11.22.63

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

8.5

Увлекателен

Firstlook: 11.22.63

11.22.63 е поредният „базиран на книгата на Стивън Кинг“ сериал, продукция на стрийминг сайта Hulu. Този израз сам по себе си привлича страшно много фенове на писателя и те са готови да дадат шанс на всеки проект. Аз не съм от тези фенове, които боготворят книгите, но пък някои от сериалите и филмите са убийствено готини и ми харесват. Е, този проект е базиран на книгата 11/22/63 на Кинг.

Малко бързи исторически факти – на 22-ри ноември 1963 година на площад Дейли в Далас е застрелян 35-тият президент на САЩ – Джон Ф. Кенеди. След 10-месечно разследване е обвинен Лий Харви Осуалд. Спекулациите около това убийство са страшно много и много хора вярват, че Лий е просто изкупителна жертва, а зад убийството стои огромна конспирация.

Историята в този минисериал, озаглавен 11.22.63, (ще бъдат 8 епизода по час и 20 минути) се завърта около писателя Джейк Епинг (в ролята е Джеймс Франко), университетски преподавател. Той е близък с Ал Темпълтън (в ролята убийствения Крис Купър) – собственик на закусвалня, който чувства Джейк много близък. Виждаме как Джейк се развежда и придобиваме представа, че той не е доволен от живота си и някак си изглежда обезверен и нещастен. Точно Ал разкрива нещо необичайно на Джейк – от килера на неговата закусвалня може да се отиде в 1960 година… Да, точно като в Нарния, но разликата е, че тук е в миналото, а не в приказен шарен свят. Единствените „правила“ са, че колкото и да стоиш там, дали минути, часове или години, в настоящето ще са минали само 2 минути; може да променяш неща и те веднага са явни в настоящето (пример е издълбаването на знак в дърво), но при повторно връщане тези промени изчезват и нещата се рестартират. Интересно, нали?

И сега да се върнем на Кенеди. Ал разяснява на Джейк, че точно този момент в историята на САЩ е повратен и нещата биха се развили доста по-добре, ако убийството бъде предотвратено. Той подчертава, че Линдън Джонсън (следващия президент на САЩ след Кенеди) е „виновникът“ за войната във Виетнам. Ако Кенеди е бил жив, тази война е нямало да се случи. Изобщо вариантите „ако“ са много. Оттам Ал предава щафетата на Джейк и го убеждава да се върне и да предотврати станалото. Той му предоставя безброй записки, които да му помогнат. Важното нещо е, че „миналото не иска да бъде променено“. Ще видим доста ситуации тип Final Destination, в които миналото се опитва да попречи на Джейк да изпълни задачата си.

Актьорският състав в 11.22.63 е прекрасен. Въпреки че в този пилотен епизод виждаме основно Франко и Купър, които са великолепни и се справят чудно, все пак и другите попълнения се връзват доста добре. Изобщо Франко с неговите дебилни напушени роли, тук се справя учудващо добре. Обстановката е представена по безупречен начин и буквално се връщаме 50 години назад. Костюми, декори, сгради, всичко е доста добре направено.

Не знаех, че епизодът е 1 час и 20 минути. Усетих го наполовина, нито за миг не ми трябваше да разбера колко време има още. Доста интересно и увлекателно е направено.

  1. Redoven

    Сериалът е много добър. Заслужава си гледането.
    Интересно мнение срещнах в нета – защо датана за БГ не се „превежда“ 22.11.63 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =