empire

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7

Интересен, макар и прекалено американски

FIRSTLOOK: EMPIRE

Телевизия: FOX

Премиера: 7 януари

Актьори: Терънс Хауърд (Law & Order: Los Angeles, Prisoners), Тараджи Пи Хенсън (Person Of Interest), Къртни Лав (Sons Of Anarchy, The People vs. Larry Flynt) и др.

Зрители: 9,9 млн.

 

Пилотният епизод на Empire бе гледан от почти 10 милиона зрители и стана най-високо оценената драма на FOX от шест години насам (от дебюта на Lie To Me през 2009 г.). Дали това ще се превърне в успешен и стабилен във времето проект? Ако се абстрахираме от шума, който се вдигна, и успеха до момента, и погледнем откъм съдържателната страна на премиерата – напълно е възможно, въпреки наличието на някои подводни камъни.

Действието ни заварва в момента, в който Лашъс Лион (Терънс Хауърд) – бивш хип-хоп музикант и сегашен шеф на Empire Entertainment – листва своята компания на фондовата борса. Съвсем скоро той е диагнозиран с АЛС (Амиотрофична латерална склероза) и разбира, че му остават не повече от три години живот. За това време той трябва да доведе компанията си до абсолютен просперитет и най-важното, да реши на кого от тримата си сина да я завещае. Някои от вас вече биха направили аналогия с Breaking Bad и мъжа, който няма да са спре пред нищо, за да постигне целите си през все повече намаляващото му време. Сериозната тема тук се преплита с приказната идея за синовете наследници, които ще започнат битка помежду си за голямото имане на баща си. Те, естествено, са напълно различни – имаме икономист, който помага на Лашъс Лион, но не е музикант, другият е хип-хоп изпълнител, но е развейпрах, а третият е по-сериозен творец, но пък е хомосексуалист за ужас на татка си. И в този и без това достатъчно емоционално нестабилен свят изведнъж с гръм и трясък се втурва бившата съпруга на Лашъс (в ролята е невероятната Тараджи Пи Хенсън), която току-що е излязла от затвора и ще въдвори нов ред и хаос едновременно.

Цялата тая история е гарнирана със соул и хип-хоп музика и поне в пилотния епизод е разказана леко фрагментарно, все едно създателите са искали да ни запознаят набързо с всички действащи лица, преди да се задълбочат в отделни персонажи и сюжетни линии в следващите серии. Предстои ни да видим тежките сблъсъци с всички възможни средства между човек, който скоро ще загуби всичко, и такъв, който временно е бил загубил всичко и иска да си го възвърне. Чака ни и братоубийствена война и всеки ще трябва да избере страна, няма как. Отделно от това в тази семейна драма ще се намесят и други действащи лица, чиято важна роля занапред сега е само маркирана. И т. н. – поле за развитие има много, въпросът е как сценаристите ще оплетат съдбите на всички оттук нататък.

Тази история ми напомня малко и на Ray Donovan – там също имаме семейство, раздирано от вътрешни конфликти, и елемент, появяващ се след престой в затвора, чиято роля ще промени всичко. Тази връзка е неслучайна – при Ray Donovan семейната драма толкова властваше в повествованието, че иначе доста интересната друга нишка (работата на самия Донован) се позагуби. Тук може да имаме същия проблем – от прекалено много драми да не получим това, което също така би ни било интересно – именно да разберем как действат механизмите в безскрупулния музикален свят.

Иначе на Empire всичко му е ок – лично моят проблем е, че той е предназначен за конкретна аудитория, тоест предимно за американската. Ланците и скъпите коли, хип-хоп музиката, историите от гетата в Бронкс – всички тези клишета зад Океана са поставени върху културно исторически пиедестал, знаем. И дори предстоящата поява на една от най-известните вдовици в рока Къртни Лав надали ще промени това впечатление. Но не е и необходимо де. Засега Империята си е самодостатъчна.

  1. ewgynyu

    Като заговорихте за Рей Донован се чудя никъде май не сте писали, че този сериал си е живо плагиатство на СКАНДАЛ и нищо не струва в сравнение със СКАНДАЛ

  2. Анонимен

    Гледах го защото съм фен на този вид музика. Хареса ми началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =