Netflix

Разкриха рейтингите на Netflix

Рейтингите на Netflix  – разкрити

Нова информация хвърля светлина върху една от най-ревностно пазените тайни на гиганта Netflix, а именно какви са рейтингите на оригиналните продукции на стрийминг компанията.

Няколко компании, занимаващи се с контент мениджмънт, са се обърнали към консултантската фирма Luth Research, за да разберат кои са най-популярните предавания на Netflix. Проучването показва рейтингите на най-новите оригинални продукции, включително и на нови проекти, които изглежда конкурират House of Cards.

Daredevil – първият от поредица драма сериали за супергерои, който Netflix предлага като част от сключената сделка с Marvel, дебютира на 10 април и показва стабилни цифри. 10.7% от абонатите на Netflix са гледали поне един епизод през първите 11 дни. За сравнение – третият сезон на House of Cards, чиято премиера се състоя на 27 февруари, привлече едва 6.5% от потребителите в първия си месец. Новата комедия Unbreakable Kimmy Schmidt задмина политическата драма със 7.3% дял в първите 30 дни. Единственият изоставащ сериал изглежда, че е Bloodline със скромните 2.4%.

Въпреки това House of Cards очевидно е голямата атракция на Netflix. Ако се вземат предвид и трите сезона на сериала, той е най-популярният за месец март (6.4%). Най-новият сезон е и най-продължително гледаният – всеки втори абонат е гледал последователно най-малко три епизода за един ден в първите 30 дни от неговата премиера.

Анализът е базиран на извадка от 2500 потребители на Netflix, които са гледали през компютри, таблети или смартфони. За съжаление Luth Research все още не може да проследи рейтингите, генерирани от телевизионни приемници, игрови конзоли, медиа плеъри или други платформи, свързани с интернет. Тъй като от Netflix не са предоставили скорошна информация за дистрибуцията на своите абонати спрямо устройствата, които ползват, е трудно да се направи извод дали получените резултати могат да се считат за представителна извадка.

Въпреки липсващата информация обаче проучването предоставя ценен анализ, който хвърля известна светлина върху рейтинговата структура на Netflix. Стрийминг компанията упорито отказва да разгласи информация за аудиторията си, с което подразни немалко хора в бранша. Липсата на прозрачност затруднява продуцентите в избора на оригинална програмна схема за Netflix, а и със сигурност не се харесва на студиата, които получават милиарди долари от лицензионни такси.

От Netflix не пожелаха да коментират констатациите на консултантската фирма. Изпълнителните директори на гиганта разчитат основно на своите обширни потребителски данни, за да си набавят необходимата информация. За целта те ползват различни контент стратегии и сложни алгоритми, които изчисляват предпочитанията на абонатите. Компанията винаги е изявявала своето нежелание да разкрие данните от проучванията си, още повече, че Netflix не разчита на печалба от рекламодатели.

Luth Research е една от малкото компании, която е успяла да проследи поведението на потребителите на Netflix чрез своя софтуер ZQ Intelligence tool. Инструментът е способен да извлича и обработва криптирани данни от апликациите на Netflix, както и да дава по-детайлна демографска информация за абоната на базата на неговото онлайн поведение извън платформата Netflix. Procera Networks е друг софтуерен инструмент, който в миналото е успявал да проследи потреблението сред абонатите на Netflix, но от стрийминг компанията направиха корекции, за да осуетят по-нататъшно проследяване на трафика.

  1. Анонимен

    Може би сега Нетфликс няма за цел да гони огромните рейтинги. Целта е да създаде множество собствена продукция, защото тя превлича абонатите. Както кара след 10 години ще нараснат потребителите и от 62 милиона на още повече милиони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − ten =