humans

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.3

Над очакванията

FIRSTLOOK: HUMANS

Телевизия: Channel 4 (Англия) и AMC

Премиера: 14 юни по Channel 4, 28 юни по AMC

Актьори: Колин Морган (Merlin), Уилям Хърт (The Incredible Hulk), Катрин Паркинсън (The Boat That Rocked), Джема Чан (Submarine), Том Гудман-Хил (The Imitation Game), Дани Уеб (Hummingbird) и др.

 

Humans e англо-американска адаптация на шведския сериал Real Humans и това е повече от достатъчно основание да се надяваме, че резултатът ще е по-добър от новите фантастични продукции Dark Matter, Killjoys, Sense8 или пък The Whispers. Е, пилотният епизод не само оправда очакванията ми, но и в известна степен дори ги надмина.

На пръв поглед Лаура е баналната жена работохоличка, за която работата е на първо място, но когато не звъннеш на децата си в продължение на дни с оправданието, че си много зает, значи определено имаш проблем. Нейният съпруг Джо пък не е в състояние да се справи с голямата си тийнейджърка, сина си мързеливец и буйната им малка дъщеричка. По време на поредното отсъствие на жена си, той взима решение да вземе прислужничка с опцията „да я върне след месец, ако не е доволен”. Какво ти връщане? Анита (Джема Чан) е всичко, което Лаура не е – тя е секси, умее да готви, чисти, забавлява и изслушва децата, и най-вече тя винаги е на разположение. Е, има една малка подробност – тя е андроид.

Humans ни пренася в един паралелен днешен свят, в който роботите хуманоиди са навсякъде около нас – в домовете ни, в работата ни, по улиците, в училищата и т.н. Те не само вършат черната работа на обществото, но и извършват хирургически операции, помагат на самотни хора и т.н. Но не се привързвайте прекалено много към тях – все пак те са само машини, празни консервени кутии, които се подменят или ъпгрейдват. Е, понякога някои роботи незнайно защо проявяват признаци на интелект, за решаването на който проблем обаче си има специални органи. Въобще всичко е регулирано, уредено и премислено. На нас ни остава само да си живеем живота и да не се мъчим много. Като например тийнейджърката – защо да става лекар, когато робот ще се справя по-добре от нея? Или като малката дъщеричка – защо да се тревожи къде е постоянно майка ѝ като си има робот, който винаги ѝ чете приказки и си играе с нея. Дори я прегръща, ако иска. Или като мързеливеца, който пък въобще не вижда смисъл да си мръдне задника за каквото и да било – нали има роботи, които вършат всичко?

Това са само част от въпросите, които тази серия задава, други биха били – дали ние не искаме да сме роботи в някои отношения, дали те не са по-добри от нас и дали всъщност тази така прехвалена човечност не е просто вроденият ни мързел и склонност към самоунищожение? Хубавото в Humans е, че това е скрито под повърхността, а над нея имаме интересно действие и леко напрежение. Освен това, създателите са уловили точния баланс, в който да се развива една такава история. Тук липсват и лигавщината на филми като Artificial Intelligence: AI (с Джъд Лоу), и безсмисления екшън на I. Robot (с Уил Смит), заради които авторът на трите закона на роботиката Айзък Азимов сигурно отдавна се е обърнал в гроба. В Humans нещата се дозирани, премерени и интересни. И покрай неизбежния ни сблъсък с роботите, ние ще се сблъскаме със самите себе си. Предполагам, че истините, които ще открием след този сблъсък, няма да ни харесат.

 

За фенове на Dark Mirror, Extant

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 11 =