Texas Rising

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.3

Повърхностен и разводнен

FIRSTLOOK: TEXAS RISING

Телевизия: History Channel

Премиера: 25 май

Актьори: Бил Пакстън (Big Love, Agents of S.H.I.E.L.D.), Брендън Фрейзър (The Mummy), Рей Лиота (Goodfellas), Оливър Мартинез (Revenge), Синтиа Робинсън (Spartacus)

 

Новият драма проект на тема американска история на History Channel е малко по-добър от предния им такъв – Sons of Liberty. Това се дължи от една страна на явно по-големия бюджет, а от друга – на по-силните (и известни) актьори. Не очаквайте обаче нещо задълбочено или крайно интересно – това все пак е History Channel, а темата вече споменахме.

Texas Rising започва от края на битката при Аламо и това е повече от чудесно, защото тази прословута битка, „свидетелство за велик героизъм”, вече тотално ни втръсна. Армията на мексиканския генерал Санта Ана превзема крепостта и тепърва се насочва към малобройните и разпокъсани сили на Република Тексас, предвождани от генерал Сам Хюстън. Това са и най-силните герои във филма – Оливър Мартинез в образа на мексиканския предводител и особено Бил Пакстън в този на генерал Хюстън. Те са плътни, интересни и дори предвидимите им фрази придобиват тежест и смисъл. Не така е с другите в този пилотна серия обаче – засега Рей Лиота го раздава супермен, а от Синтиа Робинсън не можем да искаме много – тя е тук, за да краси сериала. Тексаските рейнджъри са си просто дразнещи, особено двамата млади братя, на които незнайно защо е отделено толкова много екранно време. И докато моментите с тях ви съветвам да превъртите, тези, в които се появяват индианците, гледайте отново! Да пресъздадеш толкова нелепо и направо карикатурно образи на червенокожи е постижение. Добре, че поне никой не каза „Хау!” Друг факт, който не прави добра услуга на Texas Rising, e времетраенето на сериите. Пилотният епизод е час и половина, въпреки че съвсем спокойно можеше да бъде и час. Никой не очаква историческите сериали да са сведени до 30-минутни скечове, но когато в продължение на няколко минути гледаме как двама младежи препускат през прерията и им слушаме глупостите – няма как да не се издразним.

И така – ако сте запознат с историята на този конфликт, ще знаете, че ще има битки и поне се предполага, че баталните сцени ще бъдат майсторски и динамично направени. Индианците (чудо!) също ще играят ключова роля, което може само да ни радва – в буквалния смисъл. И накрая – почвам да си мисля, че с Vikings History Channel просто надминаха себе си, защото и Sons Of Liberty и Texas Rising са поредните извънкласни уроци по история (все едно СИП), които отдавна са писнали и на самите американци.

 

За почитатели на сериалите: Sons Of Liberty, Turn, Vikings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 1 =