Proof

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4.6

Твърде обикновен

Firstlook: Proof

В новия сериал на TNT Proof се засяга вечният и банален въпрос „Какво следва след смъртта?“. Сами се сещате за десетки, та даже за стотици подобни проекти. Е, тук нещата не са толкова плачевно зле и безинтересни.

Историята на Proof ни запознава с д-р Каролин Тейлър – добър хирург, която е безкомпромисна в работата си. В този пилотен епизод виждаме един силен женски образ, който показва, че тя е шефът на операционната зала и трябва да се следват нейните правила. По-натам виждаме и милионера Иван Тюринг, който се опитва да я наеме да проучи някои странни случаи, в които пациентите твърдят, че са имали имали странно преживяване и са видели бяла светлина и някой свой мъртъв роднина. След като разбираме, че Тюринг е неизлечимо болен, веднага идва асоциацията със Стив Джобс, та дори и визуално създателите са търсили това. Той е решен посредством милионите си да разкрие дали има истина в тези твърдения. Доктор Тейлър е подходящият човек да се заеме с това, защото тя е скептик и не вярва в тези неща, но само след 40 минути разбираме, че не всичко е бяло и черно. Тя е загубила сина си преди година и самата тя е имала такова изживяване, когато за малко не се е удавила и точно затова Тюринг я избира за тази задача.

Като цяло пилотният епизод на Proof е на едно обикновено ниво и определено не може да се нарече провал. Баналната тема ни е представена по интересен начин (не толкова грабващ, но все пак не е дразнещ). Проблемът на сериала са образите – банални и клише образи. Всичко е извадено от един шаблон и не виждам с какво ще се отличи този проект – шеф на болница, който се интересува само от парите – Джо Мортън (Eureka); съпругът, с който са разделени – Дейвид Сутклиф (Private Practice); дъщерята на Тейлър, която ще внася някаква драма – Ани Търман (Santa Switch); асистентът на Тейлър и помощник в новата задача, който е кадърен, но несигурен в работата и в който Тейлър вижда потенциал – Еди Гатеги (Justified). Дженифър Бийлс (Lauren) влиза в ролята на Каролин и реално това е единственото изпълнение, което остава запомнящо се. В ролята на Тюринг влиза Матю Модин (Weeds), а пък Кълън Блу (Royal Pains) играе Питър Ван Оуен – ясновидец, който твърди, че може да комуникира с мъртвите. Тепърва ще видим как ще се развие неговият образ.

Предполагам, че сериалът ще продължи в познатата схема – отделни случаи, в които е намесено „свръхестественото“ и така до… Наистина, не виждам какъв би бил финалният момент, дори и да докажат, че има такова нещо като „задгробен живот“. Това също бих сложил в графата – проблем на сериала.

Първият епизод на Proof беше интересен, но в същото време разчита на банална тема, поднесена по нов начин и това всичко е гарнирано с калпави актьорски изпълнения. Ако ви се гледа медицински сериал с щипка мистерия, давайте, напълно възможно е да го оцените по-добре от мен.

  1. KD

    Гледам сериала в интернет. Несъмнено един от най-добрите в жанра. Много добре подплатени истории и много интересно поднесени. Не дават отговорите (които няма как да имат), а задават правилните въпроси, които всеки само може да осмисли на база на личните си вярвания. Изключително силна актьорска игра. Препоръчвам го! Дано скоро се появи и на български екран.

  2. Аshikov

    Като цяло съм съгласен с автора. Все пак мисля, че ще се гледа целия, освен ако не стане скучен /макар, че доста трябва да се постараят, че да стане по-скучен от първи епизод…/ Идеята е добра, но да видим натам как ще се развие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three − three =