Преди да се впуснем в новите TV приключения, които вече почнаха да ни заливат, е време да погледнем към завършилите сезони на някои сериали и да дадем своята силно субективна (както винаги) оценка.

 

СЕРИАЛИ, КОИТО ВДИГНАХА НИВОТО

Vikings (сезон 3)

Простичката история, разказана без излишни претенции и без звезден състав, e от сериалите с най-голямо развитие. Vikings е заснет почти маниакално, образите се изграждат постепенно и смешновато свирепо гледащите викинги в началото, сега са пълнокръвни герои. „Простичка история” обаче не означава, че сериалът е еднопластов – не го подценявайте, особено след като викингите установиха трайни отношения с англосаксонците и тепърва ще имат не само военни такива с франките. Няма как и да не се умилим при вида на окъпан в кръв войн, доскоро сякъл християнски глави, който гушка малките си викингчета. Vikings има силата да ни пренесе 12 века назад с внушение, съизмеримо например с това на друг сравнително нов сериал – Spartacus. Защото в днешни дни може и да не знаем какво точно се е случвало в онези кървави времена, но вече можем да ги усетим.

И ако не настръхнете при бойния викингски призив пред портите на Париж, значи Vikings просто не е за вас.

Person Of Interest (сезон 4)

Изумително е как тази по-скоро нелогична, да я наречем, техно фантастика, е толкова яка за гледане. В POI има не само добри идеи, сценарий и екип. Всичко е изчислено прецизно и добре дозирано – иронията и сериозното вървят ръка за ръка, драмата и мелодрамата са вплетени в перфектна симбиоза, а екшънът е предимно забавен. Тук се вихри и един от един от най-нелепите главни герои напоследък – Джим Кавийзъл (в ролята на мистър Рийз), който е неустоим в ролята си на суховат пън, говори малко и стреля много. А за мацките в сериала стана въпрос тук

Какво повече ни трябва, освен достоен финал в следващия, последен за сериала сезон, в който, сигурни сме, Доброто ще победи, но Злото няма да умре…

The 100 (сезон 2)

Направо изумителен скок в рамките само на един сезон! От тийн сериал, предназначен за феновете на The Hunger Games, Divergent и The Maze Runner, The 100 израсна да приключенски научно-фантастичен екшън, в който някои по-големи сай фай маниаци (като мен) биха съзрели дори влияние от творчеството на Аркадий и Борис Стругацки. Хубавото на The 100 е, че вече не претендира (поне не чак толкова колкото в първия сезон), че ще разрешава някакви сложни социални или междупоколенчески конфликти. Сега създателите се фокусириха върху това, което наистина може да е печелившо за The 100 – красиви хора, напъхани във врящ котел от равни дози екшън и научна фантастика.

Banshee (сезон 3)

Главен герой с обаяние и визия на лисугер, който изчуква всички яки мацки. Хора, които умират като мухи. Превзети военни бази и обсадени полицейски участъци. Държавна власт, която изпраща странни служители на FBI с явни хм… проблеми. Бар, в който не влиза никой, освен главните действащи лица. Ако това не ви е достатъчно – прибавете на едно място амиши, неонацисти, индианци и кашата става пълна. На фона на всичко това Banshee се развива във възходяща линия – естествено, ако не търсите някаква логика, истинност или пък причинно-следствена връзка в действията на героите или въобще в сценария. Просто Banshee продължава да е яко забавление за празни глави (каквито са нашите, особено вечер, след края на тежък работен ден) и празни стомаси (тук-таме има малко повече кръв, отколкото бихме понесли след мазна вечеря).

СЕРИАЛИ, КОИТО ЗАДЪРЖАХА (ПОЧТИ) НИВОТО

Homeland (сезон 4)

Силният актьорски състав успя да задържи поне донякъде нивото на Homeland. Освен уникалната Клеър Дейнс, сега сериозно рамо в тази нелека задача удариха и Рупърт Френд (в ролята на Питър Куин) и Манди Патинкин (Сол Беренсън). Проблемът на Homeland бе в сценария – защото няма как с лека ръка да подминем огромните пробойни, които зейнаха в него, особено атаката на терористите над американското посолство. Хайде, моля ви се – малуомни ли сме да повярваме, че това е възможно? Както и да е – след мудното начало сериалът все пак стана интересен и динамичен, с някои хитри моменти и леки изненади. За следващия сезон обаче ще се нуждае от много повече.

The Big Bang Theory (сезон 8)

Тук няма какво толкова да се напише – ако си фен на сериала, ще си останал доволен и сега. Все пак това са 8 сезона и не винаги можем да примираме от смях, въпреки че още се случва. TBBT продължава да поддържа нивото и то в един от най-трудните жанрове – комедията. Добрата новина е, че ще продължи да ни радва още поне два сезона. Това е супер за тези от нас, на които всички подобни ситком сериали (вкл. и Friends) ни идват прекалено мелодраматични, блудкави и дори претенциозни със своята уж непринуденост. TBBT e комедийният сериал на XXI век – времето на технологиите, бордните игри и фланелките с лика на Дарт Вейдър, а романтиката е предимно неясна мъглявина в обременените умове на нърдовете.

The Walking Dead (сезон 5)

TWD е толкова успешен, че няма какво да го препъне. И този сезон екшънът си бе ок – зомбитата си умираха, някои хора оцеляваха, други не. Другата плоскост обаче, върху която се гради сериалът, а именно отношенията между хората в състояние на екстремен ужас, осъзнаване на безсмислието на съществуването и душевна празнота, този път леко се клатеше. Проблемът е, че динамиката в групата около Рик е най-силна, когато те са на път. Застоят ли се на едно място, както се случи сега, тя секва, а напрежението спада значително. Това сега приехме като глътка въздух, но всички знаем, че само навън, извън стените на укреплението, героите освен срещу неминуемата си гибел, наистина ще се изправят срещу себе си. Отново.

House Of Cards (сезон 3)

Време беше и за един от най-силните сериали през последните години да прояви признаци на умора. Проблемът идва оттам, че докато образът на Клеър търпи развитие, този на любимия ни Франсис тъпче на едно място. А и няма да се лъжем – той е по-интересен, когато се домогва до властта и се бори със зъби и нокти за нея, а не когато я притежава. Направо нелепата на моменти външнополитическа линия с руския президент също не направи добра услуга на House Of Cards. Все пак сериалът продължава да е класа и краят на сезона загатва, че в следващия Кевин Спейси ще се завърне по-настървен от всякога. Нещо, което може само да ни радва.

Grimm (сезон 4)

Приятната приказка за възрастни с елементи на уплашване продължи доста успешно и този сезон. Чудеса тук не можем да очакваме, въпреки някоя и друга изненада в сценария. Това е един от сериалите, в които второстепенните герои са по-впечатляващи от главните, но и в това може би е чарът му. Grimm е по-скоро като хубав краткотраен флирт – ще си спомняме с удоволствие за него когато приключи, но няма да ни липсва. В този смисъл всеки негов сезон е бонус, а нивото – предвидимо добро.

СЕРИАЛИ, КОИТО НЕ ЗАДЪРЖАХА НИВОТО

Supernatural (сезон 10)

Няма да ви лъжа, уважаеми читатели, написах това преди да съм изгледал последните две серии от сезона. То вече не се издържаше – терзанията на единия брат относно другия ми дойдоха доста в повече, както и претоплените идеи от минали серии. Сезон, в който доскоро свежите фигури на демона Краули и ангела Кастиел съвсем увехнаха, нови интересни лица нямаше, сюжетни линии също – с две думи пълна скръб. Не си губете времето с този сезон, наистина. Интересната новина е, че е подновен поне за още един – да видим дали падението му ще бъде пълно, или създателите ще се реабилитират за това недоразумение.

Better Call Saul (сезон 1)

Малко странно е да поставим дебютен сезон тук, но Better Call Saul не оправда очакванията. Или по-скоро свръхочакванията, включително и моите, въз основа на които бе и това ревю за пилотния му епизод.

В този смисъл сериалът няма вина – той е супер смислен, интересен и забавен и ако не бяха обувките, в които му се налагаше да ходи, щеше да бъде в горната част на тази статия. Проблемът му бе, че действието се развиваше прекалено бавно дори за Вселената на Breaking Bad и че само чарът на Боб Оденкърк и Джонатан Банкс не е достатъчен, за да крепи цял сезон без спадове. Също така липсваше някаква ясно изразена кулминация (историята с брата на главния герой не бе крайно впечатляваща), която да ни подготви за следващия сезон, когато ще видим истинското раждане на Сол Гудман. Очакванията бяха за малко повече интересни образи и динамика, но въпреки това Better Call Saul бе едно от нещата, които си заслужаваше да се гледат.

ПРИЯТНАТА ИЗНЕНАДА

Fortitude (сезон 1)

Малко градче в норвежката част на Арктика. Студ, мръква се рано, всеки познава всеки, а носенето на оръжие заради хилядите мечки наоколо е задължително. Тънеш в мрак и безнадеждност, а чувството, че си на края на света (където си всъщност) не ти вдъхва допълнителен кураж. Дали има по-удачно от това клаустрофобично място за пробуждането на древно Зло, което да почне да обсебва жителите на Fortitude? Сериал, който наподобява Twin Peaks и който трябва де се приема на малки порции – максимум по една серия седмично, защото е прекалено потискащ. Нали се сещате, по онзи естествен начин, че с идването на надписите в душата ви вече е толкова празно и пусто и единственото, което искате да направите, е да прегърнете някого, а ако наблизо няма кого, да си пуснете малоумен скеч с мистър Бийн.

  1. Hope

    Person of Interest вдигна нивото…for real?!? Обожавам сериала, но този сезон ми беше мъчителен за гледане…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + sixteen =