ново и грабващо. Първият сезон не успяха.

Intelligence беше нещо, което имаше своя чар, но така и не можаха да измислят една стабилна обща идея, която да бъде следвана. Действаше се хаотично епизод за епизод без почти никаква връзка между тях. Съвсем нормално е, че не беше подновен.

Extant имаше грандиозен бюджет, имаше огромна рекламна кампания… Дори имаше зад гърба си гигантска звезда – Холи Бери. Историята за жена астронавт, която след самотна мисия в Космоса се връща бременна… Извънземни, наблягане на връзката майка между извънземно дете. Все неща, които очаквах да се случат. Е, не се случи и всичко се завъртя в посока андроида-дете Итън и какво точно ни прави хора. Ще кажете, че аз държа на комерсиалните неща и искам да си гледам холивудските продукции. Може и така да е, но не може да отречете, че и вие, след като гледате трейлъра, ще насадите такива мисли в главите си. Просто може да се направи компромис и двете идеи да вървят заедно. Защо трябва да се набляга на драмата, като може това да се комбинира и да се получи развлекателен продукт. Аман от драма, имаме си достатъчно в реалния живот.

Добрите попадения бяха Brooklyn Nine-Nine, The Blacklist, Rush и The 100.

Дебилният полицейския участък в Brooklyn Nine-Nine е нещото, което ми липсваше в последните години. Истински неподправен хумор. Ако си търсите качествена комедия, дърпайте веднага.

В тази година се запознахме с Ред и неговия The Blacklist. От много време не се беше появал толкова силен персонаж, който е ту обичан, ту мразен. Големият майсторлък е точно в тази комбинация. Дори и вече от есента в новия сезон нещата се движат на ниво и е интересно. Да, има някакъв спад, но предполагам, че всичко ще се задвижи в най-скоро време.

Rush е неангажиращ и тотално незатормозяващ сериал, който има една единствена цел – да те разпусне до краен предел. Лекарски ориентиран до толкова, че главният герой е лекар и има интересни случаи, но е лишен от сцените с операции и т.н. Хубав сериал, незаслужено прекратен (по-надолу ще излея мъката си за точно такъв тип сериали, които са прекратени незаслужено).

The 100 е сериал, повлиян от тийн вълната, гарнирана дали с вампирски отенък, или фантастичен. Е, тук е космическо/апокалиптичен. Като човек, който е надживял това, мога да кажа, че не ми пречеше точно тези тинейджъри да са главни персонажи. Разбира се, че ще станем свидетели на малоумни действия, но поне виждаш, че са млади хора и можеш да ги оправдаеш по някакъв начин, за разлика от други герои в други проекти. Финалът на сезона беше силен, а началото на новия показа още повече мистерии и не съжалявам, че го следя, дори напротив – с времето затвърждава позициите си и ме радва все повече.

Стигаме и до няколкото проекта, които за мен бяха несправедливо прекратени от американските телевизии – Almost Human, Growing Up Fisher и Crossbones.

Сериалът Almost Human беше типичната комедия/екшън, развиваща се в далечното бъдеще. Но не това беше интересното, интересното беше самият актьорски състав и най-вече самите главни актьори. Те бяха над всички и заслужаваха да видят нови епизоди. И не ме разбирайте погрешно, сценарият си беше на ниво и беше интригуващ, но незнайно защо американската публика реши, че това не ѝ харесва и сериалът беше прекратен.

Growing Up Fisher беше изключително свеж и забавен проект. Позната формула за семейната комедия, но направена по пленителен и интересен начин. За последните години това е нещото, за което ме е яд истински, че не е успяло да се пребори за нови епизоди.

С риск да се повторя от общите статии, но да наблюдаваш Джон Малкович си е чуден кеф. В Crossbones можах да му се насладя до краен предел. Голям актьор, който с годините става по-добър и прави редица добри роли. Дори и знаейки, че е само 13 епизода, пак бих ви препоръчал да го гледате. Краят е добър и са се получили нещата.

Във всяка една година си казваме сбогом с даден сериал или персонаж. Тази година, за съжаление, е изпълнена с изключително много такива. Казах си сбогом с много любими неща – Psych, Raising Hope, Sons of Anarchy, The Killing и Warehouse 13. В сайта може да видите Lastlook ревютата.

Събитието на тази година, нещото, което се отличава над всичко, е завръщането на 24. Гигантският сериал се завърна с нови 13 епизода. Усещам се колко възхвалявам сериала, но отново ще кажа, че това е най-любимото ми нещо и сами си представете какво удоволствие беше да наблюдавам новите приключения на Джак Бауър. Това е топ събитието на годината за мен. Надявам се, че телевизията ще се обмисли подновяването му.

Логично отиваме и към по-негативното събитие за годината – сезона и финала на How I met your Mother. Сценаристите 8 години градят нещо и забавляват зрителите и за един сезон успяха да оклепат стабилно нещата, бяхме свидетели на доста посредствен финал. Не е нормално да градиш някакви образи 9 години и с 2 минути да обезсмислиш всичко това. Харесва ми, че сценаристите са знаели какъв ще е краят още от самото начало, но (подобно на голяма част от феновете) не ми допадна. За мен всичко свършва със сцената, в която Тед се запознава с майката на децата му под чадъра. Там е заслуженият край на обичания сериал.

В последната част на общите статии може да видите и за сериалите, на които изгледах няколко епизода, но не можаха да ме грабнат.

Вече започна новият сезон и видяхме редица нови дългоочаквани проекти. Нещата, които се отличават над всички, са Forever, Gotham и The Flash.

Forever е проект, който по формула и сценарий не е нещо невиждано, но хубавото при него е химията между главните герои и брилянтната комбинация между мистерия, драма и хумор.

Gotham пък е дългоочакваната екранизация на приключенията на комисар Джеймс Гордън. Бях много скептично настроен, може да се види и във firstlook-а ми, но с всеки нов епизод сериалът става все по-добър и по-добър. За 10 епизода намесиха редица известни герои и тепърва ще видим развитието.

The Flash пък е малкото братче на Arrow и с появата му двата сериала събират позитиви. Сериалчето е много симпатично и актьорският състав не е никак лош. Да, вижда се разликата с Arrow, дали с цялостната обстановка или пък в разликата с героите, но точно това прави двата сериала добра комбинация. Надявам се и двата да просъществуват дълго време.

Туй то, надявам се, че ви е било интересно да прочетете моята гледна точка относно любимите сериали. Всички от сайта ви пожелаваме една успешна 2015г., изпълнена с приятни емоции, вдъхновение и нека се наслаждаваме на все по-качествени продукции.

Весели празници!

  1. Milinka

    Съгласен съм за The 100. защото е мега як сериал, но не съм много съгласен за himym, но всеки с мнението си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =