Tatau

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4.6

Забравим като името си

FIRSTLOOK: TATAU

Телевизия: BBC America

Премиера: 18 април

Актьори: Джо Лейтън (Casualty), Тио Бигс (Crims) и др.

 

Напишете в някоя търсачка „острови Кук” и веднага ще разберете къде се развива действието в новия мини сериал Tatau. Кристално чиста вода, обидно синьо небе с пухкави бели облаци, искрящо зелена тропическа растителност и ситен златист пясък – сигурно някои от вас имат подобни тапети по компютрите си. В този така прекрасен свят на почивка идват двама английски младежи, които съвсем скоро откриват, че Рая може да бъде и доста зловещ. След вечер, изпълнена със злоупотреба с местни опиати, единият от тях започва да получава смущаващи видения на жена, която го моли за помощ. Същият младеж събира погледите на местната затворена маорска общност с татуировката си (Tatau е татуировка на маорски), която уж случайно е направил дни преди да отпътува от Англия. На следващия ден обаче виденията му продължават, той вижда жената мъртва, решава да поразпита за нея и тук, естествено, започват и проблемите.

Това е накратко историята в първия пилотен епизод на Tatau – ясно е, че ще ни бъде разказана някоя и друга страшна маорска легенда и че ще разберем, че татуировката не е просто рисунка върху тялото на иначе симпатичния младеж. Няма как да минем и без загадъчната фигура на местен шаман – знаете, той се появява и изчезва, знае всички тайни, напътства, но никога не се намесва. Жената е в червена рокля, въпреки че пророчество описва женска фигура, облечена в бяло, която по никакъв начин не трябва да докосваш или да се вслушваш в призивите ѝ. Това е може би едно от малкото по-хитри попадения на Tatau, които ни карат за миг да си помислим, че историята вероятно ще бъде една идея по-дълбока, отколкото всъщност е. Уви, сценарият е слаб, липсва каквато и да е дълбочина, а Зловещото, колкото и да смятаме, че може да живее навсякъде, се чувства леко неуютно на този красив остров. Все пак, в края на серията, събитията приемат леко изненадващ обрат и загатват за може би по-интересни събития напред. Пробвайте Tatau, ако не сте особено придирчиви и си падате по истории за видения, духове и пророчества, които не се развиват на фона на запустяла постройка от Викторианската епоха.

 

За почитатели на сериалите: Supernatural, In the Flesh

  1. Павел Динчов

    Гледах го директно след Orphan Black и се бях наканил да пиша за него, но след като го изгледах осъзнах, че не виждам за какво бих могъл да се хвана. Едни 40 празни минути… Изключително беден сценарий, гарниран с потресаващо слаба актьорска игра. Актьорите в „Съдби на Кръстопът“ са в пъти по-убедителни и добри от колкото тези индивиди. Дори и да загатват за някакво развитие в сценария, не може да се компенсира от слабите актьори и видиш ли той си направил случайно татуировка, която ще се окаже страшно важното нещо. Тъпотия неземна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =