Изглежда, че всяка година си казваме: „Няма начин телевизията да успее да поддържа сегашното си ниво! Летвата е вдигната прекалено високо!“ И всяка година сме изумени от всички нови сериали, които излизат и ни зашлевяват шамар, доказвайки ни, че грешим. Познайте какво? 2014-та не беше по-различна и кабелните телевизии (и техният приятел онлайн стрийминга) е мястото, където границите бяха прекрачени, очакванията бяха разбити, а телевизията отново ни изуми. Това са най-добрите нови кабелни и стрийминг драми на 2014, но тук ще намерите и няколко предложения от националните телевизии за цвят.

The Affair | Showtime

The Affair е най-добрата “той-каза-тя-каза“ драма. С помощта на силна актьорска игра и готин сценарий, който засяга две времеви линии и повече от една (ненадеждни) гледни точки, сериалът с лекота злоупотребява с представите ни за честност, измама и силата и точността на човешката памет. Тук се показва много повече от изневярата, за която ни подсказва името на сериала, включително престъпление, което ни грабва още с пилотния епизод. Лъжат ли главните герои? Крият ли нещо? Дали просто не се опитват да изглеждат по-обикновени, отколкото са в действителност? Забележка за всички кандидат-писатели на мистерии: The Affair е майсторски пример за сериал, който принуждава зрителят да гадае какво ще се случи и това да му доставя удоволствие.

Fargo | FX

Очакванията за този сериал бяха ниски. „Какъв срам! Какъвто и да е римейк на класическия филм на братя Коен, перфектен във всяко едно отношение, би било обида!“ – си казваха мнозина. Е, нека ги е срам, защото Fargo се превърна в един от най-добрите телевизионни сериали за 2014 г. Дръзкият почерк на създателя Ноа Хоули и разхлузената творческа каишка на FX привлякоха невероятен екип от таланти – Мартин Фрийман, Били Боб Торнтън, откритието на 2014-та Алисън Холман, множеството невероятни режисьори – са причина за един от най-удивителните телевизионни триумфи след Breaking Bad. Първи сезон е изключително агресивен и мрачно комичен и ако все още не сте го гледали, оставете всичко и започвайте веднага.

Happy Valley | BBC One / Netflix

Ако американските телевизии се нуждаят от още една причина, за да правят по-кратки сезони, моля позволете ни да представим Happy Valley. Криминалната драма е отличен пример за стегнато повествование, което изисква само шест епизода, за да обхване от всички ъгли сложния и завладяващ случай на отвличане. И точно в центъра е ослепителното изпълнение на актрисата Сара Ланкашър, която можеше да обере завиден брой награди, ако американците знаеха за съществуването на Happy Valley. Четвърти епизод ни даде един от най-напрегнатите и брутални моменти в телевизията тази година.

The Knick | Cinemax

The Knick е просто прекрасен. Обзалагаме се, че Стивън Содърбърг може да превърне дори водата във вино, защото той е създателят на сериала, който е на път да превърне Cinemax, телевизия, която отдавна е известна като най-близкия еквивалент на платен канал, изобилстващ от цинизми, в отличен телевизионен канал. Въоръжени с брилянтната игра на Клайв Оуен в ролята на хирург от ново поколение, анахронично перфектния саундтрак на Клив Мартинес и ловката режисура на Содърбърг, The Knick е първият истински ход на Cinemax към висшата лига в телевизията.

Manhattan | WGN America

Вторият собствен сериал на WGN America (след вещерския Salem) веднага спечели сериозен кредит в полза на младата телевизия като източник на изключителна драма. История, случваща се през 40-те години на миналия век в Лос Аламос, Ню Мексико – град, построен в средата на пустинята, за да служи като свръхсекретен щаб за най-добрите учени в страната, чиято цел е построяването на атомна бомба – Manhattan е великолепна, многослойна драма, която ни запали фитила още с пилотния си епизод и продължи да гори до края на първи сезон. Шоуто е уж за тайни (военни, корпоративни и лични), които се пазят под огромен натиск в ограничена среда, и всеки елемент от историята, от мисията на армията до това, което се случва в живота на съпругите на учените, е също толкова завладяващо. Плюс това фантастичните изпълнения изобилстват. Мистериозният д-р Франк Уинтър (Джон Бенджамин Хики) е един от най-открояващите се телевизионни персонажи тази година.

The Missing | BBC One / Starz

Да, още една копродукция, внос от Великобритания, в която родители получават съкрушителни новини за детето си, но The Missing използва двойни времеви измерения – разлика от 8 години, за да създаде пъзел, който осигурява голяма доза забавление на зрителите, докато се опитват да го наредят. Играта на Джеймс Несбит е невероятна, локациите, където е сниман сериалът, са прекрасни, а основната мистерия е изцяло поглъщаща. И всичко това е събрано само в осем епизода!

Outlander | Starz

Романтика! Пътуване във времето! Фустанели! Великолепна природа! Изваяни коремни преси! Телевизионната адаптация на популярните романи на Диана Габалдон си има всичко, а Starz е идеалната мрежа, която да го поднесе на малкия екран. Каналът е във възход, може да си позволи да похарчи малко пари по този жанр и е известен като дом на множество сцени със секс и насилие, две от основните съставки на Outlander. Нещо повече – романите вече имаха изградена публика и генерираха много шум и критика, които създателят Роналд Мур съумя да използва по най-добрия начин. Той смеси всичко това, добави го към живописните локации в Шотландия и включи двама завладяващи главни актьори Кайтриона Балфе и Сам Хюгън. Рецепта за успех!

Penny Dreadful | Showtime

Penny Dreadful е на практика The League of Extraordinary Monsters, а първият сезон беше само пролог към това в какво всъщност ще се превърне сериалът. Но по дяволите, със сигурност беше забавен! Заковани в десетката с буквално лудото изпълнение на Ева Грийн и завладяващия скрипт на Джон Логан, Penny Dreadful е сериозният драма сериал с ужаси, който чакахме. Една молба за втория сезон все пак: Може ли да върнете Протей?

True Detective | HBO

Помните ли как всички плакаха, когато свърши Breaking Bad, и как всички ние си мислехме, че телевизията повече нищо не може да ни предложи? А след това спомняте ли си как се появи True Detective и ни остави без думи със своята философия, скрити символи и големи послания, съпътствани от изображения на мъртви момичета? Не казваме, че True Detective е заменил Breaking Bad, а това, че ни напомни, че все още съществуват добри криминални драми. Точно когато си мислехме, че тъмнината ще спечели, светлината изгря.

Orphan Black | BBC

Как Orphan Black продължава да лети под радара на широката общественост е неразбираемо за нас. След звездния си първи сезон сериалът разшири своя свят във втория си сезон, добавяйки нови герои и нови слоеве към сложната си мистериозна същност и направи няколко смели стъпки по отношение на тематиката си, карайки ни да очакваме с нетърпение третия сезон. Историята на Сара Манинг и нейните (неизброими) клонирани братя и сестри продължава да разширява границите на телевизионната научна фантастика, а талантът и технологичната сила на екипа на шоуто са изумителни. Освен това видяхте ли мюзикъла на Алисън – беше златен!

Person of Interest |CBS

Как е възможно този техно-трилър сериал да се излъчва по национална телевизия? И как е възможно тя да е CBS? Джона Нолан и Грег Плейгмън са изградили един шедьовър, който е с единия крак в настоящето, а с другия в бъдещето, защото предлага едно зловещо и навременно предупреждение за технологиите и големия дебат за поверителността, докато ни обсипва с много стрелба и преобръщане на автомобили. Въпреки това Person of Interest е и забавен, когато иска да бъде такъв. Към сериозната тема често се добавят препратки към екшън филмите от 80-те с присъщите им емблематични реплики и чудати партньорства. Четвъртият сезон на шоуто направи грандиозен преход към сериализираното разказване на сюжети, чиито отделни елементи са част от една по-голяма история. 2014 определено беше добра година за отбора на „Машината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 2 =