Game of Thrones

ТВ сезон 2014-2015 приключи. Кое обаче (не) си заслужаваше през изминалия сезон.

Първата част от поредицата може да прочетете тук, втората – тук, третата – тук, четвъртата – тук, петата – тук, а шестата – тук.

Внимавайте за спойлери!

Game of Thrones (5-ти сезон, подновен) – За съжаление, тенденцията от предния сезон на прекалено мудното и бавно действие продължи и в този пети сезон. Изключително много сюжетни линии, които са движат тромаво и с много малко развитие. В последните три епизода (и то не през целите епизоди) имаше около четири-пъти повече развитие, отколкото в целия сезон. Липсваха интересните и запомнящи се сцени – реално, може да сведем целия сезон до 3-4 (максимум) такива сцени. Сцената с Бродниците беше убийствена! Най-накрая да ги видим в действие. Дразнещият момент относно целия сезон беше появата на тези „праведни“ хора в столицата и това как видиш ли никой не може нищо да им направи. Изключително плоско измислено и дразнещо! Да, сцената с Церсей в последния епизод беше силна и хубаво направена, но всичко друго си е дразнещо и скучно. Друг запомнящ се момент, който няма как да не се отбележи, е политането на Денерис с дракончето! Най-накрая! Но всичко беше опропастено след като я запратиха на майната си и предполагам, че в новия сезон ще се добави още една „титла“ в името ѝ – майка на еди-кое-си племе… Тъпо. Станис е отвъд малоумен и четири сезона ни го показваше с абсолютно всичко, което правеше. Сцената с дъщеричката му беше брутална… Супер гадната! Крайно време беше да си замине – сцената им се получи и беше сполучлива. Изобщо няма да ми липсва. Стигаме и до (явно) кулминацията и най-важния момент в този сезон – сбогуването с Джон. И то по-скоро гадното убийство, което признавам, че беше пипнато и беше доста изненадващо, но все пак мисля, че е грешка и сериалът ще загуби. Ясно е, че всеки може да умре, ясно е, че Мартин те кара да харесаш някого, за да може след това да го убие по гаден начин, но не трябваше, мамка му. Дори не може и да става въпрос да спирам да гледам сериала или нещо от сорта, но е факт, че падна нивото и тези решения на сценаристите (казвам това, защото не знам до колко са еднакви с тези на автора) са доста спорни. Ще видим как ще продължат нещата. Едно се питам – Щом сега драконите са толкова големи, колко големи ще са в шести сезон? ААаа!

The Returned (нов, не е ясна съдбата му) – Тук може да се видят впечатленията ми от пилотния епизод. Е, не стана така, че и след края на сезона да съм на мнение, че всичко беше интересно и грабващо. Някъде по пътя нещата взеха да пропадат и към последните епизоди страшно много ми дотегна и едвам го изгледах. В един момент имам чувството, че действието просто спря и тотално се отплеснаха и ни заляха с безсмислена драма и тотално безинтересни епизоди. Добро начало, но кофти сезон. Дори и да е подновен, почти съм убеден, че приключих с него.

Orphan Black (3-ти сезон, подновен) – Вкарването на новите клонинги ми се стори доста изтискано от пръстите, но след изглеждането на сезона се убедих, че се получи добре. Сезонът беше интересен и историята се поразгърна и нещата дори изглеждаха, че могат да приключат. Финалът малко ме издразни, защото по тази схема може и 10 сезона да продължават… Винаги изскача нова огранизация, която стои над всички. Малко тъпичко ми седи, но пък беше готин сезон, тъй че ще видим новия. Татяна Маслани е безупречна в изиграването на тази плеяда от герои и този сезон го показа за пореден път.

American Odyssey (нов, прекратен) – Прилича на смесица между Homeland и 24. Естествено, далеч от тяхното ниво, но ми допадна като цяло. Историята върви що-годе плавно и има тук-таме изненади. Най-големият минус са образите, които са адски клиширани и в някои моменти ти идва да си разбиеш главата в стената от някои от техните решения. Финалът беше предсказуем и като че ли той беше най-големият провал спрямо всички тези 13 епизода. Като цяло гледаем е, но след като изгледах целия сезон, не бих го препоръчал. Започна интригуващо, но с течение на епизодите нивото спадаше и, както вече казах, финалът беше доста тъпо скалъпен и предсказуем.

Столичани в повече (8-ми сезон, подновен) – Няма и помен от по-слабия 6-ти сезон. С този сезон затвърдиха доброто ниво и изкараха още 13 интересни и забавни епизоди. Имаше немалко истински забавни сцени и Рангел в ролята на служебен министър беше точно в десетката. Финалът беше страхотен! А-ха да си помислиш, че Чеканови яко са го закъсали и Лютови са на върха и бам, свалят и тях на земята. Много, много готин финал! С интерес очаквам новите епизоди, дано не ги бавят много.

The Island (6 епизода) – Тук ще вмъкна едно реалити, което идва от Беър Грийлс. Група хора биват изоставени на самотен остров с цел да оцелеят 1 месец. С тях няма снимачен екип, а дадени хора от тях се занимават с операторска дейност и всичко се снима от самите участници. Няма награда, няма изпитания, няма нищо такова, както е в Survivor примерно. Беър се включва с коментари. 6 епизода, в които виждаме как те откриват питейна вода, храна, правят подслон и се сблъскват с жестоката природа. Някои я подценяват и си патят от това, други се справят по-добре. Като цяло скучно беше, въпреки че говорим за 6 епизода. Началото беше по-интересно докато се закрепят с водата и някаква храна, след това скука, та голяма скука. Предполагам, че ще видим нови епизоди от този проект, който е под шапката на NBC.

Wayward Pines (нов, спрян) – Тук може да видите впечатленията на колегата. Подкрепям всичко написано! Започна тайнствено, имаше мистерията, имаше интересните моменти, но нещо не му достигна. Нещо, което след края на тези 10 епизода да те накара да го препоръчаш на друг човек, та дори и да го гледаш пак. Изумих се от дръзкото решение на сценаристите (разбира се, ясно е, че е по книга и адмирациите са към автора) към средата на сезона да стоварят бомбата – 2000 години са минали… Доста смело, но след като се замислиш прекалено много „дупки“ имаше в сюжета и това дразнеше. Въпроси като „Как това съоръжение е работило през тези 2000 години, докато светът е изчезвал? Кой се е грижил за всичко?“ или пък „Откъде идва тази енергия да захранва всичко?“ и т.н. и т.н. Много подобни въпроси, на които не можаха да ни отговорят. Финалът също не ми хареса и като цяло ще отиде в небитието този проект. Имаше силните си моменти и интересни такива, но редица други неща повлияха и ще си остане безличен и ще бъде забравен бързо.

А пък Under the Dome е един от малкото сериали, с които си казвам сбогом. Още от втория сезон нещата тръгнаха драстично към дъното. Абсурдни решения на сценаристите и тотално изсмукване от всички крайници… Е, след 4 епизода в новия 3-ти сезон, нещата стигнаха дъното и вече изкопаха поне 10 метра в тинята. Безумна глупост!

 1. redoven

  Преди показвахте някакви рейтинги. Защо спряхте?

  • Dagodfather

   Това лято не ни остава много време за сайта. От есента обаче се завръщаме ударно.

 2. Kon991

  И аз съм на долу-горе същото мнение за Wayward Pines….много добре започна и с интерес следях всеки следващ епизод, но накрая оплескоха всичко, за тези които не знаят в книгите свършва по съвсем друг начин…..след нашествието на абитата в града и след бомбата, те виждат, че храната ще им стигне само за 4 години и срещат човек в гората и го питат дали ще може да се оцелее в природата и той казва едва ли, след което всички пак се пускат в тези „камери“ и заспиват….след 70 хил години Итън Бърк отваря очи…..нещо от сорта мисля. че беше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 7 =