Better Call Saul

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9

Още ли не сте го гледали?

FIRSTLOOK: BETTER CALL SAUL

Телевизия: AMC

Премиера: 8 февруари

Актьори: Боб Оденкърк (Breaking Bad), Джонатан Банкс (Breaking Bad), Патрик Фабиан (Working Class), Риа Сийхорн (Franklin & Bash), Майкъл Мандо (Orphan Black) и др.

Зрители: 6,9 млн.

 

Дали Breaking Bad е най-великият сериал на всички времена? Единственият аргумент, който ми пречи да отговоря утвърдително на този въпрос, е времето. Защото все още не сме достатъчно времево дистанцирани от BB, а това, знаем, в повечето случаи е необходимо, за да се превърне едно изкуство в култ… Може ли обаче спиноф на Breaking Bad, в който участват Боб Оденкърк, Джонатан Банкс, а творческият екип е същият, да се провали? Тук съм по-категоричен в отговора си – абсолютно не. Още от идеята си за създаване Better Call Saul бе обречен на успех. И съветът ми към феновете на Breaking Bad, които все още не са започнали да гледат този спиноф, е да го направят веднага и да не четат надолу. Защото Better Call Saul е все едно да се срещнеш с любим твой приятел на любимо твое място, с когото знаеш, че ще си прекарате чудесно, но още по-важно – интересните ви преживявания са повече от гарантирани…

Годината е 2002 г., мястото е Албакърки – най-големият град (около 500 000 жители) в щата Ню Мексико, САЩ. Улиците му са спокойни, тротоарите широки, хората, притиснати от жегата, не бързат заникъде и мислят бавно… В тази среда дребният адвокат Джими МакГил се мъчи да свърже двата края и въпреки своите интелект, ораторски умения и вроден цинизъм (или може би заради него), това не му се отдава особено добре. Въпреки че не е светец, Джими следва правилата до момента, в който проумява, че това е грозна улица без изход – подобно на някои от делата, на които се явява като служебен защитник. Ясно е, че оттук нататък ще станем свидетели на трансформацията му в нещо съвсем друго – а именно в полуклоуна полуадвокат Сол Гудман. Съветът ми към по-незапознатите със света на Breaking Bad е да се въоръжат с малко търпение – действието отначало и тук ще тече по-бавно, но не скучно, диалозите ще са повече, но ще са цинични и изпълнени с хумор. Събитията ще се развиват постепенно и въобще усещането ще бъде, че всичко това е супер реално, че се случва някъде наистина, че героите не играят някаква игра, а живеят себе си всеки ден. И с времето нещата ще излизат извън контрол, въпреки усилията на Сол, и един ден всичко ще рухне върху него – за негово щастие без да го смачка, поне физически – факт, който става ясен в самото начало на пилотния епизод.

Няма какво да добавя, освен да се повторя – задължителен за феновете на BB и за тези, които не са запознати с него. Вторите са даже по-големи щастливци, защото след края на Better Call Saul могат да започнат с Breaking Bad. А тези, които по някаква причина не харесват BB, предполагам, че и сега няма да бъдат възхитени, но на нас, останалите, които носим значки и фланелки с лика на Браян Кранстън, не ни пука особено.

 1. Krem_ka

  Павка, зажадняла ли бях, какво, ама много пък ми хареса, да му се не знае! 🙂
  За разлика от BrBa, където гледахме с часове в първи сезон как сем. Уайт вечеря, тук си беше доста динамично.
  И естествено няколко брилянтни кадъра вече се отличиха – детайлите винаги са били супер важни за този творчески екип и заради това ти доставя удоволствие дори само да гледаш операторското майсторство. Сцената с кофата и дръпването от цигарата на русокоската е задължителна за всеки ценител!
  Срещата със стари, познати муцуни, с които ти е било трудно да се разделиш, винаги е интересна и приятна 🙂
  Да не бързаме да даваме определения като „Най-великия“ за BrBa, съгласна съм че не сме видели всичко за да го сторим… Но класата си е класа! 🙂 В този ред на мисли – очакванията за този сериал са наистина големи, така че със сигурност Гилигън ще се постарае да ги оправдае. Вече дали ще успее – божа работа!

 2. Мели

  И на мен първия епизод ми беше леко тегав, но вторият ми хареса доста повече. Каквито и да са първите ми впечатления – предвид, че е spin off на любимия ми сериал + същия творчески екип = must see! 🙂

 3. Тони

  хахахахахах,братле Ще ти кажа точо обратното уникален старт,уникални два епизода актьорска игра категорична десятка.
  BB най великата продукция правена някога,Без значение колко време е минало,най добрия.

 4. Кристиан

  Добро начало беше и режисурата беше мека яка. Единственото нещо, което ме притеснява е, че е prequel и вече знаем съдбата на героите от Breaking Bad, които се появяват тук.

 5. Павел Динчов

  Честно казано, замислих се за Breaking Bad и това как бих оценил пилотния епизод, акот рябва да му се пише firstlook. Като се замисля, изобщо не бих дал висока оценка. Да не кажа, че първите епизоди ми бяха отвъд тегавите за гледане. И точно това е интересното, че няма как от един епизод да знаеш какво би се случило със сериала и дали той би станал „велик“ или неземна дупка. Тъ, гледах пилотния на Сол – изобщо не съм толкова въодушевен от това, което видях. Ако човек не е гледал BB, би отсвирил този сериал почти веднага. И то не защото е мега зле, а просто не е свикнал на динамиката. Да, феновете като нас знаят, че тепърва ще видим брилятни сцени и диалози. Специално аз съм далеч от определенията, че BB е най-великото в телевизията, но бих казал, че в него видяхме най-добрата актьорска игра в историята на телевизионен проект. Радвам се, че ще видим пак някои от героите и с интерес ще следя този сериал, но все пак – пилотния е далеч от някакво постижение. Просто феновете на BB са зажадняли за нови епизоди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 2 =