Първото впечатление е най-важно. А ето някои сериали, които по този показател са улучили в десетката и са ни направили особено приятно първо впечатление още с началната си сцена.

House of Cards
house-of-cards

Нощ. Пронизващ звук от катастрофиращ автомобил. Куче, скимтящо от агонизираща болка. Свистене на изорели гуми и шофьор, който бяга от местопрестъплението. Не се страхувайте: добрият съсед Франк Ъндърууд е тук. Той се притичва на помощ на умиращата животинка, коленичи до нея и поглежда в камерата с думите:  „Моменти като този изискват някой, който ще действа, който ще направи неприятното, но необходимо нещо.“ Съобщението не може да бъде по-ясно: понякога се налага да убиеш бедно кученце, или пък да преиначиш Конституцията – иначе казано да се направи това, което се налага. House of Cards извади стрейт флъш от ръкава с готовността на Франк Ъндърууд да направи „неприятното, но необходимо нещо“. Първа сцена, която ще продължи да отеква в главите ни още дълго време.

Lost
lost

Мъж отваря очи и установява, че се намира под короните на някакви дървета. Той изглежда напълно дезориентиран, облечен е в костюм и е покрит с кървави рани, а ние си нямаме и идея защо. Тази първа мистерия е повече от интригуваща. Мъжът, за който впоследствие разбираме, че се казва Джак, отива към плажа, където трескаво се стреми да открие и други оцелели от току-що разбил се самолет. Тези първи минути са тотално обсебващи и оставят зрителите без друг избор освен да продължат да гледат и да разберат (или ако трябва да сме по-реалистични да се надяват да разберат, все пак говорим за Lost) какво се е объркало.

The Walking Dead
walking-dead

Лежерно операторско майсторство, монотонна песен на цикади, странен коктейл – смесица от Джон Форд и Лудия Макс. Всичко това се съдържа в първата сцена на The Walking Dead, едно пътуване до бензиностанция, което в крайна сметка няма да се окаже толкова безцелно, колкото изглежда на пръв поглед. Сцената на практика е лишена от реплики, безоблачна и спокойна, в пълен разрез с това, което следва – ужасяващото русо момиченце зомби с плюшено мече в ръка и нейният разхвърчаващ се изгнил мозък вследствие на първия от многото изстрели на револвера на Рик Граймс. Америка получи съобщението: Това не е Jericho!

Game of Thrones
game-of-thrones

Изяществото на бруталното начало на Game of Thrones се състои в това, че то перфектно рамкира грандиозната и апокалиптична същност на сериала. Да, по-голямата част от времето си ще прекараме с дребни благородници, които се бият за един железен стол, и всичко ще изглежда много важно. Но това, за което всеки трябва наистина да се тревожи, са ледените зомбита.

Arrested Development
arrested-development

Ето как се стига дъното с гръм и трясък. За малко повече от две минути Arrested Development ни запознава с Майкъл Блут, суетните му братя и сестри и нарцистичните му родители – всеки по своему егоистично красив. Още от самото начало скорострелният темп на шоуто си проличава – двусмислените реплики с мръсен подтекст, вмъкнатите ретроспекции, „трикът е нещо, което курвата прави срещу пари“.

Breaking Bad
breaking-bad

Чифт развяващи се панталони. Мъж по бельо и с противогаз пътува насред пустошта в раздрънкан кемпер. Видео съобщение до семейството му. И пистолет. Епичната първа сцена на Breaking Bad ни среща с Уолтър Уайт в един от най-отчаяните му моменти, когато все още повече прилича на Мистър Чипс, отколкото на Белязания. Мистериозна, великолепно заснета първа сцена с повишено напрежение, която задава тона на целия сериал и ни предоставя първия важен момент от трансформацията на Уолтър Уайт в Хайзенберг.

Better Call Saul
better-call-saul

Някъде в Омаха лепкаво тесто се разстила върху индустриален тезгях, намазва се с канелено-захарна паста, спокойно се навива на руло и се нарязва на шайби, които скоро ще се превърнат в сладкиши. Звучи музика като че ли от джубокс. Зрителят навярно се чуди какво се случва и ето че виждаме оредяващата коса на една позната физиономия. Първата сцена на спиноф сериала на Breaking Bad не обяснява защо и кога Сол Гудман е работил в сладкарница или защо е толкова несигурен в досега си с клиентите. Но тази сцена осигурява на зрителите гаранцията, че ще се завърнем към мрачната, но славна вселена на Breaking Bad.

30 Rock
30-rock

Началната сцена на спечелилата награда Еми комедия ни запознава с нашата невротична героиня Лиз Лемън, като ни я представя във възможно най-лизлемънската ѝ светлина. Тя спори с непознат на улицата, дръзнал да я предреди на опашка за хот-дог. Още в първата минута на шоуто разбираме две неща за Лиз: тя обожава хот-дог и обича да живее по правилата. Когато непознатият мъж най-нахално я прережда, тя възроптава и защитава както себе си, така и всички останали потърпевши като изкупува всички хот-дози за себе си и добрите хора на Ню Йорк. Това е перфектната увертюра за последвалия танцов номер на Джена и нейната свръхуверена и болезнено дебела героиня Пам.

Mad Men
mad-men

В продължение на седем сезона Mad Men си остава известен със своята липса на разказвателност. Но още с първата си сцена, в която мистериозен мъж седи в задимен бар и нахвърля идеи за слогани на марки цигари, ни разкрива, че драмата на Матю Вайнер за 60-те крачи уверено в света на медиите още от самото начало. С тази встъпителна сцена Вайнер ни дава само една дефиниция на термина „mad men“, както и детайла, че работещите в света на рекламата сами са си го измислили, а за да разберем света на Mad Men това е всичко, което трябва да знаем.

Scandal
scandal

Обкръжението на Оливия Поуп е пълно с лъжи, схеми, политика, убийства, любов и страст и те никога не свършват. Оливия се движи бързо, но предпазливо, което е и причината началната сцена на Scandal да е идеалното въведение в нейния свят. Когато Куин си проправя път към бара, за да се срещне с Харисън, тя моментално бива завлечена в забързания свят на OPA и вземането на бързи решения. В края на краищата няма време за губене, когато си, както Харисън казва, „гладиатор в костюм“.

Deadwood
deadwood

„Няма никакви закони в Дедууд“ казва осъденият. Шериф Бълок си приказва с арестувания, който се оказва е прострелял по-рано полицая, но ченгето не таи лоши чувства, раната е повърхностна и изглежда няма да се инфектира. Постепенно научаваме и малко за градчето, намиращо се на индианска територия в разгара на Златната треска. Неколцина пияни обграждат управлението и търсят престъпника, за да се саморазправят с него, преди да му е дошъл реда. Вместо това Бълок обесва клетника на стълбите пред участъка. Постъпка, която в света на сериал, лишен от цивилизованост, се счита за милост.

Sex and the City
sex-and-the-city

Отговор: Сара Уинтър. Въпрос: Кой е първият персонаж, който прави секс в Sex and the City? Уинтър е лондончанка наскоро дошла в Голямата ябълка и както Кари Брадшоу разказва – тя изживява мимолетна романтична история, която ще разруши мита за принцесата и този за Ню Йорк само за няколко минути. „Никой не ѝ е разказал за края на любовта в Манхатън“ – заключава Кари. Страхотно начало на сериал, който ще развенчае старите романтични легенди, докато паралелно с това ще изгради няколко свои собствени.

Battlestar Galactica
battlestar-gallactica

Как се прави нърд сага за чалнати роботи и дръзки пилоти, които се бият помежду си? Сериалът от 2004-та започва плахо с мрачно-статични снимки на отдалечена космическа станция и една отдавнашна война и „примирие“. Следва появата на красива жена, облечена от глава до пети в червено и въпросът „Жив ли си?“ Тя целува неподозиращ представител на човешкия вид, докато невероятно огромен силонски кораб се появява в тъмното пространство. Последват експлозии.

Hannibal
hannibal

Ключът към добър проект за Ханибал Лектър е осигуряването на герои неканибали, за които на публиката да им пука. Все пак Антъни Хопкинс бе на екран за едва 16 минути в Мълчанието на агнетата, а Джоди Фостър бе звездата на филма, превърнал се в класика. По подобен начин, за да сработи творението на Браян Фулър на малкия екран, на зрителите им бе необходим Уил Греъм (Хю Денси). За щастие още с първата сцена сериалът се справя чудесно, показвайки ни кое му е интересното на Греъм. Уил стои сам насред сцена на убийство, той затваря очи в опит да си представи как се е случило всичко от гледна точка на убиеца. Това е толкова интересно и странно, че чак не ни пука, че злодеят Ханибал (Мадс Микелсен) не се появява в първите 20 минути на пилотния епизод.

Kingdom
kingdom

Още в първата минута Kingdom разказва на своите зрители всичко, което трябва да знаят за Алви Кулина и неговия живот, като успява да направи това с много кратък диалог. Сериалът се върти около бивш състезател по смесени бойни изкуства и баща, който сега има фитнес за MMA бойци във Венис, Калифорния. Kingdom започва с Алви, който е излезнал да потича точно както всеки професионален атлет би направил. Изведнъж тренировката му е прекъсната от двама въоръжени гангстери. Нещата изглежда бързо се влошават до момента, в който Алви, напълно необезпокоен от опасната ситуация, поваля нападателите си с голи ръце, глава и… едно коляно. Той се поизтупва след това и продължава да тича сякаш нищо не се е случило. Добре дошли в Kingdom.

Six Feet Under
six-feet-under

Six Feet Under е сериал за смъртта, така че напълно пасва да видим как главният герой Натаниъл, стожер на семейство Фишър, умира в първите няколко минути на пилотния епизод (докато шофира чисто нова катафалка и си тананика „I’ll Be Home for Christmas“). Веднага след това установяваме два факта: първо, сериалът не се страхува от тъмнината, и второ, зрителите ще бъдат въвлечени в болезнения, но удивителен свят на семейство Фишър, чиито членове се опитват да насочат своята скръб и да поемат отговорностите покрай семейния бизнес за погребални услуги.

The Americans
the-americans

Навярно е уместно в първите минути на сериал, озаглавен „Американците“, да видим нещо, което е с фалшива обвивка. Елизабет е с руса перука и е в режим на съблазняване. Тя успешно затваря устата на човек, говорещ за американския начин на живот, правейки му свирка, а за фон чуваме Tusk на Fleetwood Mac. Три дни по-късно Tusk пак звучи, а Елизабет, напълно променена, заедно с Филип се опитва да залови някого. Сцената е не само сложна поредица от екшън действия, но също така тя ни показва кои са семейство Дженингс, какво правят те, как го правят и каква е тяхната лична динамика. Елизабет е повече фокусирана върху изпълняването на мисията, докато Филип е една идея по-човечен.

The Returned
the-returned

Les Revenants е френска продукция, която разказва за необяснимото завръщане на мъртъвци. Сериалът започва банално: камерата се фокусира върху навъсена тийнейджърка, която гледа през прозореца на автобус, пълен с още куп тийнейджъри. Тя наблюдава заобикалящите ги спокойни и красиви природни пейзажи, когато автобусът се отклонява от пътя и катастрофира. Сцената е невероятно грозна, но и същевременно красива по един странен, мрачен начин, точно както и останалата част от сериала.

The Wire
the-wire

Първата сцена от The Wire не е особено вълнуваща. Тя представлява просто разговор между детектив Джеймс МакНолти и мъжа, който е видял как е застрелян Омар Исая Бетс (Snot Boogie) след игра на зарове. Това, което я прави емблематична обаче, е начинът, по който умело служи като теза за цялата драма, като отговаря на един единствен въпрос: Защо оставят Snot Boogie да играе, след като всички знаят, че той ще се опита да излъже? „Така трябваше“ – отговаря свидетелят видимо учуден, че МакНолти дори пита. „Това е Америка, човече.“

The West Wing
west-wing-opening-scene

Първата сцена на The West Wing дължи успеха си на това, което не ни показва. Поредица от случайни герои, които аудиторията ще обикне впоследствие, са забелязани на различни места: във фитнеса, в бара, в самолета или заспали на бюрото в офиса. Но едно събитие обединява всички тях – автомобилна катастрофа, в която мъж се блъска в дърво. Оказва се, че той не е просто кой да е, а президентът на Съединените щати. И изведнъж зрителят разбира, че залага цялото шоу на тези няколко случайни герои. Това е брилянтно изпълнена първа сцена, която затвърждава кои са ключовите герои и ритъма на сериала преди дори да сме прекрачили прага на Белия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + thirteen =