Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

1

Постарайте се да не го приемате лично

FIRSTLOOK: BETWEEN

Излъчван по: Канадската City и Netflix

Премиера: 21 май

 

Between e от онези сериали, които притежават силата да ви издразнят до такава степен, че да се почувствате едва ли не засегнати и обидени. Това естествено е строго субективно – лично в моя случай Constantine, The Librarians и Olympus водеха в графата „сериали, които мислят, че съм дебил”. Е, Between се нарежда до тях.

В малко градче, в което „имат само един кон и в девет вечерта прибират тротоарите” (по Стивън Кинг), почват да измират хора. Причината за това е неизвестна, по-важната подробност е, че това са такива над 21 години – възрастта, на която според някои Американски щати се навършва пълнолетие. Е, вече се сещате какво следва, нали? Толкова е банално, че чак да му се догади на човек. Районът е отцепен и оставен на произвола на съдбата или по-точно на по-младите му обитатели, от които имаме всякакви основни действащи лица: умен, не толкова умен, черен, не толкова черен, бременна с тайна, находчиво дете, хакер, загрижен брат, дребен наркопласьор хулиганин и т.н. Ясно е, че когато възрастните ги няма и при липсата на държавност и контрол, социалното и междуличностно напрежение ще стигне до точката на кипене, в която всеки главен герой ще направи своя избор. И ние, горките зрители, ще трябва да се идентифицираме с някои от тези хора, да живеем с проблемите им и т.н. Няма как да стане, не и тук – десетината основни действащи лица са изсипани в началото и действието се редува – по 20 секунди за всеки герой и после – отначало. „То пък едни герои” – биха казали някои и ще са напълно прави.

Не липсата на каквито и да е харизматични лица обаче е основният проблем на Between, а историята. Ето само някои въпроси, на които този пилотен епизод не отговори – хора умират като мухи, а единственото, което направи лекарят там, е да вземе кръв за изследване? Вторият е подобен на първия – защо в тази затворена среда не се изпрати възможно най-добрия научен екип, за да изследва това необичайно явление? Не че това не е банално, но поне звучи логично. Защо държавата абдикира напълно от задълженията си, поставяйки под карантина цял един град? И не, дано това не е някакъв научен експеримент, контролиран от правителството, дано не е… Макар че ме съмнява, че може да стане по-лошо и по-банално.

Добрата новина е, че от това нещо засега са снимани само шест серии, съмнява ме да станат повече. Все пак трябва да има някаква справедливост, нали така? Поне малко лично отмъщение, че ни го причиняват?

 

За почитатели на сериалите: Under the Dome, The 100, Wayward Pines

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + seventeen =