Aquarius

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4

Средна работа

Firstlook: Aquarius

Кой е Чарлз Менсън? Чарлз Менсън е американски престъпник, известен като главатаря на псевдокомуната „Семейство Менсън“, зародила се в Калифорния в края на 60-те години. Намерен е за виновен за съучастие в убийствата на бременната Шарън Тейт (съпруга на известния режисьор Роман Полански), Лено Ла Бианка и Розмари Ла Бианка, извършени от членове на групата по негово разпореждане. Първоначално е осъден на смърт, но през 1972 г. Върховният съд на Калифорния отменя налагането на смъртни присъди и Менсън получава доживотен затвор. За още информация може да видите тук. Той е все още жив и излежава присъдата си.

В новия сериал на NBC Aquarius ни представят момента, в който Менсън е излязъл от изправителните домове и затвора, в които е прекарал половината си живот, и в края на 60-те години на миналия век основава своята комуна. Историята се завърта около Ема (в ролята Ема Дюпонт, Bunheds), която е манипулирана да се присъедини към култ групата на Менсън. Майката на Ема (в ролята Микаела Макманус) се свързва с бившия си приятел от ученическите години Сам Ходиак (в ролята Дейвид Духовни, The X-files), който е детектив, с цел да помогне в издирването ѝ. Съвсем банален сценарий, който ни запознава и с други членове на култа, както и с партньора на Ходиак – Браян Шейф (в ролята Браян Деймън), който има вид на хипи и се вписва прекрасно в обстановката. Интересен е контрастът между двамата и поне това се получава. Менсън (в ролята Гетин Антъни, Game of Thrones) все още не е направил каквото и да е нередно и все още главните герои търсят Ема, която е доброволно с него. Ще видим как ще се развият нещата, въпреки че краят е ясен и предизвестен.

Менсън е имал доста добри песни и текстовете му са завидно силни. Хареса ми, че е вметната и тази подробност в сериала. Все пак редица големи рок групи са правили кавъри на негови песни. Саундтракът е симпатичен и истинско попадение в някои моменти. Ако сте фенове на рок музиката, препоръчвам ви да изслушате някои от неговите песни.

Обстановката от 60-те е представена завладяващо – имаме неправомерната полицейска жестокост, отнесените и надрусани хипари, „възвишеното“ мислене за живота. Това, което ми липсва, е нещо отличаващо този проект от всички подобни. Един образ на култов рецидивист не стига, поне в този пилотен епизод не ми стигна. Да, Менсън изглежда адски болен и извратен тип, но липсва нещо.

Актьорският състав на Aquarius е тотално безличен. Поне аз не видях почти нищо запомнящо се. Антъни прави опити да изпъкне, но предполагам, че тепърва ще се разгърне този образ. Интересно е да се види Духовни, който вече е на годинки, и реално тази роля ни подготвя за завръщането на агент Мълдър. Личи си, че е остарял, но все пак си остава култов актьор и подобно на Менсън и той опитва да изгради нещо, което в края на сериала може да се оцени коректно.

Вкратце, Aquarius е сериал, който няма да остане в съзнанието ни като уникален. Единственото, което ще ме накара да продължа с поне още епизод, е образът на Менсън. Въпреки че историята е ясна и съм убеден, че колкото и да влагат въображение сценаристите, финалът няма да бъде непредвидим. Но да видим, може да качат нивото с другите епизоди.

За почитателите на сериалите: Hannibal, The Killing, The Following

  1. Ashikov

    Днес успях да изгледам пилотния епизод. Ще му дам шанс още няколко епизода, но съм съгласен с ревюто, доста трябва да се постараят, за да ме убедят да доизгледам сезона до край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + fourteen =