Code Black

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.3

Интересен

Firstlook: Code Black

Код: Черно означава, че броят на пациентите е твърде голям и ресурсите не стигат за лечението на всички. Обикновените спешни отделения са в код: черно 5 пъти годишно. Болница „Ейнджълс Мемориал“ в Лос Анджелис е в код: черно 300 пъти годишно, така поне твърдят надписите в началото на първия епизод от новия лекарски сериал на CBS.

Най-хитовият лекарски сериал в историята приключи преди 6 години, а покай него се нароиха какви ли не вариации – Анатомията на Грей, Доктор Хаус и други, които не съм гледал, но основата е една и съща – разликата е количеството любов, хумор или драма. Сега Code Black се връща към традицията на Спешно отделение – равни количества хумор, драма и мелодрама, на фона на повръщане, кръв и умиращи хора.

Структурата на епизодите в Code Black е абсолютно същата като в Спешно отделение и останалите лекарски сериали – историите са подредени на три нива:
Първо ниво – отделни случаи, забавни и трагични, които ни се показват за кратко и биват бързо разрешени. Тук се включват всички натровени, наръгани и изпочупени хора, за които не разбираме почти нищо и служат за запълване на времето и подсилване на напрежението.

Второ ниво – един или няколко по-специфични случаи. В този епизод най-много време беше отделено на мъж в мозъчна смърт, донор на органи и неговата дъщеря, която трябва да приеме смъртта на баща си. Тези пациенти се открояват, защото ни се показват често през епизода и обикновено с тях завършва епизодът (дъщерята слуша сърцето на баща си, биещо в гърдите на дете).

Трето ниво – личните истории на героите. Те не приключват в края на епизода, а се развиват през времето и помагат за изграждането и опознаването на героите. В този първи епизод се откроиха главните герои. Повечето от тях са стажанти в спешното отделение, което помага на зрителите да разбират сериала (понеже когато някой каже нещо на лекарски, все се намира някой, който да го обясни на човешки). Имаме стандартните типажи – амбициозната (Мелани Чандра от The Brink), неувереният (Хари Форд) и специалната (Бони Сомървил – Мона от Приятели), която има драматично минало, най-възрастна от стажантите е и почти бива уволнена заради самоинициатива, но се оказва права и спасява живота на бременна жена и нейното бебе. Имаме и стандартния лекарски екип, сред който се откроява гениалната и пряма докторка (Марсиа Гей Хардън), преживяла ужасен инцидент (до края на епизода не става ясно какъв), която често използва нестандартни методи, но почти винаги по чудодеен начин успява да спасява уж обречени пациенти.

Вече съм казвал, че не харесвам подобен тип „професионални“ сериали, а още повече ме дразнят сцените, в които по време на напрегнатите сцени операторът използва онзи глупав похват от евтините военни филми, сякаш е с някакви забавни подскачащи обувки и мята камерата наоколо, хем за да покаже колко напрегнато е всичко, хем за да не гледаме прекалено много вътрешности.

Все опак останах доволен и не мисля, че тези 40 минути бяха загубени. Ако сте фенове на лекарските сериали, препоръчвам ви Code Black. Най-вече ако са ви омръзнали тези от тях, които се съсредоточават твърде много върху определен герой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + two =