Fear the Walking Dead

Fear the Walking Dead не е предистория на TWD

Създателят на Fear the Walking Dead Дейв Ериксън сподели в интервю, че сериалът е „по-скоро паралелно развиваща се история, отколкото предистория на The Walking Dead”. Въпреки че Ериксън отказва да разкрие причината за зомби апокалипсиса, той споделя интересни детайли около спиноф сериала.

Драмата, описвана като „спътник“ на най-гледаното телевизионно шоу в групата 18-49, ще даде нов тласък на кабелната телевизия, която преди броени дни излъчи финала на Mad Men. Новият проект е своеобразен творчески риск, тъй като Робърт Къркман ще се опита да разкаже нова история (базирана в Лос Анджелис), чиято цел е да разясни началото на епидемията, но не и самата причина, която променя света.

Fear the Walking Dead започва с появата на грипоподобно огнище. Едно семейство (в ролите Клиф Къртис, Ким Дикенс, Франк Дилейн и Алиша Дебнъм Кери) се опитва да оцелее и да остане заедно насред невиждана вълна от терор и напук на своите лични драми.

Ето какво още сподели Дейв Ериксън в интервюто:

AMC обяви, че Fear the Walking Dead не е точно предистория. Какво ще рече това?

Ние ще покрием времевия период, в който Рик е в кома. Ще имаме възможността да наблюдаваме и съпреживяваме нещата, които той пропуска. Поради тази причина наричаме спинофа по-скоро паралелна история, отколкото предистория. Припомнете си първата сцена в TWD, денят, в който прострелват Рик. Най-вероятно този ден не е много далеч от нашето начало във Fear the Walking Dead. Ние ще разиграем идеята за това какво е сполетяло държавата и изобщо света преди Рик да се озове в апокалипсиса. Затова се тиражира определението „съпътстващ сериал“ в медийното пространство. Не е чиста предистория като Better Call Saul, където се връщаме 6-7 години назад. При нас връзката с пилотния епизод на оригинала е доста тясна. Предистория не е точна дума, може би някакъв хибрид, щеше ми се да имах по-добро определение.

Къркман неведнъж е казвал, че няма да разкрие първопричината за зомби епидемията нито в комиксите, нито в The Walking Dead. Това важи ли и за Fear the Walking Dead?

Случи се съвсем в началото да засегнем тази тема, но Робърт ме отряза. За него никога не е било важно каква е причината, а именно какви са последиците и ефектът върху хората. Робърт винаги казва, че във Fear точно това ще се опитаме да подчертаем. Родителите ти се развеждат или съществуват зомбита. Не си поканен на бала или съществуват зомбита. Тъй като ние започваме в по-ранен стадий, темповете на разпространение на заразата са бавни и това ни дава възможността наистина да дефинираме семейните проблеми. Разполагаме с това нефункциониращо семейство и с всичките предизвикателства, с които са се сблъсквали и с които щяха да се сблъскат, ако не беше настъпил апокалипсисът. Това са проблемите, които ще изследваме. Основният ни двигател са конфликтите в самото семейство и как те се изострят с появата на зомбитата.

В сценария на пилотния епизод има препратка към д-р Кандъс Дженър, т.нар. тестов субект №19 от TWD. Съществува ли възможност да видим отново Клеър Бронсън? Ще се появи ли Едуин Дженър – човекът, който каза на Рик, че всички са инфектирани? Къркман сподели, че съжалява за епизода със CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията).

Не бих могъл категорично да заявя, че няма да се връщаме към тази история. Начинът, по който първоначално беше замислен сценарият, е идеален способ да свържем двата сериала заради феновете. Робърт доста остро заяви, че обича да избягва гледната точка на CDC или на FEMA (съкращение от Federal Emergency Management Agency). Аз съм съгласен с него, никога не разказваме историята от гледната точка на бюрократи, политици или военни, които се опитват да я цензурират. Винаги отправната точка е била от земята, от обикновения човек. Съществува нещо много по-всеобхватно и по-красиво в това да гледаш как хората, които познаваш, се опитват да разберат апокалипсиса. Доста обезсърчително е.

Ще има ли възможност да видим герои от оригиналния сериал, може би тези, които вече не са сред живите? Публиката трудно се раздели с някои от тях.

Никога не съм се замислял за това. Вариации на този въпрос са се появявали и преди, но към момента няма такъв план. Мисля си, че чисто логистично погледнато би било сложно. Не планираме да правим crossover-и (бел. ред. участие на едни герои в друг сериал и обратно), но смятам, че в даден етап можем да проучим възможностите. Няма да обединяваме сериалите, но бих казал следното: Живеем по едно и също време. В крайна сметка разказваме две части от една по-голяма история в света, който Робърт е създал. От гледна точка на повествованието ми допада обединяването. Ако това някога се случи, няма да е в близките сезони. Но го намирам за завладяващо и интересно.

В какво състояние е Ел Ей, когато започва сериалът, и как можем да го сравним със състоянието, в което се намира в края на първите шест епизода?

Целта ни в първите шест епизода е да проследим какво се случва в рамките на тези 4-5 седмици, в които Рик е в кома. Когато той се буди и излиза от болницата всичко вече е приключило. За разлика от The Walking Dead, където действието се развива предимно навън сред природата, във Fear ще залагаме на градския пейзаж. По-нататък ще имаме възможност да пренесем героите си и извън пределите на града, но като за начало идеята е да създадем пулсираща, многопластова версия на града. Всеки път, когато показваме част от града, зрителите ще си дават сметка, че там живеят милиони хора, които всеки момент ще се сблъскат с нещо ужасяващо и много от тях скоро ще умрат. Към края на сезона нещата ще се влошат значително.

Едно от най-страхотните качества на The Walking Dead е, че изследва човечността и ни показва какви сме в крайна сметка. Каква според теб ще е основната тема във Fear?

Точно поради тази причина Ел Ей е толкова важен за нас. Основната тема се върти около идентичността и преоткриването. Калифорния и конкретно Ел Ей е мястото, където мнозина отиват, за да започнат нов живот, да преоткрият себе си или да погребат нещо в миналото. Много от нашите герои, както в последствие ще установите сами, са хора, които са преживели неприятни неща – истории, които те опитват да загърбят. С настъпването на апокалипсиса те ще трябва да взимат решения, които да ги дистанцират от тази тъмнина, за да оцелеят. В това голямо семейство се сблъскваме с хора, които са били женени и са изгубили любим човек, били са женени и после са се развели и по този начин преминават през смяна на собствената си личност. После, когато нещата стават по-сериозни, те са принудени да се променят, да се нагодят и да се превърнат в хора, които вие мразите. Има страхотни заемки от TWD, когато в даден момент правилната постъпка е тотално грешна от морална гледна точка. Ще започнем с няколко взаимоотношения, особено връзката между Травис и Мадисън, където всичко изглежда така красиво и хармонично, след което ще ги поставим в най-различни ситуации в продължение на целия сезон.

The Walking Dead не се страхува да убива ключови персонажи. Какъв ще е подходът във Fear в това отношение? Ще убивате ли толкова много главни герои?

Не искам да говоря с конкретни цифри що се отнася до брой трупове, защото смятам, че никога не бих създал герой само за да го убия. Всеки може да бъде ухапан по всяко време. Никой не е в безопасност. Но аз имам няколко сюжетни линии в главата си, които най-вероятно ще защитят някои от героите. Работил съм в Sons of Anarchy и понякога ми се е налагало да убия любимците ми. Когато убиваш важен герой, трябва да подготвиш почвата. Въртят ми се в главата няколко убийства, но те няма да се случват в обозримо бъдеще. Докато не стартираме излъчването и не видим как се развиват нещата, е трудно да се предвиди.

Що се отнася до продължителността на Fear, какви са вашите дългосрочни цели? Виждате ли го като шоу, което може да продължи пет, шест, че дори и седем сезона?

Около пет или шест. Колкото повече задълбаваме, повече материал има. TWD разполага с още няколко сезона, ако съдим по готовия материал, който Робърт е написал за комикса. Не сме обсъждали все още този въпрос с Къркман и към момента нямам яснота.

Ако първият сезон постепенно навакса времево и се изравни с TWD по какъв начин Fear ще е по-различен. Няма ли да се превърне в копие на оригинала само че с действие в друг град подобно на NCIS и NCIS: Los Angeles?

Не, точно това е едно от най-големите предизвикателства на това шоу. В най-добрия случай ми се ще да имаме по една основна сюжетна линия всеки сезон, със собствена тематика, собствена структура. Всеки нов сезон ще е различен.

Подобно на големия лош на сезона, а ла Губернатора?

Не. В  The Walking Dead, както и в Sons of Anarchy се получи добре. Всеки сезон си имаше своя злодей и това се превърна в основен инструмент. Това, което ме интригува, е да се опитаме да задълбаем колкото е възможно и да създадем повече динамика тип Шейн-Рик. Смятам, че тези взаимоотношения са много интересен проблем. Моделът, по който не искам да работим, е да отведем на безопасно място героите, след което те да зависят от това място. В комиксите се получава блестящо и винаги го има онзи момент на оцеляване, но ние разполагаме с няколко идеи, свързани със структурата и локациите, които ще позволят на всеки сезон да прилича на игрален филм. Ще експлоатираме драматичността до краен предел. Целта е да избегнем чувството, че спинофът е копие на оригинала. Не трябва да изглежда като The Walking Dead: L.A. или The Walking Dead: Vancouver. Разбира се, имаме идеи за злодеи, но те няма да са външни антагонисти, които идват за един сезон и разклащат нещата, а ще се зараждат в самия сериал, ще идват от ядрото.

Искате ли да запазите бройката от шест епизода на сезон, или по подобие на оригинала Fear ще нарасне на 13, а после и на 16 епизода?

Предполагам, че AMC има конкретен план. Мисля, че 13 е чудесно число. Всичко е въпрос на това да имаме време, за да не си изсмукваме от пръстите, а да разполагаме с достатъчно време да изградим многослойна и завладяваща история. Смятам, че ако нещата потръгнат добре, AMC ще поискат повече, отколкото по-малко, но не съм сигурен за точната бройка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =