За да направиш впечатление на необятния тв екран, трябва да изглеждаш добре. Ето някои примери за това в четвъртата част от поредицата статии:

Първата част от поредицата може да прочетете тук, втората – тук, а третата – тук.

Целият каст на Game of Thrones

Костюмите в хитовата адаптация на HBO имат огромен принос към наратива. Романите A Song of Ice and Fire ни дават относително кратко описание на облеклата на героите, но благодарение на визуалните възможности на телевизията, този елемент може да бъде застъпен и придобива голяма важност. Дизайнерът на шоуто Мишел Клептън и нейният екип са изправени пред огромното предизвикателство да създадат уникални дрехи и съдейки по спечелените награди, можем спокойно да кажем, че впечатляващият им труд е високо оценен. Ръчно изработените дрехи са същинско произведение на изкуството, личи си, че не е пестен материал, а включените детайли са изпипани до n-та степен. В облеклото на всеки герой е шифрована информация за неговата собствена история и произход, а интернет пространството прелива от най-разнообразни теории по този въпрос.

1

Шерлок Холмс (Бенедикт Къмбърбач), Sherlock

BBC улучи в десетката във всяко едно отношение с Sherlock. Съвършен кастинг, интелигентен диалог, умела смесица между олд скул естетика и връзка с модерното. Не по-назад остава обаче и гардеробът на главния герой. Холмс се е превърнал в модна икона: шикозност, театралност, поклоничество към пищните аксесоари. Версията на Холмс, пресъздадена от Къмбърбач, напълно съответства на класическата представа за проницателния детектив. Вечен, лъскав, минималистичен, добре подчертан, безкомпромисен – това е стилът на Холмс. Палтото, превърнало се в запазена марка за героя, е на Belstaff, а изящните ризи са дело на Dolce & Gabbana. Любопитно е, че визията на Шерлок в тази телевизионна адаптация е повече плод на дизайнерите на шоуто, отколкото на сър Артър Конан Дойл. Кривването от оригинала определено им се е получило.

2

Д-р Спенсър Рийд (Матю Грей Гъблър), Criminal Minds

Доктор Рийд е олицетворение на т. нар. „гийкове“. Той е мозъкът на Criminal Minds със своите докторски степени по математика, химия и инженерни науки. Именно поради тази му характеристика някак си естествено стоят и дрехите му – жилетки без ръкави с V-образно деколте, туид блейзери, очила с рогови рамки и тесни карирани вратовръзки, напълно съответстващи на човек с такъв пъргав ум. Неговата „униформа“ навярно му служи добре в разгадаването на невероятно сложните криминалистични главоблъсканици.

3

Ерик Нортман (Александър Скасгард), True Blood

Когато работата ти включва трафик на наркотици, управлението на садо-мазо клуб и… о да, яденето на хора, си длъжен да се обличаш като подобаващо лошо момче. Когато го виждаме облечен, което си е голямо „когато“ за Ерик, той обикновено е с кожени якета и впити до съвършенство дънки, които му отиват адски много.

4

Джон Лутър (Идрис Елба), Luther

Детектив, който поставя работата си на първо, а собственото си благополучие на второ място, най-вероятно не би имал времето, нито пък желанието да поддържа приличен външен вид. Но в случая с Джон Лутър е точно обратното. Той винаги е толкова спретнат, че ни кара да се чудим дали измежду случаите, по които работи, не дава и по някоя друга нощна смяна в бутик на Armani. Туид блейзърът, леко посивялата брада и задължителната вратовръзка придават изисканост и далновидност на Лутър, присъща на малцина негови колеги.

5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + thirteen =