Един актьор се счита за успешен, ако изиграе поне една запомняща се роля в кариерата си. А какво да кажем за тези щастливци, които имат по две, че дори и повече емблематични участия? Слава Богу, че съществуват и такива. Големият въпрос обаче е в коя роля бяха по-добри?

Браян Кранстън
Хал (Malcolm in the Middle, 2000 – 2006) срещу Уолтър Уайт (Breaking Bad, 2008 – 2013)
1

В алтернативна вселена навярно съществува телевизионно шоу за смахнат баща, който решава да прави наркотици и да използва четирите си постоянно спорещи помежду си деца за дилъри, като същевременно никога не обува панталони. Тук на Земята ние си имаме Breaking Bad и Malcolm in the Middle: два сериала, които ни разказват как един баща преминава през абсурдни крайности, за да запази семейството си щастливо, резултатите имат… смесен характер. Това, което е истински забележително, е, че и в двата случая тези леко полудели татковци са изиграни от един и същи човек. Комедийните способности на Кранстън са наслада за сетивата, но той намери своето истинско призвание в Breaking Bad чрез Уолтър Уайт/Хайзенберг.

Алисън Хъниган
Уилоу Розенбърг (Buffy the Vampire Slayer, 1997 – 2003) срещу Лили Олдрин (How I Met Your Mother, 2005 – 2014)
2

Едната беше проницателна вещица, а другата артистична детска учителка. И двете бяха симпатични с леко лесбийски наклонности, но въпреки това две коренно различни героини. В продължение на цели девет години ставахме свидетели на живота на Лили (и Маршал), изпълнен с раздели, женитби, прически, шамари, раждания и смърт и все пак Уилоу преобладава. Любимата на зрителите малка вещица се преобрази от шантав помощник във върховно същество, изиграло централна роля в спасяването на света. Или може би още не сме простили на сценаристите на HIMYM за разочароващия финал.

Майкъл Си Хол
Дейвид Фишър (Six Feet Under, 2001 – 2005) срещу Декстър Морган (Dexter, 2006 – 2013)
3

Майкъл Си Хол изигра бурното пътешествие на репресирания гей и директор на погребална агенция Дейвид Фишър в Six Feet Under. В ролята си на серийния убиец Декстър в едноименната драма Хол прекара седем сезона в убиване (най-вече) на други престъпници. Цялостната идея на Six Feet Under е много по-всеобхватна от съставните ѝ части, но обрисуването на Декстър Морган остави незаличима следа в телевизионното изкуство, превръщайки се в най-запомнящата се роля на Хол до този момент.

Кери Ръсел
Фелисити Портър (Felicity, 1998 – 2002) срещу Елизабет Дженингс (The Americans, 2013 – )
4

Това, което превърна Фелисити Портър в перфектната героиня за младежката телевизия WB (понастоящем CW), можеше да убие Елизабет Дженингс. Кери влива доза наивна страст в героинята си Фелисити – тийнейджърка, несигурна в своето собствено бъдеще и намираща драма във всяко общежитие и кафене. Сега в The Americans Ръсел играе уверена убийца, обучена от малка да служи на Русия и да изключва всякакви емоции. Фелисити предизвиква носталгия, но е много по-забавно да наблюдаваме как Елизабет работи под прикритие, избягва куршуми и крие трупове.

Тимъти Олифант
Шериф Сет Бълок (Deadwood, 2004 – 2006) срещу маршал Райлън Гивънс (Justified, 2010 – 2015)
5

Когато сравняваме двете телевизионни роли на Тимъти Олифант, с които той ще бъде запомнен – шериф Бълок и маршал Гивънс, се питаме: „Щеше ли да съществува Гивънс без Бълок?“ Да, и двата персонажа съществуваха много преди актьорът да стъпи в техните обувки (в случая с Бълок буквално дори). Но след като той го направи, нещата се преобърнаха. И двамата са архетипни герои, които притежават способността да запазят хладнокръвието си в трудни ситуации, нещо, което липсва на модерните добри момчета в киното и телевизията. Но естественото държание на Гивънс, когато нещата станат напечени, определено изпъква.

Лиза Уейл
Парис Гелър (Gilmore Girls, 2000 – 2007) срещу Аманда Танър (Scandal, 2012) срещу Бони Уинтърботъм (How to Get Away with Murder, 2014 -)
6

Лиза Уейл е геният на телевизионната адаптация. В един идеален свят бихте могли да си представите как героините ѝ от Gilmore Girls, Scandal и How to Get Away with Murder са свързани. Ролята на Парис Гелър поставя началото на колекцията на Уейл от сложни и странни образи, в които тя се превъплъщава. Всичко изглежда толкова правдоподобно, че за момент човек може да си представи как някогашната невротична ученичка Парис вероятно е спала с президента преди да изчезне безследно, а после се връща като студения и суров адвокат Уинтърботъм.

Питър Краус
Нейт Фишър (Six Feet Under, 2001 – 2005) срещу Адам Брейвърман (Parenthood, 2010 – 2015)
7

Нейт бе малко (прекалено) емоционално нестабилен, той нямаше късмет и определено взе някои кофти решения. Но неговата искреност се опита да прокопае път, който да му помогне да си стъпи на краката. Адам е примерът, който бихте дали на децата си, съпругът, който бихте желали за ваш партньор и наистина добър човек, за който отчаяно искате да се задържите (с други думи – същински джакпот). Нейт представлява онова свръхестествено желание у човека, което ни кара да се стремим да намерим своя собствен път, да се борим с несгодите на съдбата и просто да съществуваме. Поради това в Краус и във всички нас живее по един Нейт завинаги.

София Буш
Брук Дейвис (One Tree Hill, 2003 – 2012) срещу детектив Ерин Линдзи (Chicago PD, 2013 – 2015)
8

София Буш изигра обичаната от публиката Брук Дейвис в One Tree Hill. Тя направи от саможивата мажоретка Брук силна и уверена жена. Последно Буш се превъплъти в детектива Ерин Линдзи в Chicago P.D – героиня, която е преодоляла много, за да стигне до сегашната си позиция. Брук Дейвис е по-запомнящата се роля на актрисата до този момент. В One Tree Hill гледахме как Буш расте, а сега тази зрялост тя прилага във всяка следваща роля.

Очаквайте скоро втора част!

  1. Боян Динев

    Това, че превеждате чужд текст, не го прави ваш. Посочвайте източника си, както разбира се и преводача. Не че на някого в този сайт му пука кой, как и какво пише, но все пак бъдете коректни към труда на другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =