Secrets and Lies

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5

Гледайте оригинала!

FIRSTLOOK: SECRETS AND LIES

Телевизия: ABC

Премиера: 1 март

Актьори: Джулиет Луис (Natural Born Killers), Раян Филип (Flags Of Our Fathers)

Зрители: 5.83 млн.

 

Подобно на The Killing (американската версия на датския сериал Forbrydelsen) или пък на Gracepoint (версия на английския Broadchurch), оригиналът на Secrets and Lies е австралийски сериал със същото име от явно далечната за тв стандартите 2014 г. Темата е сходна – намерено е убито дете и един сезон, в случая от десет серии, ще се чудим кой е убиецът. И да, матрицата за сериали действа със страшна сила и не дава признаци за умора. Уви, уморените накрая сме ние, зрителите.

Бен Гарнър (Раян Филип) живее в малко градче, където всички се познават и просто няма начин да скрият малките си тайни. Той има готина съпруга и две дъщери и началото заварва семейството в момента на разпад – малко след като съпрузите са провели разговор за раздяла. Докато една ранна дъждовна утрин Бен не намира на брега на езерото трупа на убито съседско момче… Съвсем скоро подозренията падат върху самия него и оттук нататък картинката ви е ясна – до самия край няма да знаем кой точно е убиецът, съмненията ни ще се прехвърлят от едно действащо лице върху друго – успоредно с постепенното разкриване на всички възможни тайни на замесените герои.

И понеже гледах оригинала миналата година, искрено ви съветвам да почнете него. Историята е интересна, държи в напрежение и извършителят на престъплението е наистина изненадващ. Така че ако си падате по по-тежички психологически драми, придружени от криминално разследване, и това не ви омръзва часове наред – пробвайте австралийската версия. Разглежданият тук американски вариант не притежава нито атмосферата, нито дълбочината на посочените в началото сериали и фактът, че е разтеглен до цели десет епизода, не му прави добра услуга. Още в пилотния епизод усещаме колко изкуствено удължен е сценарият и действието зацикля. Не можеш да заместиш липсващата динамика с тичащи насам-натам репортери, а драматизма – единствено с втренчения поглед на Раян Филип. Раян, между другото, е ок, но Джулиет Луис ми е малко странна в опита си да се превъплъти в ролята на детектив, който гледа изпитателно всички и натрапва мълчанието си в стил – „аз знам това, което вие не, затова се чувствайте неудобно”.

Надали ABC очакват съдбата на Secrets and Lies да е по-различна от тази на римейка Gracepoint на FOX – сериалът бързо ще изгуби вниманието на аудиторията и мнозина ще потърсят оригинала. Което е добра новина.

  1. Павел Динчов

    Допадна ми, доста при това. Райън Филип прави убийствено добра роля! Като човек, който не е гледал оригинала, грабна ме този и определено бих гледал още. Обожавам сериали с една идея, без пълнеж епизоди. А тук нито една сцена не ми седеше излишна, напротив – всеки диалог си беше на място. Да, агентката е изключително антипатична и изкуствена. Страшно много дразни! Ще видим натам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − eleven =