csi

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

3

Кибер слаб

FIRSTLOOK: CSI: CYBER

Телевизия: CBS

Премиера: 4 март

Актьори: Патриша Аркет (Medium), Питър МакНикъл (Ally McBeal), Джеймс Ван Дер Бийк (Friends with Better Lives) и др.

Зрители: 10.30 млн.

 

CSI е телевизионен феномен и никой не може да оспори това, независимо дали му харесва, или не. Спинофите CSI:Miami и CSI:New York съществуваха по цяло десетилетие преди да спрат съответно през 2012 и 2013 г. Надали обаче новият CSI проект го чака светло бъдеще. Независимо, че разглежданият тук пилотен епизод бе гледан от повече от 10 млн. зрители, това е единствено заради франчайза, а мненията като цяло са доста критични. Моето също не е по-различно.

Ейвъри Райън (Патриша Аркет) е начело на отдела по кибер престъпления към ФБР в Куантико, Вирджиния. Дефиницията, която определя действията му, е доста разтеглива: „Всяко едно престъпление, което включва електронни устройства.” Което още в началото ни кара да повдигнем вежди – в днешното информационно общество (особено американското), социални мрежи, проследяващи устройства и т.н., този отдел ще бъде доста зает. Той естествено е окомплектован както си му е редът – имаме бивш хакер, настоящи компютърни специалисти, както и полеви агент тип Рамбо. Видно е и че американското правителство не пести средства – отделът разполага с целия неограничен бюджет, както и десетки екрани, позиционирани в огромна зала. Малки екрани, подвижни екрани, неподвижни екрани, всякакви екрани. Свят да ти се завие. Главните герои минават пред и през тях, отмятат виртуални данни или замислено се суетят около 3D изображения. Проследяват привидно непроследимото и т.н. Ставайки въпрос за герои не мога да отрека, че Патриша Аркет все още има излъчване, но ролята, в която е поставена, е крайно неуместна – няма начин да възприема някогашната перверзна и фатална блондинка като днешен авторитетен кибер ръководител. Изборът ѝ обаче е направо удар в десетката в сравнение с този на шефа на отдела, изигран от Питър МакНикъл. Да, да, същия от Ally McBeal. Сега не подскача и не кълчи ръце толкова, но е направо нелеп в опитите си да ни убеди, че е проницателен и интелигентен агент, който може да се справи в напрегнати ситуации. Тук някъде може би трябва да спомена, че историята в този епизод е нелепа и скучна, а начинът, по който се разрешава, граничи с научната фантастика. А, да допълня – има забавени кадри на падащ престъпник от мотор! Не е ли яко? Сигурно създателите са си мислили, че с този по-старовремски подход ще ни компенсират за липсата на класическа старовремска интересна история…

И така – ако ви се гледат мигащи светлинки, множество екрани и проследяващи устройства – това е вашият сериал. Аз сигурно остарявам, а и около мен няма чак толкова много електронни джаджи, че да вляза в полезрението на CSI:Cyber. И слава Богу.

  1. Scarface

    Този сериал е с актрисата от Boyhood, която дори спечели Оскар за ролята си в него 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + eight =