FOX заведе дело, за да запази името на Empire

Телевизия FOX заведе дело, за да докаже правата си, че може да използва името на новата хип-хоп драма Empire.

Само преди дни в медийното пространство бе обявено, че американското звукозаписно студио Empire Distribution иска от националната телевизия FOX между 5 и 8 милиона долара заради това, че използва името Empire като заглавие на своя нашумял хип-хоп сериал. Още повече компанията желае нейни артисти да участват с редовни изяви в сериала. Според Empire Distribution използването на името наранява авторитета ѝ, тъй като главен герой бил „хомофоб, наркодилър и склонен да убива свои приятели“.

В отговор на искането, FOX заведе дело за правата върху името, за да получи позволението да го използва във връзка със своята продукция.

Припомняме ви, че подобен казус бе породен и около името на мюзикъл драмата Glee във Великобритания, където съществувал комедиен клуб със същото название.

В случая обаче FOX съди компанията Empire Distribution, създадена през 2010 в Калифорния, която смята, че притежава правата за използването не само на Empire, но и Empire Distribution, както и Empire Recordings. FOX, разбира се, е готова да хвърли голяма сума пари по съдебни разноски, тъй като Empire се превърна в един от най-хитовите сериали напоследък, а само финалът му бе гледан от над 16 милиона зрители.

Ответникът (Empire Distribution) може и да е в музикалния бизнес, но FOX вижда компанията като търговски немощна, тъй като при просто търсене в Google на съчетанието „empire record label“, сайтът на подсъдимото звукозаписно студио излиза чак на седма страница. Дори съществува филм с името Empire Records, твърдят адвокатите на телевизията в своята жалба.

В сайта на Empire Distribution става ясно, че тя продуцира някои артисти като Кендрик Ламар, N.O.R.E. и Шон Пол. Някои от звездите са работили за компанията в самото начало на своите кариери, след което са се преместили при по-големи имена.

От FOX също заявяват, че музикалната компания никога не е запазвала авторски права върху Empire, а само за Empire Distribution през януари 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =