НЯКОИ ЗАПОМНЯЩИ СЕ ВЪВЕДЕНИЯ НА СЕРИАЛИ

Сигурно повечето от вас превъртате или ако нямате възможност, просто приемате интродукциите на сериалите като необходимо зло. Някои от тях обаче си заслужават повече от други и не омръзват толкова бързо. Те ни подготвят (често дори без да го съзнаваме) за това, което ни очаква, и ни създават необходимото настроение, миг преди да се потопим в другия свят.

House Of Cards

Няма как да не ви направи впечатление музиката на американския композитор Джеф Бийл (писал такава за Monk, Rome и др.) и най-вече яката бас линия. В това интро обаче има нещо друго, което може и да не уловите никога, което демонстрира, че създателите специално са наблегнали на важността при въвеждането в сериала. House Of Cards е известен с покъртителната роля на Кевин Спейси, на когото до такава степен „нищо човешко не му е чуждо”, че почти е загубил човешки облик. Гледайте интрото внимателно – Вашингтон в най-различни часове на денонощието, със задръстванията и динамиката на античовешкия мегалопис. Виждате ли обаче някакви хора?

Person Of Interest

Един от най-характерните примери за това как удачното използване на интродукцията може да ви въведе в света на сериала за броени секунди – технологичен трилър, в който интелигентна машина ще взима важни решения, добрите ще помагат тайно на слабите и ще се бият с лошите. Един от редките случаи напоследък, в който гласът по време на интрото е на артист в сериала. Култовият за мнозина Майкъл Емерсън (Lost) е блестящ и в превъплъщението си на озвучител.

The Walking Dead

Е, тук ти настръхва косата, още преди серията да е започнала. Ужасът в повечето случаи е в недоизказаното, гротеската и в картините, които само често извратеното ни съзнание е в състояние да начертае. Това интро го прави вместо нас. Почти невидимото присъствие е навсякъде – пръстите, прокрадващи се зад залостената врата, размазани кадри, все едно гледаме през погледа на зомби, или пък в мръсните изоставени сгради. Единственият кадър на живо (е, не точно) същество е на зомби, което броди из житните поля. Колко по-яко може да бъде? А, и музиката на Беър МакКриъри (творил и за Battlestar Galactica) не ни помага да се почувстваме по-уютно…

Game Of Thrones

Надали можем да си представим Game Of Thrones без музиката на Рамин Джаваджи (Prison Break, Person of Interest и др.) и картата, върху която различните кралства оживяват като триизмерни макети. Дори и да не знаете за какво става въпрос, след тези почти две минути ще ви е ясно – ще попаднете в свят, състоящ се от много други по-малки светове, оплетени от мрачни загадки и интриги. И че най-вероятно ще гледате приказка без хепи енд.

Vikings

Прекрасна комбинация от тъмните води на Северно море и песента If I Had A Heart на Фивър Рей. Хората ще поемат не само на пътешествие към други земи (кадърът под дракара е страхотен), но и към крайната точка на своето съществуване, в повечето случаи отнето насилствено. След няколко секунди на всички ни е ясно – в този сериал няма да се смеем или пък дори да плачем, а по-скоро ще участваме в безнадеждно пътешествие към края на дните си.

Banshee

Интересно интро, в което някои от елементите в картините оживяват. Ще има страх, загадки, смърт и ще е вълнуващо. Ще има изненади и неочаквани ходове. Ще има престъпници и шерифи. Наясно сме какво да очакваме от сериала, включително и неочакваното.

Няма как да минем и без малък бонус – долните две интродукции са абсолютният антипод на самите сериали. Ето две, които просто трябва да ПРЕВЪРТИТЕ!

The Big Bang Theory

Внимание, забранено за епилептици!

Тук не става въпрос за веселата песничка на канадците Barenaked Ladies, която си е напълно в тон със сериала. Тук говорим за предупредителния надпис, който липсва в началото. Не си го причинявайте и превъртайте винаги тези няколко секунди! За някои това може да е въпрос на живот и смърт.

Homeland

Колкото и да е добър сериалът, толкова е безумно интрото и това е най-малкото, което можем да кажем. Микс от кадри на бивши президенти, деца, търсещи себе си в лабиринт (явно самата Клеър Дейнс), тероризъм, самолети, Белия дом, американското знаме. Отвратителна и безвкусна история, наистина. Все пак, да не сме крайно критични – ако това интро не беше такова, нямаше да се родят някои наистина удачни каламбури:

11009207_805307769537278_4276975667095034679_n

  1. Мели

    На True Detective интрото също е много добро 🙂 А в интрото на Banshee има кодирани послания (комбинацията, отваряща сейфа във всеки сезон е различна и всяко число обозначава нещо, което виждаме в съответния сезон) + снимките почти никога не се повтарят и според създателя на сериала подсказват какво ще видим в предстоящия епизод (то затова всяка втора снимка е или гола жена, или кървища и шерифски значки 🙂 )

  2. TWD_FAN

    На twd и tbbt са най – яки, а това на got не стига, че е егати тъпото, ами е и 10 часа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + one =