House

Ограничен кръг от интереси, непохватност, неосъзнаване чувствата на околните, чувствителност към силни звуци, цветове или светлини, необичайно добра памет към детайлите, проблеми с разбирането на неща, които са чули или видели, притежатели на редки речеви модели… Това са само някои от характеристиките, които описват хората, имащи синдрома на Аспергер.

Синдромът на Аспергер се счита за сериозно разстройство на психическото развитие у човек, чиито тежки аномалии и/или отклонения на поведението сме идентифицирали в емблематични герои в значителен брой сериали. Отдавна не е модерно телевизията да ни предлага „нормални“ герои, сега на мода са различните, чудаците и ексцентрично анормалните.

По повод Международния ден на Аспергер (18-ти февруари), нека си припомним кои телевизионни герои страдат от синдрома, било то официално диагностицирани или не.

Абед Надир (Community)

Абед е обсебен от поп културата вместо от математика и естествени науки, притежава известна съпричастност и е в състояние да формира отношения с други хора. Неговата представа за приятелството и семейството и начинът, по който гледа на тях – с известна сериозност и дистанцираност, се вписват идеално в поведението на един възрастен с Аспергер. В сериала е прието, че Абед страда от болестта, въпреки че не е официално диагностициран.

Гил Грисъм (CSI: Las Vegas)

Звездата от първите сезони на „От местопрестъплението“ предпочита работата пред социалния живот, той е образован, остроумните му коментари и заключения остават с отворена уста колегите му и е истински лидер. В един епизод от втория сезон се намеква, че Гил Грисъм страда от синдрома на Аспергер и въпреки че не е диагностициран, от неговото поведение става ясно, че това може да бъде напълно възможно.

Шерлок Холмс (Sherlock)

Главният герой на британския сериал също попада в класацията. Мнозина предполагат, че Шерлок Холмс страда от синдрома на Аспергер, дори партньорът му Джон Уотсън изказва това съмнение в „The Hounds of Baskerville“. Безспорната интелигентност, избягването на междуличностни проблеми и способността на Шерлок да се концентрира ни навява на тази теория.

Соня Крос (The Bridge)

Никой в драма сериала не обяснява открито, че детектив Соня Крос страда от синдрома на Аспергер, нейните колеги предпочитат да я наричат „луда“, но актрисата Даян Крюгер не се поколеба да го потвърди. Тя сподели, че се е превърнало в предизвикателство за нея да изиграе ролята на болен от Аспергер, който отбягва визуалния контакт, проявява неадекватно поведение и не изпитва емпатия към другите.

Уил Греъм (Hannibal)

„По-близо до Аспергер и аутистите, отколкото до нарцисистите социопати“ – по този начин се самодиагностицира Уил Греъм. Създателят на сериала Браян Фулър твърди, че проблемът на Уил е в резултат на излишък от съпричастност, нещо, което би било присъщо на състояние, противоположно на синдрома на Аспергер. Въпреки това, поведението на Уил ни кара да предположим, че би могло да става въпрос именно за Аспергер.

Грегъри Хаус (House)

Лидерът на Катедрата по медицинска диагностика в учебната болница Принстън Плейнсбъро е интелигентен, притежава силен характер, но избягва човешките отношения и прекия контакт с пациентите. Хаус има „симптоми“, подобни на тези на синдрома на Аспергер, нещо което Уилсън осъзнава и констатира по един или друг повод, въпреки че Хаус никога не е диагностициран.

Темперънс Бренън (Bones)

Главната героиня в Bones не е диагностицирана, но създателят на сериала Харт Хенсън е намеквал неколкократно, че тя страда от синдрома на Аспергер. Симптомите, които Бренън проявява, не оставят никакво място за съмнение. Въздържаната Темперънс не разбира шегите на другарите си, не се интересува от социални конвенции, сарказмът е сред слабите ѝ учебни дисциплини, а емоционалният ѝ капацитет е доста компрометиран и ограничен.

Шелдън Купър (The Big Bang Theory)

Безспорно е, че Шелдън Купър е един от най-отличителните телевизионни герои днес. Той има две докторантури, обожава комиксите и научната фантастика и е фен на Стар Трек. В същото време на звездата на TBBT ѝ липсват елементарни социални умения, не разбира сарказма, отрича физическия контакт и е достатъчно обсесивен (that’s his spot!). Всички тези черти са присъщи на човек със синдром на Аспергер.

Макс Брейвърман (Parenthood)

Вероятно Макс Брейвърман е най-добре описаният по телевизията случай на Аспергер. Изпълнителният продуцент Джейсън Катимс изгражда героя с помощта на много изследвания, експертни мнения и личен опит със собственото си дете, което страда от Аспергер. Това, към което Катим се стреми, е да представи болестта по възможно най-реалистичния начин. Макс е интелигентен, не притежава чувство на съпричастност, избягва контактите с други човешки същества и не възприема сарказма.

 1. krem_ka

  @rungel, картелът ни става все по силен и явен 😛
  Интересна статия! Не знаех, че синдрома на Аспергер е научното име на това да си a**hole (Поне визирайки Шерлок и Хаус 😉 )

  • rungel
   Author

   @krem_ka, а**hole хахаха 🙂 Разсмя ме искрено. Даже като го спомена, се сетих, че можеше да включа и десети герой Cal Lightman (Tim Roth) от Lie to me, веднага щях да му спретна една бърза диагноза 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =