Unreal

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4.6

Нищо ново

Firstlook: UnREAL

Реалити предаванията, които наводниха българския ефир през последните 10 години, започвайки с Биг Брадър, не са ново явление, а популярността им по света продължава да нараства – вече гледаме реалити състезания за готвачи, танцьори, певци, фризьори, булчински рокли, дебели хора, уродливи хора, безинтересни хора и какво ли още не. Едно от предаванията, доколкото си спомням излъчвано преведено и по нашите телевизии, показва на зрителите как богат и красив младеж си избира съпруга от група млади красавици. Точно за такъв тип предаване става въпрос в новия сериал на Lifetime UnREAL.

Само като погледнете заглавието, след като вече знаете каква е тематиката на сериала, можете да се сетите и около какво се върти сюжетът – историята, която на зрителите се предлага като реална, всъщност е почти изцяло режисирана, участниците са подбрани така, че да се създават драматични ситуации, а огромен екип зад кадър насочва и манипулира действието, играейки си с емоциите на хората с единствената цел да получи по-висок рейтинг.

От сериалите на Lifetime, които съм гледал, останах сравнително доволен – може и да правят сапунки, но ги правят качествено и с усет. UnREAL обаче няма да е от сериалите, които следя.

На първо място ме подразни пълната неоригиналност в структурата на сериала, всички свързани с професии сериали (лекарски, адвокатски, полицейски и т.н.) са правени по този начин – от една страна ни се показват професионалните отношения на екипа и тяхната работа (хората обичат да гледат и да четат за професии, които не упражняват), а от друга виждаме личните им взаимоотношения и драми (които в един момент превземат всеки сериал и малко след това го спират).

Другото, което ме подразни, бяха стандартните герои:

Проблемната професионалистка, която е черната овца в екипа, но е несменяема, заради професионалните си качества. В този сериал нейното име е Рейчъл и на всички ни става ясно каква роля ще изпълнява още в първата сцена с нея, в която тя лежи на пода на една от лимузините с участнички, облечена с тениска с надпис „Така изглежда една феминистка“. Конфликтът в нейния образ е, че има дарба да създава драма и скандали, но е супер чувствителна и работата ѝ я отблъсква – тя страда за всеки, когото наранява в името на шоуто.

Бившият, който все още е влюбен в Рейчъл, но е сгоден за друга, след като тя го е зарязала. Предвиждам, че до края на сериала двамата ще се съберат поне веднъж.

Безскрупулната шефка, която командва и обижда всички, без да я е грижа за чувствата им – важно е само шоуто да има успех. От една страна ние, като публика, трябва да я ненавиждаме, защото е ужасна, но от друга малко да ѝ се възхищаваме, защото е силна и уверена.

Сред участниците в самото шоу, богатият младеж и красавиците, също няма кой знае какво да се види – той е типичният разглезен богаташ, но с добро сърце, а от двайсетината момичета, които се борят за сърцето му, само няколко излизат на преден план и ролите им могат да се опишат с по една дума – лудата, к*рвата, срамежливата, глупавата…

Времето, в което сериалът ще се излъчва, не може да се определи на този етап. От една страна, сюжетът си има рамка, защото самото реалити шоу не може да се проточва вечно, дори според мен повече от един сезон ще е прекалено, но от друга страна екипът си е същият и може всеки сезон да е за различни участници.

Лично за мен гледането на UnReal приключи, но сериалът има всички (шаблонни) елементи, които са му необходими, за да стане прилично гледан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + twelve =