Добрите сериали, на които лепнаха етикет прекратен (част 2)

Докато нови проекти си проправят път към малкия екран за предстоящия сезон 2015-2016, нека си припомним на кои сериали лепнаха етикет прекратен незаслужено бързо през последните години.

Първата част от поредицата може да прочетете тук.

Studio 60 On The Sunset Strip (NBC)

Брой епизоди: 22

Сюжет: Краткотрайната комедия на Арън Соркин е вид „шоу в шоуто“. Действието тук се случва зад кулисите на комедийно предаване, което прилича на Saturday Night Live. Сериалът се концетрира върху странното поведение на създателите на измисленото шоу.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Тук отново основната причина е лош тайминг, Studio 60 попада под безмилостните удари на 30 Rock. И двете телевизионни програми са почти идентични – сатирични комедии, разкриващи ни какво се случва в кухнята на измислени комедийни шоута с единствената разлика, че 30 Rock е къде къде по-повърхностно и глуповато направен. Критиката обожава Studio 60, което получава многобройни номинации – Златен глобус, Еми, както и от гилдиите на режисьорите и сценаристите в САЩ, но спадащите рейтинги принуждават NBC да дръпне шалтера преждевременно.

Enlightened (HBO)

Брой епизоди: 18

Сюжет: Лора Дърн влиза в ролята на саморазрушителната Ейми Джелико – жена, която се сблъсква с философско пробуждане след упадъка на професионалната ѝ кариера. Сериалът следва Ейми, докато тя се опитва да си върне живота обратно.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Enlightened е приятен за гледане мрачно-весел сериал с впечатляващ актьорски състав. Въпреки факта, че Дърн печели Златен глобус за изпълнението си и че шоуто е номинирано за няколко награди Еми, то бива прекратено поради ниски рейтинги. Много хора, включително AV Club, считат сериала за най-добрия за времето си.

Dead Like Me (Showtime)

Брой епизоди: 28

Сюжет:  Джорджия „Джордж“ Лас умира в самото начало на пилотния епизод и се превръща в „жътвар“. Тя бързо научава, че работата на жътваря е да прибира душите на хората (за предпочитане преди да са умрели) и да ги придружава в отвъдното.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Dead Like Me умело съчетава смъртта и комедията, което не е лесно постижимо. Въпреки че създателят на сериала Браян Фулър (Pushing Daisies, Wonderfalls, Hannibal) напуска само след първите пет епизода поради „творчески различия“, сериалът остава все така завладяващ за своите фенове до самия край. Пет години по-късно излиза филм на DVD, който слага подобаващ завършек на сериала и е доказателство за това, че е имало търсене от страна на зрителите.

Carnivale (HBO)

Брой епизоди: 24

Сюжет: Carnivale е амбициозен сериал, чието действие се развива по време на Голямата депресия. Периодът преплита две различни сюжетни линии с уникални герои, които в крайна сметка се свързват един с друг. Първостепенната история изобразява битката на доброто срещу злото, като проследява Бен Хокинс и отец Джъстин. Двамата герои се опитват да придадат смисъл на своите мистериозни лечебни сили.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Carnivale дебютира през 2006 с рекордни рейтинги, но изпита сериозни затруднения да задържи публиката в дългосрочен план. Шоуто беше умопомрачително скъпо със своите над 2 млн долара на епизод и въпреки петте си награди Еми беше обречено. Сериалът бе внезапно свален от екран през 2008, оставяйки след себе си много неразрешени сюжетни линии и горчив вкус на незавършеност у публиката.

Veronica Mars (UPN/The CW)

Брой епизоди: 64

Сюжет: Тук действието се развива в измисления град Нептун, Калифорния. Veronica Mars проследява живота на едноименната главна героиня – тийнейджърка, която в свободното си време се изявява като частен детектив в опит да открие убиеца на най-добрата си приятелка.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Сериалът намери място в безброй класации от типа „най-добрия за годината“, а искането за още епизоди след първоначалното прекратяване беше толкова силно, че накара създателите да направят кампания за събирането на 2 млн. долара, с които да се финансира игрален филм. Сумата беше събрана за по-малко от 10 часа.

Party Down (Starz)

Брой епизоди: 20

Сюжет: Група актьори се мести да живее в Лос Анджелис с надеждата да покори Холивуд, но в крайна сметка приключва пътешествието си във фирма за кетъринг.

Защо не трябваше да бъде прекратен: Party Down събира може би най-веселия телевизионен каст (Джейн Линч, Адам Скот, Лизи Каплан, Кен Марино) и е добре приет от критиците, но Starz просто не притежава сцената, необходима за изграждането на такава комедия. С подходящ маркетинг и участието на правилната телевизия Party Down можеше да бъде хит, но той никога не получи такава възможност. Първите два сезона са истерично смешни и просто не остаряват, дори и след многократно гледане.

В третата част от поредицата очаквайте Freaks and Geeks, Deadwood, Firefly и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =