Fear The Walking Dead

Цивилизацията умира във Fear the Walking Dead

Дни преди да видим новите приключения на Рик и неговата група в постапокалиптичния, населен със зомбита и психопати свят на The Walking Dead, гледахме и spin-off-а на най-успешната продукция на АМС.

Аз лично очаквах Fear the Walking Dead с равни дози нетърпение и страх. Колкото и да ми се искаше още от познатата история, се страхувах, че в някаква степен двата сериала ще се дублират. Притесненията ми се оказаха напразни – това са различни продукти, за различни аудитории.

В The Walking Dead виждаме резултатите от набързо дошлия край на света – Рик е в кома 2 седмици и когато се събужда, всичко вече е приключило. Във Fear the Walking Dead ставаме свидетели на целия процес – виждаме отделните атаки, виждаме незнанието и страха на хората. На тях няма кой да им каже какво да правят и пред какво се изправят.

Това прави Fear the Walking Dead доста по-страшен от оригинала. По-старият сериал е плашещ с мрачната си атмосфера на отчаяние и безизходица, spin-off-ът е забързан, задъхан и изпълнен с паника и неизвестност. За такива филми си има огромен брой фенове, които обичат да гледат как гори светът, а не да броят останките след пепелта. На тях Fear the Walking Dead ще допадне много повече.

Тези от вас, които не са чели предварителната информация, може и да останат разочаровани – няма да видите никой от главните герои от другия сериал, макар според мен да беше възможно да направят някаква връзка между двата.

Действието тук се развива на другия край на континента. Първите три епизода ни показват най-ранните дни от развитието на заразата. За нас, които знаем какво се случва, изглежда изключително лесно всичко да се потуши и цивилизацията да бъде спасена, но героите в новия сериал не са гледали стария и не знаят. Много от тях мислят като Хършал (който, отделен от събитията, не е разбрал, че греши), че заразените са просто болни хора. Тяхното изтребване от страна на властите предизвиква недоволство сред обществото, което ескалира в масови безредици. Това допълнително затруднява силите на реда и дава възможност ситуацията да излезе извън контрол. Така, бавно, но сигурно, мъртвите завземат света. Налага се армията да се намеси и с това завършва епизод три, последван от една седмица почивка.

От четвъртия епизод героите вече 9 дни са в изолирана зона, контролирана от военните. На този етап изглежда, че все пак ситуацията е овладяна – високи огради и въоръжени мъже защитават живите. Но за някои от жителите на безопасната зона мерките за сигурност (най-вече ликвидирането на всеки болен) се виждат ненужно жестоки. След като членове на двете главни семейства са отвлечени, те организират спасителна мисия, която всъщност коства живота на много повече хора, отколкото са спасени.

За съжаление в този сериал ги няма сложните морални дилеми, пред които се изправят героите от оригинала. По тази причина за мен беше много по-малко интересно да го гледам.

Опитвам се да симпатизирам на персонажите в битката им за оцеляване, но вече знам, че надеждите им са напразни, а страховете им ще се окажат далеч по-приятни от очакващата ги реалност.

Освен това самите те не можаха да ме впечатлят по никакъв начин, с изключение не Виктор Стренд (Колман Доминго), който просто беше най-загадъчната фигура и с това привлече вниманието ми.

Друг по-интересен персонаж беше гватемалецът Даниел Салазар (Рубен Блейдс), който по принуда се присъединява към семейството на Травис (Клиф Къртис – Gang Related). Той единствен не се радва, когато военните поемат контрола. Оказва се, че страховете му са били основателни, а и самият той крие тайна – злокобна дарба, която се оказва полезна в крайна сметка.

Радвам се, че този сериал излезе точно сега, малко преди сезон 6 на The Walking Dead, защото ще можем да видим контраста. В шестия сезон (това може би е спойлер, но може да се разбере и от трейлъра) стените на Александрия ще поддадат и улиците ще бъдат изпълнени със зомбита. Героите ще останат заключени по къщите, разделени и уплашени.
И в този момент Рик ще осъзнае, че не може вече да са живи мъртви – трябва да се борят и да да победят бродещите, за да създадат новия свят (който ще се нуждае от Рик). И така, предстои ни да гледаме как цивилизацията умира във Fear the Walking Dead и как се възражда в The Walking Dead.

  1. Редовен

    Не бях сигурен дали да го гледам, но сега определено ще го направя. Много добра статия. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =