dark matter

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

6.5

Космическа опера без претенции

FIRSTLOOK: DARK MATTER

Телевизия: Syfy

Премиера: 12 юни

Актьори: Марк Бендавид (Bitten), Антъни Лемке (White House Down), Алекс Малъри Джуниър (Robocop), Джодел Ферлънд (Twilight), Роджър Крос (The Strain), Зоуи Палмър (Lost Girl)

 

Напоследък класическите научнофантастични сериали от вида „лети си кораб и неговият екипаж има безброй приключения на безброй планети” съвсем изчезнаха и Dark Matter ще се опита да запълни тая космическа празнота. И ако сте фенове на поредицата Stargate (продуцентите са същите), няма причина да останете разочаровани.

В необятния космос 6-членният екипаж на блуждаещ кораб се събужда внезапно. Никой не помни нищо, дори имената си, а в компютъра липсва каквато и да е информация. Тепърва всеки от тях ще се досеща за способностите си и ще ставаме свидетели на развитието на отношенията и динамиката в тази малка затворена общност. Скоро екипажът трябва да реагира на първата екстремна ситуация и да слезе на първата обитавана планета, където може и да получи отговори на въпросите си. Става ясно, че по някакъв начин нашите хора ще се намесят в битката между управляващите и бунтовническите планети, без още да знаем на чия страна, но можем да предположим. И докато без това клише може би нямаше как да минем (винаги е яко да има лоша мощна организация с гадни управляващи и неограничен ресурс, която да дразним), то клишираният екипаж е леко дразнещ. Е, после се свиква и дори забравяме като влезем в коловозите на историята, но при първата среща с героите няма как да не ви направи впечатление, че почти всички са едни такива хубавци (две мацки от шестима – добре, че не са поравно), освен гадния-експерт-по-оръжията-на-който-винаги-можеш-да-разчиташ-да-ти-спаси-задника. Имаме азиатец, който – изненада! – владее перфектно бойни изкуства и всички видове студени оръжия. Имаме чернокож медиатор, който ще потушава конфликти в групата. Имаме и момиче, което получава неясни страховити видения. И т.н. А, обзалагам се, че впоследствие към тях ще се присъедини и някое извънземно. Позната смес от Firefly и Stargate, но пък актьорите са прилични, макар че няма начин да се привържем по-силно към някого от тях. На борда е и андроид – директната връзка с кораба – хубаво поне, че е андроидка и не прилича на д-р Спок от Star Trek.

Dark Matter е далеч от нивото на един от най-успешните проекти на телевизия Syfy Battlestar Galactica, но не и това е целта му. Сравнително интересен, не задълбочен, с доста екшън и хубави хора – това нали ви напомня на Stargate? Няма психология, но и няма скука (поне засега). Какво повече ни трябва?

 

За фенове на Stargate (всички сериали), Firefly, Farscape

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =