Grace and Frankie

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

2

Пълна загуба на време

Firstlook: Grace and Frankie

Винаги като се каже „от създателите на…“ по-запознатите фенове на дадения човек или студио веднага биват развълнувани. Когато за телевизионен проект се каже „от един от създателите на Friends“ вниманието веднага се печели, което води до неминуемо гледане. Такъв е случаят с новия сериал на Netflix – Grace and Frankie със създател Марта Кауфман.

Е, вълнението тотално се изпарява след 30-минутния пилотен епизод. Изумително е как при наличието на таланта на Кауфман, Джейн Фонда, Мартин Шийн резултатът може да е толкова скучен и абсолютно безинтересен сериал.

Историята в Grace and Frankie е за две семейства – Грейс (Джейн Фонда), омъжена за Робърт (Мартин Шийн), и Франки (Лили Томплин), омъжена за Сол (Сам Уотърсън). Като и двете двойки са заедно от 40 години. Грейс и Франки винаги са били съпернички във всичко и изобщо не се харесват. Робърт и Сол са бизнес партньори и в първата сцена събират съпругите си и обявяват, че са гейове и са влюбени един в друг от… 20 години. И искат да се разведат с тях и да изживеят оставащото им време заедно. Да, не звучи зле и има предпоставки за весела комедия с щипка драма. Е, след този пилотен епизод нямам идея какъв жанр е този сериал. Не намирам подходящ за него. В тези 30 минути видяхме как Грейс и Франки приемат новината – едната се притеснява от чуждото мнение повече, отколкото това, че губи съпруга си, докато другата е тъжна, защото е загубила най-добрия си приятел. Ето я драматичната нотка, но ако бяха вкарали малко забавни сцени, щеше да им се получи. Това няма как да стане, защото този епизод представя абсурдни и хаотични сцени както със съпрузите, така и с техните деца, изиграни от редица млади актьори, които безбожно много преиграваха.

Актьорският състав на Grace and Frankie, както споменах, се състои от ветерани актьори, но дори и Джейн Фонда не успява да помогне и да осмисли този проект. Предполагам, че сериалът ще си намери феновете, но лично аз не успях да намеря нещо, което си заслужава и което да ме накара да му отделя още поне един епизод. Нито видях драма, нито видях комедия, нито смислен сценарий, нито качествена актьорска игра. Видях един проект с доказали се актьори, който се проваля в това да ни представи смислена история и това гарнирано с голяма доза преиграване. Не, мерси, пасувам.

За почитателите на сериалите: Everybody Loves Raymond, Modern Family

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − 1 =