Dig

Пропалестинска група критикува DIG за сцените в Йерусалим

Американската кампания за прекратяване на израелската окупация (група противопоставяща се на американската подкрепа за Израел) разкритикува USA Network заради новия сериал DIG, чиято премиера бе миналия четвъртък.

DIG е създаден с подкрепата на безвъзмездна помощ от израелското правителство. Пилотният епизод включва сцени, заснети в Източен Йерусалим, а пропалестинската група твърди, че САЩ е съучастник „в замаскирането на израелската военна окупация и незаконната колонизация на Източен Йерусалим.“

САЩ отказват да коментират.

Археологическите разкопки и подземни тунели в Източен Йерусалим, изобразени в сериала, също са противоречиви, защото според критиците проектите, за които жителите са обвинени в повреждане на палестински домове и училища, са начин да се разширят еврейските селища в предимно палестински територии.

DIG е първата мащабна телевизионна продукция, правена в Йерусалим, коментират от израелския Times. Пилотният епизод бе заснет в Йерусалим, но снимките на следващите епизоди се преместиха в Хърватия, Канада и Ню Мексико след избухването на израело-палестинския конфликт в ивицата Газа през миналото лято.

Пропалестинската кампания, чиито членове изискват прекратяване на американската военна помощ в Израел, организира малки протести срещу DIG пред Rockefeller Center в Ню Йорк и в крайбрежния град Яфа (Израел).

DIG, със своите геополитически теми, представлява амбициозно начинание за USA Network, която продължава да надгражда своята програмна схема.

Сериалът с участието на Джейсън Айзъкс и Ан Хечи черпи вдъхновение от дългата и богата религиозна история на региона и е сравняван с „Шифърът на Леонардо“. Създатели на сериала са Тим Кринг (Heroes) и Гидиън Раф (Prisoners of War).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =