hbo

HBO погва свалилите нелегално епизоди на Game of Thrones

Дългото мълчание на HBO по повод изтеклите първи четири епизода от новия сезон на Game of Thrones приключи.

Според редица източници HBO ще търси хората, които са гледали изтеклите вече епизоди от петия сезон на Game of Thrones. Въпреки че към момента няма заведено дело срещу никого, телевизията разпратила „хиляди предупреждения“ до тези с достъп до Интернет, които са лийчвали, сийдвали или шервали епизоди от сериала.

С помощта на IP-Echelon, фирма за борба с пиратството, HBO се е свързала с интернет доставчици, на които са дадени указания „да се свържат с клиентите си“ и „да предприемат съответните действия“. От IP-Echelon заявиха по повод акцията, че са предприети „стандартни мерки“.

При обикновена проверка на IP-Echelon, става ясно, че това е частна фирма с офиси в САЩ и Австралия, основана през 2008 година. Според описанието на дейността на фирмата, тя се занимава в събирането на данни, киберсигурността, поведенчески науки, право на интелектуална собственост, както и софтуерно инженерство. Там пише още „…нашият опит ни позволи да помагаме на организациите по цял свят, за да получат по-добро разбиране на неразрешеното разпространение на техните активи и мотивацията на тези, които участват в това разпространение“.

Потребители на социалната мрежа Reddit вече публикуваха примери със съобщенията, които са получили.

Стрийминг приложението на Twitter – Periscope, също попадна под ударите на HBO. От телевизията са недоволни, че чрез приложението са излъчвани изтеклите епизоди на Game of Thrones. Twitter обаче поддържа тезата си, че Periscope не е в разрез с щатските закони. Изявлението на HBO по въпроса гласи: „Като цяло смятаме, че разработчиците трябва да имат инструменти, с които да предотвратяват подобно посегателство върху авторското право чрез техните приложения. Правилата и условията на Periscope ясно показват, че потребителите трябва да уважават правата на интелектуалната собственост, но към момента приложението реагира само на твърденията за нарушение, вместо да се опита да не допуска такива“.

Публикация на Torrent Freak потвърждава информацията, че кабелната телевизия е предприела мерки, изпращайки заплашителни писма до интернет доставчици, които да насочат усилията си в намиране на хората, свалили изтеклите епизоди през торент тракери. Имейлите гласят следното:
1. Доставчиците трябва да се свържат с клиентите, които са извършили гореописаното, и да бъдат предотвратени по-нататъшно изтегляне или качване на съдържание на HBO без изрично позволение.
2. Доставчиците трябва да предприемат съответните действия спрямо клиентите предвид техните споразумения за злоупотреба и договорни условия.

Статията завършва със заключението, че към момента няма специфична заплаха за потребителите, но доставчиците са съветвани, че всяко предприето действие е на тяхна отговорност. Оказва се, че изпращането на подобни писма е често срещано в случаи на подобно масово нарушение на авторски права.

Към момента HBO все пак не е предприела правни действия. Може би причината е, че от телевизията все още не знаят имената на хората, които са виновни за изтеклите епизоди. Но във всеки случай потребителите на торент тракерите трябва да внимават.

Посегателството върху авторските права продължава да е значителен проблем за HBO. Епизоди от първите четири сезона на Game of Thrones са нелегално свалени повече от седем милиона пъти само за периода 5 февруари-6 април 2015. Това е с около 45% повишение спрямо този период през 2014. Само първият епизод от сегашния сезон е вече свален над пет милиона пъти. Неслучайно Game of Thrones е определян и като най-пиратстваният сериал някога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =