12 Monkeys

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

2

Не си го причинявайте

FIRSTLOOK: 12 MONKEYS

Телевизия: Syfy

Премиера: 16 януари

Актьори: Аманда Шул (Suits, Pretty Little Liars), Арън Станфорд (Nikita), Кърк Асеведо (Fringe) и др.

 

Ето един простичък въпрос. Ако се върнете назад в миналото и убиете себе си, какъв ще бъде статусът на миналото ви аз? Ако е мъртво, как тогава сте живеели въобще и сте се върнали назад във времето, ако е живо – как ще е живо, като сте го убили? Такива спекулации можем да правим много и доникъде няма да стигнем. Тази тема е разисквана от стотици писатели фантасти и бързо можем да си припомним сериозното четиво по темата на Айзък Азимов „Краят на вечността” или пък някои от забавните разкази на Станислав Лем… Сериозен е едноименният филм обаче от 1995 г. на Тери Гилиъм с Брус Уилис и Брад Пит, по който са създадени тези 12 серии на 12 Monkeys, които искрено се надявам, че ще останат само толкова.

В недалечното бъдеще смъртоносна болест е покосила почти цялата човешка раса и мисията на главния герой Коул (Арън Станфорд) е да открие виновника и да го убие. Простичък план – връщаш се в миналото, утрепваш някого и бъдещето се променя. Това естествено няма как да стане толкова лесно и най-малкото интересно, затова ни трябва поне една мадама, която да помага и да краси сериала – това е Аманда Шул. Тя е доктор по неволя и ще е спътница в приключенията на Коул…

Не знам защо Syfy са направили този сериал, мога само да се досетя за две възможни причини. Първата е, че трябва да се произвежда нещо и да се излъчва, още повече, че ще има отправна точка от раменете на един нелош филм отпреди 20-ина години. Втората, мисля си, обаче е по-вероятна – на фона на разглеждания тук сериал, всички последни проекти – сравнително нови или бъдещи, на телевизията ще изглеждат като титанични епоси. Иначе нямам обяснение за това недоразумение – слаба актьорска игра, скучно действие, профански диалози. Имаше един смешен момент, признавам – когато главната героиня зададе въпрос, подобен на този в началото, касаещ парадоксите на времето. Тогава главният герой се замисли за миг и отговори – „Сложно е…”. И така – далеч не сложен е този сериал, напротив – толкова е елементарен, че чак обиден.

Ако ви се гледа наистина нещо ново фантастично и интересно – хвърлете едно око на пилотната серия на The Man in the High Castle, чиято премиера също бе тези дни. И да завършим с въпрос – Ако можех да се завърна в миналото и да не гледам 12 Monkeys, дали бих го направил, с риск да не ви предупредя сега вас, скъпи читатели, за наближаващата опасност под формата на тази серия? А де? „Сложно е…”.

 1. michonne

  Сериала си е мега як…..,отначало ви послушах, но после реших да го гледам……нищо не разбираш Wolf

  • Павел Динчов

   Едно е впечатление от 40 минути, друго е да гледаш 5 епизода… И аз съм на мнение, че сериалът става все по-силен и по-силен. Учудващо с всеки нов епизод им се получава все по-добре. Ще видим натам.

 2. (I*)*

  Възможно най-простото ревю. Сериозно спрете да се излагате. Сериозно съветвам автора на тази помия да изтрие статийката, че хептен стана за смях.

 3. Десислава

  Много противоречиви мнения гледам, въпреки предупредителната оценка, ще взема да си го „причиня“ та да видим кой крив, кой прав

 4. I*

  След това четиво и аз зададох въпрос към себе си: защо тези които критикуват автора -вместо да се наслаждават на изобретателността му, не се върнат назад във времето и не купят купон за доживотни противозачатъчни на братовчедите които фигурират като техни родители?

 5. I

  Пич, съветвам те да не пишеш подобни неща – не ти се отдават. Не ти се получава остроумието … Дано поне хората извън семейната ви седянка, не се заблудят за в бъдеще 🙂
  :/

 6. fdhfht

  Трагедия! На това му се вика българска простотия.

 7. Павел Динчов

  Честно казано, гледах първия и не съм безкрайно разочарован. Съвсем прилично изглежда, ще видя и втория 🙂

 8. Ashikov

  На мен лично първите два епизода ми харесаха и със сигурност ще се гледа.

 9. Анонимен

  Щом е толкова зле ще си спестя 45 минути и няма да го гледам

 10. karaul

  😀 Браво много добър firstlook! Отначало се бях замислил дали да го гледам, но след като прочетох ревюто се отказах! Вие никога не сте ме подвеждали и мнението ви е съвпадало с моето….пък и какво хубаво нещо може да се очаква от SyFy…хахаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 7 =