wire

Препоръчано: The Wire

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9.3

Значим

Препоръчано: The Wire

Балтимор, град на североизточното крайбрежие на САЩ, 24-ти по големина в страната, с население малко над 600 хиляди души, 60% от които чернокожи. Градът се превръща във вдъхновение на писателя и журналист Дейвид Саймън, който след продължителна кариера като криминален репортер в „Балтимор Сън“ започва да отразява в няколко книги преживяванията си в компанията на разследващите полицаи. Близко приятелство свързва Саймън с бившия балтиморски детектив от отдел „Убийства“ Ед Бърнс и логично скоро се появява идеята за сериал, третиращ най-сериозните проблеми на американските градове. Сериалът носи името The Wire (превеждан като „Подслушването“ и не чак толкова адекватно като „Наркомрежа“).

Не е чудно, че The Wire успява съвсем реалистично да пренесе на малкия екран ежедневието на Балтимор – независимо дали става дума за живота в най-бедните квартали, за неспирната война срещу наркотиците, за неработещата съдебна система, за осакатеното образование, за ширещата се безработица, за пропадането в бездната на наркоманията, за задушаващата бюрокрация и нефункциониращите институции, за корупцията и вечния кариеризъм по всички етажи на властта, за израждането на печатните медии, за компромисите с морала и съвестта, които хората ежедневно правят, за да постигнат целта си. Представени са ни всички малки и големи несгоди, лъжи и удари на съдбата, срещу които се изправя обикновеният човек, дръзнал да води битка срещу системата. Никой от героите в сериала не е идеален – полицаите са пияндета с дълбоки лични проблеми, шефове им са абсолютни гадняри, политиците гледат най-вече своя интерес и целят бързо изкачване по стълбицата на властта, работниците по доковете влизат в комбина с мафиоти, безскрупулните наркодилъри сеят трупове, скъпоплатените адвокати защитават ловко престъпниците, а прокурорите остават безсилни пред всичко това, подобно на местното население.

Действието в The Wire се развива бавно, до голяма степен като на книга. Гледането му е сравнимо с разлистването на страниците на добър криминален роман. Това е търсен ефект и може би една от най-силните му страни. Всеки сезон третира различна основна тема – битката на полицията срещу организираната престъпност, живота на работническата класа, уличните нарковойни, несъвършенствата на образователната система, въздействието на политиката върху работата на институциите… В сериала се преплитат множество комплексни сюжетни линии, което е рядко срещано в други подобни продукции и изисква от зрителя внимателно следене.

Качеството на сценария на The Wire е впечатляващо. Най-простият пример е това, че всички герои използват съвсем реалистичен уличен жаргон и не звучат като прясно завършили Харвард или Йеил. Детайлите са изпипани до съвършенство, което очевидно е резултат от дългогодишни проучвания. Някои от героите всъщност съответстват на реални личности, а други пък са колаборация от няколко (включително и култовият Омар Литъл). The Wire успява да изложи проблемите на обществото по адекватен начин, независимо дали навлиза в дебрите на политическите игри, войната срещу престъпността, образователната система, работата на печатните медии или дори расовото противопоставяне.

The Wire е почти перфектен сериал. „Почти“, защото сред останалите проблеми, които засяга, не е корупцията сред силите на реда и прокуратурата, с която поне ние българите сме добре запознати (темата например е засегната в друг култов полицейски сериал – „Щитът“). Не е чудно, че това е така, тъй като сериалът все пак се нуждае от положителни герои, а и Саймън и Бърнс са свързани с полицейската професия и изпитват уважение към хората, вършещи ден и нощ съвестно тази работа. Разбира се, никой от „добрите“ не е прекалено идеализиран, а някои от разследващите полицаи са представени като откровено некомпетентни. Оставяйки това настрана, „Подслушването“ ни разкрива през какви неизброими трудности трябва да мине полицията, за да вкара зад решетките даден крупен престъпник, което в голяма степен обяснява честата липса на успех в това отношение.

Въпреки големия им брой, всеки един герой в The Wire е охарактеризиран по впечатляващ начин – с всички свои странности, проблеми, пороци и случки от миналото. Дори второстепенните персонажи са написани толкова добре, че да ни пука за тях. Ако The Wire има главен герой, то за такъв може да се смята детектив Джими МакНолти, тъй като обикновено той е движещата сила зад по-важните събития в сериала (с изключение на четвърти сезон). Той е човекът, който вижда пропуските в системата и се опитва да ги отстрани, понякога стигайки и до крайности, и често изпадайки в ситуацията да си задава реторичния въпрос „what the fuck did I do“? Ролята е поверена на англичанина Доминик Уест и той се справя отлично. Актьорската игра е страхотна, въпреки че кастът се състои от дотогава неизвестни актьори. Особено впечатление правят Майкъл Кенет Уилямс в ролята на обирджията на наркодилъри Омар, Идрис Елба като Стрингър Бел, Джон Доман като бързо издигащия се офицер Роулс, Уендел Пиърс като детектив Бънк Морланд, Андре Ройо в ролята на уличния информатор Бъбълс, Кларк Питърс като детектив Лестър Фриймън, Ейдън Гилън в ролята на кариериста в политиката Томи Каркети и т.н. Всеки зрител ще намери на кого да симпатизира, независимо дали героят е от „добрите“ или не.

Една от най-добре представените идеи в The Wire е за кръговрата на живота и това, че нещата си остават едни и същи, а само изпълнителите се сменят. Неслучайно и всеки един от петте сезона започва с различен кавър на едни и съща песен – Way down in the hole. Това дебело подчертава и финалът на сериала, който без съмнение е един от най-добрите в историята на телевизията. The Wire си остава сред най-добрите неща, излизали из под шапката на HBO – печели милиони фенове по цял свят, сред които и Барак Обама, а и държи и рекорден рейтинг в IMDb. Едва ли има нужда да обяснявам повече защо трябва да го гледате.

A life, Jimmy. You know what that is? It’s the shit that happens while you’re waiting for moments that never come.

  1. Stiff

    Така си е, огромен сериал. Ревютата от този автор са най-добрите в този сайт.

  2. bobi

    ЧАААК КОГА
    научете е да гледате качествени сериали а не бози
    за 1-ви път в този сайт да видя качествен сериал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =