Добрите сериали, на които лепнаха етикет прекратен (част 1)

Някои от най-добрите сериали не се задържат на екран толкова дълго, колкото заслужават, и биват прибързано прекратени.

Просто така се случват нещата в убийствената индустрия, наречена телевизия. Нетърпеливите продуценти се фокусират единствено върху снощните рейтинги. Всъщност някои от проектите дори не стигат до премиера. Наскоро NBC прекрати продуцирания от Уил Фаръл ситком Mission Control, а FOX амбициозния проект Hieroglyph, драма за древен Египет, още преди да бъде излъчен пилотния епизод.

Докато нови проекти си проправят път към малкия екран за предстоящия сезон 2015-2016, нека си припомним кои сериали бяха прекратени незаслужено бързо през последните години.

Jericho (CBS)

Брой епизоди: 30

Сюжет: Сай-фай екшън, базиран в малкото градче Йерихон, Канзас. След претърпяна ядрена атака местните жители се борят да намерят отговори за случилото се и начин да оцелеят.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Шоуто се превърна в едно от най-обичаните от публиката след едва един излъчен сезон. След новината за прекратяването му феновете събраха и изпратиха над 18 000 кг фъстъци в офисите на CBS в опит да променят решението на изпълнителните продуценти. Ядките бяха препратка към финалната сцена на първия сезон, в която Джейк Грийн възкликва: „Nuts!” след като разбира, че друго общество превзема Йерихон и изисква неговото предаване (бел. прев. игра на думи, английската дума nut означава ядка, но също така и глупост, умопомрачение, ненормалност, лудост). Този нестандартен ход свършва работа и шоуто бива подновено за още един сезон преди окончателно да бъде спряно, след като рейтингите не се подобряват. Jericho се нарежда на 11-та позиция в класацията „Най-култовите сериали“ на TV Guide.

Pushing Daisies (ABC)

Брой епизоди: 22

Сюжет: Странната фантастична комедия на Брайън Фулър с участието на Лий Пейс (Guardians of the Galaxy) разказва за сладкаря Нед (Пейс), който има способността да съживява мъртви неща с едно просто докосване.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Pushing Daises нямаше телевизионен еквивалент и в крайна сметка този факт го доведе до неговото падение. Шоуто просто беше прекалено различно за мейнстрийм публиката и въпреки че критиката и феновете го обожаваха, то така и не успя да спечели достатъчно голяма аудитория, за да просъществува. Pushing Daises пострада и заради „лош тайминг“, тъй като небезизвестната стачка на американските сценаристите съвпадна с времето на неговата продукция. Само за две години сериалът спечели седем награди Еми, една награда на режисьорската гилдия на САЩ и получи три номинации за Златен глобус.

Mr. Show (HBO)

Брой епизоди: 30

Сюжет: Mr. Show е скеч комедия, излъчвана по HBO с участието на Боб Оденкърк и Дейвид Крос преди да станат световно известни с ролите си в хитовите сериали Breaking Bad и Arrested Development съответно. Много популярни комици и писатели като Пол Ф. Томпкинс и Скот Аукърман започват своите кариери в Mr. Show.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Mr. Show се открояваше със своя по-черен, подривен и добре оформен хумор в сравнение със своите конкуренти. В много аспекти сериалът наподобяваше американска версия на Monty Python особено когато на пръв поглед два несвързани помежду си скеча по-късно се обединяват чрез шантави сливания. Mr. Show получава номинации за Еми и в двете години, през които е излъчван, а AV Club (бел. прев. развлекателен сайт за телевизионни и филмови ревюта) до такава степен е влюбен в шоуто, че кара сценаристите да преразгледат евентуално възраждане на сериала.

Hung (HBO)

Брой епизоди: 30

Сюжет: Противоречивият комедиен сериал с участието на Томас Джейн (The Mist) ни разказва историята на семеен мъж, който прибягва към проституция, за да свърже двата края.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Hung е в пъти по-интелигентен и задълбочен сериал, отколкото заглавието и тематиката му подсказват. Сериалът е по-скоро сатиричен поглед върху живота на американците по време на рецесията, отколкото безсмислено шоу, разчитащо единствено на секс сцени, въпреки че разполага с прилична доза секс и комедия. Напук на краткото си съществуване, проектът е добре посрещнат и получава множество номинации за Еми и Златен глобус.

Във втората част от поредицата очаквайте Studio 60 On The Sunset Strip, Enlightened, Dead Like Me, Carnivale и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − four =