Bosch

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5

Става, ако не се дразните от клишета

FIRSTLOOK: BOSCH

Телевизия (по-скоро интернет стрийминг сайт): Amazon

Премиера: 13 февруари

Актьори: Тайтъс Уеливър (Heroes), Джейми Хектор (Person Of Interest), Джейсън Гедрик (Luck), Ланс Редик (Fringe) и др.

 

Миналата година Amazon пусна за безплатно гледане пилотната серия на Bosch (сериал, базиран по романите на Майкъл Конъли за детектив Хари Бош) и по-късно поръча направата на цял сезон, деветте останали серии от които бяха излъчени на 13 февруари. Отначало мислех да напиша firstlook само на първата нова такава, но обнадежден загледах и следващата, след която пък реших да направя lastlook и… спрях сериала. Та така – получи се нито рак, нито риба…

Защо гледах повече от една серия ли? Защото Bosch има стил, леко преднамерено старовремско усещане и динамика. Личи си, че е правен по книга (книги), образите са плътни, актьорите са добри, сюжетните линии (основната и успоредните) са интересни. Въобще налице са всички предпоставки за един хубав сериал, крепящ се върху раменете на алфа мъжкаря детектив. Налице са обаче и стотиците клишета, които са и отговорът на въпроса защо спрях сериала. Да, не всичко може да е оригинално и да прелива от интересни хрумвания, но Bosch може да послужи за наръчник по „Клишетата в детективските сериали”.

Ето само някои от тях: Бош е разведен, слуша джаз (хайде някой да слуша нещо друго, а?), не се разбира с началството, обвиняем е за неправомерна употреба на оръжие срещу заподозрян. Колеги са му двама приятели детективи – висок и дебел, които се бъзикат с всички, а баш шефът му е негър, който играе политически игри. Но не образите са основният проблем – влизат двамата детективи в къщата на заподозрян и единият го пита къде е тоалетната. Да, винаги, отново и отново! Естествено, тя е на майната си, на горния етаж вляво. Тия хора не се научиха, ей – ако ви посетят ченгета и ви питат къде е тоалетна, да знаете, че ще ровят в съседната стая. Както и да е – баналните случки и сцени следваха една след друга, докато не дойде и супер омразната, втръснала до болка. Главният заподозрян бе изведен от затвора с цел да покаже нещо на полицаите, след което взе пистолета на ченгето до него, застреля няколко души и избяга. Когато това се случи, пръстът ми вече беше над бутона „стоп”. Но когато в следващия момент престъпникът, бягащ със затворнически дрехи, спря автомобил и застреля шофьора му, за да подкара превозното средство, тогава го спрях. Този път завинаги.

Може би фактът, че съм фен на такива криминални сериали, ме е направил излишно придирчив и критичен. Може би има и момент на пренасищане. Не съм сигурен, но съветът ми към вас, които сте маниаци на такива сериали, имайте си едно наум, че може да се почувствате по същия начин като мен. Ако пък не сте ултра запалени крими фенове или просто не се дразните от клишета – Bosch може и да ви хареса.

  1. karaul

    Че коя е тая телевизия AmazPn? Може би имате предвид Amazon, но в такъв случай, въобще не можем да говорим за телевизионен канал, а интернет сайт! 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =