Game of Thrones

Game of Thrones отблъсна зрители с брутална сцена

Създателят на Game of Thrones поредицата Джордж Р. Р. Мартин говори за скандалната сцена, която отблъсна зрители и породи серия критики.

Статията съдържа спойлери!

Game of Thrones отново разбуни духовете и предизвика полемика.

HBO пак е в отбранителна позиция срещу надигаща се вълна на недоволство и критика, предизвикана от излъчената брутална сцена на изнасилване в един от епизодите на сегашния сезон на фентъзи драмата.

Сред възмутените пуритани е дори сенаторът Клеър МакКаскил, която написа в Туитър, че приключва с гледането на Game of Thrones заради „неприемливата, отблъскваща и неоснователна сцена на изнасилване“.

Създателят Джордж Р. Р. Мартин се обърна към феновете чрез своя блог, за да разясни скандалната сцена. Голяма част от зрителите се е почувствала обидена от сцената, в която Санса Старк бива изнасилена от съпруга ѝ Рамзи Болтън. Сцена, която всъщност в книгата A Song of Ice and Fire е в пъти по-брутална.

„Залят съм от имейли и коментари в блога във връзка с този епизод. Очаквах го.“ – написа Мартин.

„Има разлика между романите и телевизионното шоу още от първия епизод насам. И оттогава до ден днешен не спирам да говоря за „ефекта на пеперудата“. Малки промени водят до големи промени, а те от своя страна до огромни разлики.“

„Дейвид, Дан, Браян и HBO се стараят да направят най-добрия сериал“ – допълва Джордж Мартин в блога си. „А аз се опитвам да пиша най-добрите романи, на които съм способен.“

Постът продължава: „И да, все повече и повече историите се различават. Два пътя, отклоняващи се в мрака на гората, предполагам. Но всички ние се стараем в края на краищата да стигнем до едно и също място.“

В епизода отпреди 2 седмици Рамзи принуди истеричния Тион Грейджой, бившият галеник на Старките, да гледа сексуалното насилие над Санса, но в книгата той е помолен дори да вземе участие в смущаващия акт.

Сериалът на HBO, който в момента се намира в своя пети сезон и преди е бил критикуван заради сцени с насилие над жени. Противоречива сцена от миналия сезон, включваща отново изнасилване, предизвика бурна реакция сред публиката. Тогава New York Times отдели цялата си първа страница и цитира програмния директор на телевизията Майкъл Ломбардо: „Изборът на нашите творчески екипи се основава на мотивацията и чувствата, които те смятат, че най-добре определят техните герои. Ние напълно подкрепяме мирогледа и артистичността на Дан и Дейвид и смятаме, че тяхната работа говори сама за себе си“.

Развлекателният сайт The Mary Sue обяви в понеделник, че няма да промотира повече адаптацията на фентъзи драмата, тъй като прецени, че съдържа прекалено много сексуално насилие.

HBO отказа да коментира реакцията след неделния епизод като спомена, че и режисьорите Дейвид Бениоф и Дан Уайс няма да го направят. Мартин, както и много други, са подчертавали, че сексуалното насилие е опустошителна последица от войната и че това се е случвало векове наред.

Защитници на шоуто твърдят, че насилието, било то сексуално или от друг тип, е типично за творческия свят, който Мартин създава – свиреп свят, доминиран от враждуващи фракции в нещо подобно на средновековен период. Пренебрегването на социалните норми и табута е ключово за изграждането на героите и сюжета.

„Тази сцена изглежда като парче, което перфектно пасва на пъзела, наречен Game of Thrones. Song of Ice and Fire е история за последиците от изнасилването и отричането на сексуалната автономия“ – споделя Алиса Розенберг в Washington Post под заглавие: „Game of Thrones – шоу, чиято основна тема винаги е била изнасилването“.

Насилието в сериала не се ограничава само до героините. Ставали сме свидетели и на кастриране на един от главните герои.

 1. gogo

  Какво толкова брутално има в тази сцена? Чудя се и не виждам нищо което да не сме виждали?

 2. teddy

  „Сцена, която всъщност в книгата A Song of Ice and Fire е в пъти по-брутална.“ Нищо подобно, няма такава сцена в книгите! Дори не се омъжва за Рамзи…

  • Eli

   В книгите сцената е с Jeyne Poole. Точно това се има предвид, като се казва, че сериала и книгите се различават.

 3. Анонимен

  Сериалът е брутален и е нормално да има такива сцени. Ако някоя зрителка е изненада тогава защо го гледа вече пет сезона

   • rungel
    Author

    Като не ти харесва, защо изобщо си правиш труда да четеш статии, свързани с него? (Питам от чисто любопитство, а не, за да хейтя)

 4. Павлин Георгиев

  Тя статията може да съдържа спойлери, ама заглавието също! Има хора, които чакат да излезе целият сезон и тогава гледат. Разваляте им кефа така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =