Hannibal

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9.4

Завладяващ

Lastlook: Hannibal

My wife and I would love to have you for dinner!“

39 епизода, изпълнени със стил, кървави бани, психологически пъзели, впечатляващи трапези, рецитиране на ренесансови поети, привидения, сюрреализъм и други неща, които ще ви накарат да стоите будни нощем или поне да гледате на вечерята си с известна доза подозрение.

Hannibal е едно от най-добрите неща, излизали изпод шапката на NBC, и за момента е престъпно пренебрегнат от не особено умните люде, които връчват телевизионни награди. Създател на сериала е Брайън Фулър, прочул се с други интересни продукции като „Pushing Daisies“ и „Dead like me“, и който вероятно ще се допрочуе с „American Gods“, излизащ след две години. Сценарият е базиран на елементи от „Червеният дракон“ на Томас Харис, макар и доста видоизменен от болното въображение на Фулър. Но да оставим този талантлив човек настрана. В центъра на шоуто е неземният Мадс Микелсен.

Датчанинът е нещо като божество и в кариерата си на актьор е изиграл наркопласьор („Pusher“), рицар на крал Артур („King Arthur“), албански търговец на оръжие („Casino Royale“), несправедливо обвинен учител („The Hunt“) и нещо като божество („Valhalla Rising“), но ролята на психиатъра-човекоядец му пасва просто съвършено. От Микелсен струи изтънченост и рафиниран вкус, примесени с няколко лъжици хладнокръвие, шепа чар, щипка заплашителност и чаена чаша физическо и умствено надмощие.

Единственият му сериозен противник е профайлърът Уил Греъм (в ролята е прекрасният Хю Данси), между двамата се развива една изключително сложна и дисфункционална връзка, чиято кулминация е финалният епизод. И двата образа са изключително комплексни и притежават огромен брой различни лица. Но да, дори и най-странните им действия почиват на основата на собствената им извратена логика, от която се ръводят. Последните 40 минути от Hannibal са препълнени със символика и препратки, а кръгът се затваря с един от най-култовите телевизионни финали в историята (очевидно – на телевизионните финали).

Пред обаянието на Hannibal е безсилен не само Уил Греъм. Сериалът е завлавядащ майндфък, който ще се опита да надникне в най-тъмните кътчета на ума ви и да направи дисекция на душевността ви. Може да се сравни с влакче на ужасите, но с разликата, че имате шанса да се облегнете удобно на креслото си, да пиете вино и да похапвате нещо вкусно. Всъщност това последното едва ли е чак толкова добра идея…

Актьорският състав е впечатляващ. Около двамата всеобщи любимци орбитират Лорънс Фишбърн, Джилиън Андерсън, Каролин Давернас и Ричард Армитидж. Декорите са отлични, дори специалните ефекти са на ниво. Атмосферата е точно това, което си представяте. Мрачна.

Hannibal успява да се заиграе с темпото и между епизоди, изпълнени с екшън, кръв и гонитби, се прокрадват такива, натъпкани с философия и символизъм. Прилича на разпределението на рушвети в МВР – намира се за всекиго по нещо. Тъй като Брайън Фулър научава, че сериалът няма да бъде подновен за четвърти сезон (поне не в близките години и в този формат), той взима важното решение да предаде на екран и историята на Червения дракон в последните епизоди. И добре, че го прави, защото финалът е наистина брутален. Знам, че се повтарям – нарочно е.

В заключение: Hannibal ни показва, че някъде дълбоко вътре в д-р Ханибал Лектър има един прекрасен и състрадателен човек. Буквално.

  1. jUSTICE

    До Redoven…абсолютно съм убеден,че мозъка ти…..не е по-голям от лешник!!!

  2. Redoven

    Невероятен сериал. В началото си мислех, че не си заслужава вниманието. Започнах да го гледам към края на 1вия сезон. Заслужава много по-голяма слава. Не мога да опиша, колко съм разочарован от това, че няма да има следващ сезон. Хареса ми, че през цялото време всичко беше мрачно. Нямаха никакви ведри моменти. Една може би забележка от непрофесионалното ми мнение – можеха да не го цензурират толкова. Нормално за NBC. Aко беше в HBO щеше да е друго животно. Е не като True Blood – тоя сериал го разбираха само богати гейове 😀 jk
    Много добро ревю. Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 9 =