Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

6.6

Никак не е зле

FIRSTLOOK: BACKSTROM

Телевизия: FOX

Премиера: 22 януари

Зрители: 7.98 млн.

Актьори: Рейн Уилсън (The Office), Денис Хайсберт (24), Жанвиев Ангелсон (House of Lies) и др.

 

Само да кажа в началото, че винаги е много яко да знае човек преди да започне някой сериал, че той е базиран върху книга. В повечето случаи това предполага задълбочена история, която се развива логично, и характери, върху чието изграждане е мислено предварително. По книгата на шведския писател Лейф Персон е и новият сериал Backstrom и донякъде и заради това крайният резултат в пилотния епизод е повече от задоволителен.

Детектив Евърет Бакстром (Рейн Уилсън) ръководи екип от няколко души, чиято цел е разследване на най-тежките криминални случаи в мрачния Портланд. Той е мизантроп, с антисоциално поведение, наднормено тегло и самоубийствен начин на живот. Дразнещ и откровен до грубост, в същото време той е проницателен, интелигентен и въпреки мизантропщината си, може да изпитва емпатия, което му помага в работата. Екипът му е готин – и в прекия, и преносния смисъл. Силното присъствие на Денис Хайсберт (познат ни в запомнящата се президентска роля в 24) надали учудва някого, но Дженевийв Ангелсон, освен че е сладка, се справя и повече от прилично да бъде лявата ръка на детектив Евърет и негов нравствен коректив. Историята е сравнително интересна, с оригинални хрумвания и обрати, и често е смешно – въпреки наличието на някой и друг труп. Въобще оставам с чувството за „сговорна дружина планина повдига” – добри актьори, сценаристи и режисьори и всеки се старае да даде максимума от себе си.

Проблемът на Backstrom е в самия …Бакстром. В повечето случаи той е нищо повече от дразнещ тип и е вселени далеч от харизматичното присъствие, което имат подобни самотни детективи мизантропи с антисоциално поведение – например като едноименните герои в Colombo, Monk, Sherlock или пък House. Повече дразни, отколкото да блести с гениални хрумвания – този дисбаланс му е изиграл лоша услуга. Освен това е ясно, че оттук нататък героят му ще се развива единствено в положителна посока (в отрицателна надали има накъде), което ще направи сериала предвидим и Бакстром не толкова интересен като образ.

Десетина серии обаче, колкото е първият сезон, „сговорната дружина” ще изнесе на плещите си. За повече надали ще има сили, още повече, че това, което би трябвало да е най-големият им коз в началото (Бакстром естествено), може да се превърне в най-трудната за изиграване карта. Но и един сравнително интересен нов сезон в тези времена не е малко, нали?

  1. gimly

    Много точно казано – заради главния герой на няколко пъти бях на път да спра серията. Освен това в пилотния епизод няма никакво развиване на другите герои – като изключим хапливите и на моменти идиотски коментари на Бакстром за тях. Самият случай беше интересен, но не беше нещо изключително – нагледали сме се на мистерии и заплетени убийства в стотиците серии на най-популярния жанр. И докато ти сравняваш главния герой с Хаус, Коломбо и Монк, аз го сравнявам с Rake и Rush – по-новите self-destructing assholes, които леко (или повече) ме дразнят. Бакстром ги задминава и двамата, та ме съмнява да гледам 2ра серия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =