man

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

8.8

Най-добрата фантастика напоследък

FIRSTLOOK: THE MAN IN THE HIGH CASTLE

Телевизия: Amazon

Премиера: 15 януари

Актьори: Руфъс Сиуел (John Adams), Кари-Хироюки Тагава (Revenge), Люк Клеинтенк (Pretty Little Liars), Alexa Davalos (Mob City) и др.

Продуценти: Франк Спотниц (X-Files), Ридли Скот (Blade Runner, Gladiator, Hannibal, Prometheus)

 

Още в началото на 2013 г. телевизия Syfy сключи сделка за излъчването на 4 часа минисерии по романа на известния фантаст Филип Дик с продуценти Франк Спотниц (X-Files) и небезизвестния Ридли Скот. Три години по-късно пилотната серия най-сетне се появи, но като част от платформата на Amazon Studios – в момента там има качени няколко епизода от различни продукции и публиката ще избере този, който да бъде развит в сериал.

Романът The Man in the High Castle на Филип Дик излиза през 1962 г. и описва паралелна на нашата действителност, в която след края на Втората световна война германците и японците са си поделили Щатите и американците живеят под нацистко-японското владичество. Само си представете американските градове с пречупени кръстове навсякъде и нацисти по улиците или пък японски регулировчици и йероглифи навсякъде… В този свят действа Съпротива, ръководена от загадъчния Човек от високия замък, който разпространява лента със записи от една друга действителност, където, о, чудо –  германците и японците са победени, а американците са щастливо свободни…

Да пресъздадеш всичко това успешно и въздействащо на пръв поглед е нелека задача, но създателите са се справили чудесно – и в създаването на мрачна атмосфера и тъмни нюанси, и в представянето на детайлите, които да допълнят и предадат плътност на цялостното внушение за носталгия, постоянен страх и всеобща безпомощност. Руфъс Сиуел е перфектен в ролята на SS лидер, който има план как да сломи Съпротивата, същото важи и за другата страна на континента – Кари-Хироюки Тагава прави малка, но дълбоко въздействаща роля на имперски представител, който предусеща края на познатия му свят с обречеността на самурай. Действието следва своя логичен ход, без да е тромаво или скучно и всеки един миг може да сте сигурни, че гледате адаптация по сериозен роман, а не поредния напън на сценаристите да предадат бързо сценария си.

Искрено се надявам The Man in the High Castle да бъде осъществен и да получи още епизоди. Тук може да гледате първата серия напълно безплатно и ако искате да дадете своето мнение и оценка.

Извинете, ще привършвам, че чувам тропот на ботуши пред вратата и команди на немски език…

 1. Павел Динчов

  Най-накрая нещо оригинално! И да, ясно ми е, че романът е на 50 години, но най-накрая някаква реализиране на оригинална идея, която да се отличава от плявата. Много, много ми хареса пилотния епизод. Надявам се да получи повече епизоди и да видим нови епизоди. Събуди жестоко интереса ми. Моята оценка дори наскача тази на колегата 🙂

 2. karaul

  ????3 години? От началото на 2013 до сега са минали 2, не ми казвайте колко сте имали по математика…. :DDDD

  • Wolf

   Ох… Нека приемем това за нарочно допусната грешка, която да ни покаже дали ни четете внимателно 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =