тв откачалки

Накратко за безпощадните тв откачалки в любимите ни сериали.

Не знам дали знаете, но в Италия са пристрастени към Презепио-тата. Аз на скоро научих дори какво е Италианско Презепио – това е композиция от малки кукли, която изобразява сцени от живота на едно общество. Обикновено са огромни и отнема няколко часа докато възприемеш всеки детайл. Чудите се накъде бия ли… ами исках да ви кажа, че винаги има поне един пиян и един луд в изобразеното общество. Тъй че не е случайно, че често в сериалите се натъкваме на луди персонажи. Ето визитката на една малка част от тях:

1

Макар и едва на 8 години Еленор Абернати e млада и амбициозна дама, която знае какво иска от живота – да стане лекар и адвокат. Убедена е, че ще го постигне защото „една жена може да постигне всичко“. На възраст от 24 години тя заслужено става доктор по медицина, завършвайки Харвард, и юрист от Йейлския университет. След като навършва 32 години заболява от Синдром на професионалното изчерпване, характерен с повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение в резултат от прекомерна отдаденост към професията и натрупан стрес. Външните прояви на заболяването за героинята са: алкохолизъм; обсебеност от домашния ѝ любимец (котка); eпизодични изблици на безсмислено бръщолевене, съпроводени със скубане на собствената си коса. Неин прароднина е майски жител, който вместо котки е хвърлял хамелеони. Тъй че може да се смята, че има родствена обремененост.

Страхът на всяка средностатистическа жена, притежаваща котка/и, е един ден да не се превърне в „Жената с котките“… оправдано – границата е тънка. 🙂

2

Кeри е родена в Анаполис, Мериленд през 1979 г. Завършва бакалавърска степен в Принстън по Арабска филология и литература. Още през 1999 г. е вербувана и обучена в ЦРУ от ветерана Сол Беренсън. На 22-годишна възраст тя разбира, че страда от Биполярно разстройство, което държи в тайна и под контрол с медикамента Clozapine. По време на изпълнение на служебните си задължения като агент по национална сигурност, тя се влюбва в заподозрения Никалъс Броуди. (да, до там стига манията ѝ!). Често изпада в състояния, в които е опасна за себе си и околните. Отношението ѝ към работата ѝ е почти толкова маниакално, колкото на дамата от горната визитка… затова не очакваме подобрение, а напротив 😉

3

Шийла страда от агорафобия, изразяваща се в невъобразим страх да напусне собствения си дом. Дълго време се бори със своите фобии, макар средата осигурена ѝ от обсебения от клоуни съпруг-Еди и дъщеря-курва, не ѝ помогна особено. Шийла е добър готвач и прекрасна домакиня. Но като всяка „отчаяна съпруга“ крие в шкафа си доста смущаващи тайни – предимно грандомански дилдота, с които поставя мъжете в живота си в ролята на “подчинения“. Шийла е доста откровена, доверчива и милосърдна. Това е причината да се забърка със сем. Галахър и то не с кой да е, а с най-ужасния от тях – Франк. Години наред Франк се възползва от чековете за инвалидност, които получава, нейното гостоприемство, както и отмъстителната сексуалност на дъщеря ѝ.

Героинята надмогва страха си от закрити пространства, но сякаш лудостта ѝ е на по-дълбоко ниво – изборите, които прави, са винаги по детски наивни, а търпимостта ѝ към всички несгоди в живота ѝ (основна причина, за които са Франк) е направо мазохистична.

4

Ходор е слабоумен слуга, работещ в конюшните на Старк. Макар единственото, което изрича, да е „Ходор“, той все пак разбира сложни напътствия и команди, давани от хората около него. След като Бран претърпява инцидент и остава парализиран от кръста надолу, Ходор е отговорен за осигуряването на неговата мобилност. Пренася го на ръце или в кошница на гърба си. Макар да е едър и корав мъж, Ходор е изключително благ и миролюбив.

Приключенията отвеждат героя в търсенето на триок гарван в компанията на Бран, Рикон и Оша. Ходор се оказва изключително полезен спътник не само заради това, че е „крака“ на Бран, но и заради възможността си лесно да бъде контролиран от Варг. Очевидно мозъкът му като на птичка го позволява 🙂

5

Декстър Морган е сериен убиец с морал. Знам, че е трудно да съществува такъв феномен, но това е кино, все пак. 😉 Моралът на Декс се изразява във внимателния подбор на жертви – убива само други убийци. Работи в Маями Метро полицейски участък като специалист по кръвни петна и то в тясно сътрудничество с детективи и полицейски работници. Старанието му да поддържа социални контакти и да води привидно нормален живот – създава семейство и му се ражда дете, се дължи на „Кодекса“, който следва с цел да запази в тайна… убийствената си кариера. Моделиран е още като момче от осиновителя си Хари, който се опитва да насочи тъмните му пориви към обществено полезна дейност – а именно, да разчиства света (и предимно Маями) от минали между капките убийци. Отключващият фактор за психопатията на героя се оказва травма в детството – става свидетел на особено жестокото убийство на майка си. Декстър дава име на поривите си – dark passenger, което донякъде обобщава и двойнствения му живот.

Профилът му на убиец го определя с имената „The Bay Harbor Butcher“ и „The Dark Defender“. Броят на жертвите му надвишава 100, която статистика може да бъде извлечена от трофеите, които събира от жертвите си – капка кръв върху стъкълце. Всяко убийство бива внимателно планирано и следва определен ритуал. Жертвата бива разчленявана и изхвърляна по течението на Гълфстрийм. Dark passenger-ът е причината за смъртта на всички любими същества на Декстър, което го класифицира като „приятел, който не искате да имате“!

Дали лудостта прави героите по-интересни – безспорно! Къде по-малко, къде повече всички носим някаква лудост в себе си, въпросът е дали ще ѝ позволим да определя същността ни, както се е случило с героите по-нагоре. 😉

А кои са вашите любими откачалки? С какво ви впечатлиха? Не се срамувайте… коментарите са, за да се ползват! 😉

 1. Scarface

  Хубава статия! 🙂
  Лично аз се сещам за още поне два герои, които вероятно може да попаднат в този списък. Първият e Cyril O’Reily от сериала на HBO – OZ, който при сбиване получава увреждане на мозъка. След това поведението и мисленето му е като на малко дете. Лесно манипулативен и доверчив са най-големите му проблеми. И точно заради тях попада в затвора. Братът му, който вече е в затвора се влюбва в лекарката. Но тя е омъжена и за това брат му нарежда да убие съпруга на лекарката. Обвинен е в убийство първа степен и осъден на доживотен затвор с право на освобождение след 60 години. Но нещата в затвора нещата се влошават и след това е осъден на смъртна присъда. Ако сте гледали сериала сигурно ви е станало поне малко мъчно за Сирил. Заради брат му получава увреждане на мозъка, заради него влиза в затвора и може би заради него получава и смъртна присъда. Кофти!

  Другия персонаж е онази лудата близначка от Orphan Black. Спомняте си я, нали? Онази русата, която е украинка и нещо ѝ хлопа дъската! 😀 Както и да е, за нея не мога да кажа много, но си спомням, че много ме дразнеше при всяка поява. Но сега като се замисля, може би не е било само заради нея, а по-скоро заради гадната музика, която винаги пускаха при появата ѝ. И нея си спомняте, нали? 😀

  Но да се върна на мисълта (и аз понякога мисля 😛 ), всички по-горе изброени герои въпреки да са луди, откачени и т.н., те са направени да изглеждат по чаровен или забавен начин. Crazy Cat Lady винаги се появява отнякъде и почва да хвърля котки.
  За Кери от Хоумленд не мога да кажа, че е чаровно луда, още по-малко забавна, но актрисата направи страхотна роля с този персонаж.
  Шийла от Шеймлес – Ах, Шийла! Много интересен герой! Странна отвсякъде, дори и сексуалните ѝ предпочитания, но в същото време добра жена, съпруга, майка и домакиня. Е, нищо че съпруга ѝ се самоуби, или че дъщеря ѝ е „мастия“. Или пък че къщата ѝ се взриви 😀 Но Шийла е добър човек и може да се разчита на нея.
  Ходор, Ходор! 😀 – Не знам дали сте гледали трейлъра на Honest Trailer, но там Ходор е от малкото герои, които всъщност си спомняме името му без да се напъваме като глист на буца 😀 Първо – лесно е за произношение. Второ – Той постояно го повтаря. Но му ставаме съпричастни заради начина, по който носи сакатото Старкче. Damn, на тоя човек не му ли омръзна?! 😀
  И най-накрая Декстър – Не мога да го скрия, ние социопатите се привличаме 🙂 Декстър е един изключително изграден герой и комбиниран с Майкъл С. Хоул – става сериал! Въпреки хобито му, пак ни е симпатичен по някакъв начин. Въпреки всички грешки, които е направил, продължава да ни е симпатичен. Той хем е герой, хем анти-герой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 8 =